Ramazan Orucundan Vücutta Neler Olur? Neler Değişir? Zararı Var Mıdır?

  • 15 Mayıs 2018
  • 133 kez görüntülendi.
Ramazan Orucundan Vücutta Neler Olur? Neler Değişir? Zararı Var Mıdır?

Ramazan ayı geldiği vakit akıllara pek çok soru geliyor. Ramazan orucu vücudu nasıl etkiler? Vücutta ne gibi değişiklikler olur, oruç zararlı mıdır? Sağlık açısından etkileri nelerdir gibi pek çok farklı sorular gelmektedir. Bu sorulara cevaben bazı konulara değinerek açıklamaya çalışacağız. Öncelikle yazacağımız bu etkiler tamamen sağlıklı, rahatsızlığı bulunmayan ve bayanlar için hamile olmayan kişiler için geçerlidir. Aksi durumda şeker hastası birinin oruç tutması, orucun faydalı etkilerinden çok zarar verecektir. Bu yüzden sağlık açısından sorun yaşayan kişilerin doktor kararı ile oruç tutmaması gerekiyorsa bu karara uyması gerekir.

Bu konudan sonra 1 aylık Ramazan orucu uzun bir süre olmasa da hiç de kısa süre değildir. Bu yüzden bu süreçte vücudumuzda mutlak bir değişim söz konusu olacaktır. Çünkü günde 3 öğün yerken bir anda vücuda gıda alınmaması insanı etkiler. İşte Ramazan ayındaki 1 aylık oruçta vücudumuzda ne gibi değişiklikler oluşuyor hep birlikte göz atalım:

İlk 5 Gün

İnsanın genel olarak gıdaları tam olarak sindirmesi 6-8 saat arasındadır. Dolayısıyla sahuru yaptıktan 7- 8 saat sonra açlık belirtileri başlamaktadır. Uyku saati ve hareket durumuna bağlı olarak bu süre artar veya azalabilir. Sonrasında açlık ve susuzluk başlar. Öğlen saatlerine doğru ise midede gıda kalmayacağı için vücut karaciğerdeki depo maddesi olan glikojen gibi bazı şekerleri kullanır. Bu durumda ilk faydalı özelliği olarak karaciğer detoks etkisi yaratır. Karaciğerin kendini yenilemesi hızlanır. Akşam vakitlerine doğru ise karaciğerde glikojen kalmadığı zaman vücut fazlalık yağları yakmaya başlar. İşte bu da en güzel şekilde kilo vermemiz anlamına gelir. Çünkü karbonhidrat yakıldıktan sonra yağları yakılması en iyi zayıflama biçimi olacaktır.

5 – 10 Gün Arasında

Vücut artık bu değişikliğe kendini adapte etmiş olacaktır. Bu esnada sahurda iyi bir şekilde ve çeşit bol olarak beslenmeliyiz. Karbonhidratlar ile birlikte yağlar ve proteinleri de depo etmeliyiz. Çünkü ne kadar çeşitli beslenirsek ihtiyaçlarımızı da ona göre almış oluruz.

10- 15 Gün Arasında

REKLAM
X

Artık vücut oruca tamamen alışmış ve iftira yakan sindirim enzimleri biyolojik saate uygun olarak yavaş yavaş harekete geçmiş olur. Amerika’da yapılan bir araştırmada Prof. Dr. Mufroof şu konuya değiniyor: ” Günlük yaşantımızda pek çok farklı besin tüketiyoruz ve aşırı kalori alıyoruz. Vücut ise sindirim işlemini yapmaktan kendi hastalıklarını ve hastalık etkenlerini uzaklaştırmayı unutuyor. Oruç tutmak ise vücudun tekrar savunma sistemini harekete geçiriyor. ” ifadelerini kullanmıştır. Dolayısıyla hem dini açıdan hem de bilimsel açıdan vücudumuzun 1 aylık bir açlığa aslında ihtiyacı var.

Son 15 gün

Bu aşamada artık vücut ve organlarımız detoksu hızlandırıyor. Fazlalık yağlar ve karaciğerde glikojen harcanmış oluyor. Enfeksiyonlara karşı direnç maddeleri sentezleniyor. Kısaca vücudumuz 1 aylık bir tatil ile tamamen kendini toparlamış hale geliyor. Bununla birlikte en büyük sorunlarımızdan biri olan fazlalık yağlarımızdan da bir nebze kurtulmuş oluyoruz.

Sonuç olarak; Ramazan orucu sağlıklı, rahatsızlığı olmayan kişiler için faydalı özellikleri bulunmaktadır. Ancak bu açlık durumunda elbet ki bazı konsantrasyon sorunları ve yorgunluk meydana gelecektir. Olumlu özelliklerine bakıldığı zaman bu zararların kat kat üstüne çıkmaktadır. Dini vazifelerin yanı sıra sağlığımız için de 1 aylık aç kalma sürecine vücudumuzun ihtiyaç duyduğunu unutmayalım. Son olarak rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, süt emziren kişilerin orucu tutmasını tavsiye etmiyoruz. Rahatsızlık konusunda kendiniz değil doktorunuz karar vermesini ve oruç tutup tutamayacağı konusunda yönlendirmesi daha doğru olacaktır. 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ