Öksürük Otunun Faydaları Nelerdir?

  • 12 Aralık 2017
  • 160 kez görüntülendi.
Öksürük Otunun Faydaları Nelerdir?

Papatyagil ailesine ait olun Öksürük otu çok yıllık bir bitkidir.Bilimsel adı ise Tussilago farfara’dır. Tussilago farfara latincede öksürük önleyici anlamına gelmektedir. Yayılış alanı olarak ülkemizde Doğu Anadolu hariç  tüm bölgelerimizde bulunmaktadır.Öksürük otu bitkisinin çiçekleri küçüktür ve bu bitki sarı renktedir. Öksürük otu her yöreye göre farklı isimler almaktadır.Örnek verecek olursak eğer; Kabalak,Deve şaplağı,Deve tabanı, Gabalah, Gabalak, Kusut(Trabzon-Sürmene), Sulandık Otu, Şabla gibi..

Öksürük otunun genellikle yaprak kısımları kullanılır.Bu bitkinin yaprakları ilkbahar sonu yaz mevsiminin başında toplanarak kıyılır ve kuruması için bırakılır.Öksürük otunun yapraklarının üst kısmı yeşil renkte,alt kısmı ise gümüş renktedir.Bu bitki acımsı bir tada sahiptir ve kokusuzdur.Öksürük otu çiçeklerini yapraklarından önce açmaktadır. Dayanıklı bir bitki olan Öksürük otu, 10-30 cm. boylarına kadar uzayabilir ve küçük çiçekleri uzun sap üzerinde tek tek sarı renkli açar.Bu bitki yere döktüğü tohumlarla çoğalır ve toprağa iyice yayılıp bulunduğu bölgeyi sarabilir.

Son yıllarda adı sıklıkla duyulmakla birlikte bu bitkinin kullanımı çok eski zamanlara dayanmaktadır.Antik çağlarda şifa amacıyla kullanılmış bitki türleri arasında önemli bir yere sahiptir.Bazı kültürlerde bitkinin sapları da  yemeklerde kullanılarak tüketilmektedir.

Adından da anlaşılacağı gibi öksürük kesici ve göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü özelliğe sahiptir.Her türlü salata çeşidinde ve çorbalarda kullanılabilir.Ayrıca bu bitkinin içeriğinde bulundurduğu müsilaj zenginliği dolayısıyla çok çeşitli ilaçların içeriğinde yer almaktadır.Uygun şartlarda kurutulmuş olan bu bitki,ağzı kapalı cam kavanozda loş,serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilirse ömrü 1 yıldır.

Öksürük Otunun Faydaları:

-Kronik ve akut bronşite karşı etkilidir. Bronşları açar.

-Nezle ve gribe karşı etkili olur.

-Öksürük ve balgam söktürücü özelliği vardır.

REKLAM
X

-Akut solunum üşütmelerine maruz kalınmışsa,uzun süreli öksürüklerde veya ses kısıklıklarında öksürük otu çayı ( bal eklenirse daha iyi olacaktır) tüketilebilir.

-Bronşit, nezle, bronşiyal astım, zatülcenp ve başlangıç dönemindeki akciğer tüberkülozun da rahatlatıcı etkisi mevcuttur.

-İlkbahar mevsiminde  bu bitkiden elde edilmiş öz suyu; kronik bronşitte, astım rahatsızlıkları ve sigaranın vermiş olduğu zararların telafi edilmesinde kullanılabilir. Nasıl kullanılması gerektiğine gelirsek, bir tatlı kaşığı öz suyu, bir kâse et suyuna veya sıcak süte ekleyip içilirse faydalı olacaktır.

-Özellikle taze sıkılmış öksürük otu bitkinin öz suyu, kulağa damlatılırsa eğer kulak ağrısına da iyi gelecektir.

-Mayıs ayında ise öksürük otu bitkisinin yaprakları çıkmaya başlar ve bu yapraklar C vitamini kaynağı olarak salata ve çorbalarda kullanılarak da tüketilebilir.

-Yaprak ve çiçekleriyle hazırlanan buğu, kriz hallerinde ve soluk alma sorunlarında solunduğunda rahatlatır. Ayrıca bu şekilde hazırlanan buğu , kronik bronşitte de fayda sağlamaktadır.. Buğu gün içerisinde birkaç defa  solunabilir.

-Öksürük otu bitkisi sadece solunum rahatsızlıklarında değil ayaklarda şişlikler varsa da kullanılabilir.Öksürük otunun kaynatılmasıyla elde edilen  suyla ayak banyosu yapılırsa yararlı olacaktır.

-Bitkinin yaprakları  yıkanıp lapa haline getirilmesiyle oluşan  kompreslerin birçok etkisi bulunmaktadır.Elde edilmiş olan  bu lapa göğüs üstüne uygulanırsa eğer akciğer hastalıklarında ve moraran dokuların tedavisinde kullanılabilir.

-Bu bitkinin  yapraklarının kaynama suyuyla hazırlanan kompresi yılancık çıbanının tedavisinde de kullanılabilmektedir.

-Bitkinin ezilmiş taze yapraklarına  krema karıştırılarak Filibit hastalığı içinde kullanılabilir. Elde edilen bu karışım iltihaplı bölgeye sürülür ve üzeri  bezle kapatılırsa faydalı olacaktır.

Öksürük Otu Çayı Nasıl Hazırlanır:

İnce bir şekilde kıyılmış çiçek ve yaprak karışımı içinden  bir tatlı kaşığı alarak bir su bardağı kaynar suya eklenir. 4- 5 dakika demlenmeye bırakılır ve daha sonra süzülür.

Öksürük Otu Buğusunun Hazırlanışı:

Bir yemek kaşığı olacak şekilde yaprak ve çiçek karışımı suda haşlanır. Elde etmiş olduğumuz bu karışımın içinden buğu örtünün altından solunur.Gün içinde bir kaç kere tekrarlanabilir.

Öksürük Otu Lapasının Hazırlanışı:

Öksürük otunun taze yaprakları güzelce kaynatılır.Daha sonra ezilerek zedelenmiş olan kısma uygulanır.Sıcak kalması isteniyorsa üzeri örtülmelidir.

Ayak Masajı İçin Suyunun Hazırlanması:

İki avuç olacak şekilde yapraklar bir miktar suda haşlanır ve demlemeye bırakılır.Demlendikten sonra ayakları hazırlanan suyun içine sokup  20 dakika beklenir.

Öksürük Otu Öz Suyunun  Hazırlanışı:

Yıkanmış olan taze yapraklar ince ince kıyılır ve mikserden geçirilerek süzülür.

Olası Yan Etkileri:

Her bitkide olduğu gibi öksürük otu bitkisinin de fazla tüketimi sebebiyle vücudumuza çeşitli zararları olabilmektedir. Dikkatli ve bilinçli şekilde kullanılması tavsiye edilmektedir.

Sağlıkla kalın..

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ