Mühendisliğin Türkçe’si

  • 02 Ocak 2017
  • 60 kez görüntülendi.
Mühendisliğin Türkçe’si

Bu yazımda biraz bizi eleştirmek istiyorum. Okul ve şimdiye kadar geçirdiğim iş hayatım boyunca mühendisliğin ne demek olduğunu kavramaya çalıştım. Çünkü yaptığınız işi tanımlayamadıktan sonra ne kendinize ne de bir başkasına faydanız dokunamaz.

Okuduğum, anladığım ve gördüğüm kadarıyla mühendislik kelimesini size kısaca anlatmak istiyorum.
Mühendislik kelimesinin TDK‘ daki karşılığı; ” İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makinaları gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimsedir. ”

Pratik olarak mühendisliği tarif edecek olursak; mühendis içinde bulunduğu kuruma pozitif ivme kazandıran kimsedir. Mühendis kelimesi Arapça’da geometri ile meşgul olan, geometri bilen kişi anlamına gelen “hendese” kelimesinden dilimize geçmiştir.

Neden ilkokula başladığımızda bize ilk öğretilen okuma-yazma oluyor ? Çünkü okumayı bilmezsen matematik, fen, geometri gibi ilimleri bilemezsin. Türkçe öğrendikçe düzgün konuşmayı ve beraberinde diğer öğrendiğin ilimleri ifade etmeyi öğreniyorsun.

Düzgün konuşmak meslek hayatı için, insanlara faydalı olabilmek için önemlidir. Yani Türkçe’yi bilmek, yazabilmek, konuşabilmek mesleğinizi bilmenizden daha önemli. Mesleğinizde çok iyi olabilirsiniz; ancak bunu karşı tarafa aktaramazsanız, mesleğinizde ne kadar iyi olduğunuzun bir ehemmiyeti kalmıyor.

Mühendisliğin tanımını yapabilmek için ilk ihtiyaç duyulan şey kelimelerdir. Daha sonra noktalama işaretlerini iyi biliyor olmanız gerekir. Bunlar yazabilmek için gerekli olan şeylerdir. Bunlara ek olarak konuşurken vurguları, tonlamaları güzel yapabiliyor olmanız önem arz etmektedir. Bütün bunlar Türkçe’ yi iyi bilmek ve iyi kullanabilmeye bağlıdır.

Bu sayfadaki amacımız bilgi paylaşımında bulunmak. Bunu da yazarak yapmamıza olanak sağlanmıştır. Yazarken tabii ki yazılarımızın bilimsel içeriğinin olması çok önemli ancak bunu anlayabilmemiz için düzgün Türkçe kullanmış olmamız gerekiyor.

REKLAM
X

Yazdığınız yazı ne kadar bilgi içerikli, ne kadar faydalı olursa olsun; yazım hatalarıyla, noktalama işaretleri aksaklıklarıyla dolu olan bir yazı maalesef okuyucular tarafından anlaşılamamaktadır.

Türkçe bizim dilimiz; öncelikli olarak Türkçe’mize sahip çıkmamız gerekiyor. Biz okumuş, belli bir eğitim seviyesinde bireyler olarak buna öncülük etmeliyiz. Bize bizden başka kimse sahip çıkamaz.

Türkçe’mize ve mesleğimize daha çok sahip çıkabilmemiz dileğiyle…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ