Sağlıklı Atıştırmalık ‘Granola’ Nedir? Faydaları Nelerdir?

  • 09 Haziran 2016
  • 261 kez görüntülendi.
Sağlıklı Atıştırmalık ‘Granola’ Nedir? Faydaları Nelerdir?

Merhabalar… Hepimizin bildiği gibi Kahvaltı hiç şüphesiz günün en önemli öğünü.Hafta içi iş, okul, staj veya başka sebeplerden dolayı sürekli bir koşturmaca içindeyiz ve gün geliyor kahvaltımızı geçiştirebiliyoruz.Kimi Zaman vakit darlığından kimi zaman tembellikten atlanan bir öğün haline geliyor. Fit bir vücuda sahip olmaktan çok sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat edilmesi gereken bir zamanda yaşıyoruz. Gdo’lu gıdalar, aşırı hormonlu sebze/meyveler, hava kirliliği, stres faktörü yoğun iş temposu bedenimizden çok şey alıp götürüyor biz farkında olmadan. Bu nedenle yapımı kolay , sindirim sistemine faydalı, sağlıklı gıdalarla kendimizi desteklememiz gerekiyor bence.

İşte tam da burada “GRANOLA” giriyor devreye.

Aslında Türk halkı olarak pek alışık değiliz peynirsiz zeytinsiz kahvaltı yapmaya  ama eğer bunun için vaktiniz yoksa Granola çok güzel ve besleyici bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Peki nedir bu Granola?

Her ne kadar Türk mutfağında pek tercih edilmese de kahvaltının yeni trendlerinden biri olan, diyetisyenler tarafından sıklıkla tavsiye edilen tahıl, kuru meyveler, süt veya yoğurtla hazırlanabilen bir kahvaltı çeşididir. 

Granolanın içerisine ilave ettiklerinizle çok çeşitlendirebileceğiniz gibi aslında basit olarak yulaf kepeği,fındık,bal ve bazen de pirinç patlağını fırınlayarak yapılan bir kahvaltı yiyeceğidir.Daha sonra içine damak tadı ve zevkinize göre kuru meyveler,kuru üzüm ve hurma eklenebilir.

GRANOLA ile MÜSLİ  arasında ne fark vardır ?

Granola,Müsli’ye karşı bir alternatif yiyecek olarak piyasaya çıkarılmıştır.

Müsli, 1900′ li yılların başında İsviçreli bir hekim ve beslenme uzmanı tarafından bulunmuştur.Orijinal sunumu  çiğ yulafın eşit miktarda badem içi,fındık  çok az limon suyuyla yoğunlaştırılıp,süt ve bol miktarda taze mayhoş elma dilimi ile harmanlanmasıyla oluşmaktadır.Günümüzde ticari olarak paketlenmiş ve kuru olarak satılan, tahıllar, fındık, fıstık ve meyve parçalarının birleştirilmesinden oluşan Müsli uzun süreli taze olarak saklanabilir.

REKLAM
X

Granola ise 1890larda Amerika’da geliştirilmiştir. Çiğ yulaf lapa haline getirildikten sonra fındık, her çeşit çekirdek ve kurutulmuş meyvelerle harmanlanır. Ayrıca arpa, çavdar gibi diğer tahıllar da kullanabilirsiniz. Karışım kanola yağı , tereyağı , zeytinyağı ya da tercih edilen herhangi bir yağ ile yağlanarak bal katılır ve gevrek bir kıvam alana kadar fırınlanır. Genellikle diğer tahıl gevrekleri gibi süt ya da yoğurt ile tüketilir. İçerdiği tahıl, kuru meyveler, bal ve yağlı tohumlar sayesinde bütün bir günün vitamin ve enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan çok sağlıklı bir besin Granola.

KISACA;Fırınlanmış ve çıtır olması Müsli’den ayıran en önemli farkıdır.

Nasıl Tüketilir Granola ?

Granola bar şekline getirilerek yenilebildiği gibi, fırınlanmış malzemeler, bal, süt yoğurt ve meyve parçaları gibi malzemelerle de karıştırılarak tüketilebilir.

Granola,ev yapımı bu şekillerde hazırlanabildiği gibi marketlerde hazır olarakta temin edilebilir.

Bu Granola’nın  Sağlık ve Beslenme  Açısından Önemi Nedir? diye sorduğunuzu duyar gibiyim…

  • Bu atıştırmalık içerdiği tahıl, yağlı tohum ve meyveler sayesinde tam bir enerji ve vitamin deposu.
    Aynı zamanda yüksek miktarda lif içerdiği için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yani diyet yapanlar da rahatlıkla tüketebilir.
  • Amerika kökenli bu yiyecek sıcak havalar için ideal bir kahvaltı fikri olmakla birlikte kilo vermenizi de kolaylaştırma özelliğine sahiptir.
  • Üstelik pekmez ve bal gibi tamamen doğal şekerlerle tatlandırılmış ve tatlı krizini bastırmak için birebir.
  • Günlük koşuşturmanızda veya keyifli bir kahveye eşlik eden tatlı bir seçim
  • Ayrıca içinde beyaz şeker de olmadığı için hiçbir suçluluk duymadan güvenle yiyebilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…

Sağlıklı Kalın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ