Merhaba sevgili okurlarım. Bu yazımda sizlere özellikle yaz mevsiminde sıklıkla salatalarımızda ve sofralarımızda yeşillik olarak sıkça tükettiğimiz İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiyesi olan dereotu kürü ve faydalarından bahsedeceğim.
Dereotunun hem keskin kokusu hemde kattığı renk şenliğiyle hepimizin sıklıkla ve severek tükettiği bir sebzedir. Bünyesinde barındırdığı fosfor, bakır, magnezyum, potasyum,kalsiyum, demir, çinko, A ve C Vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden tam bir vitamin ve mineral deposudur. Bu yüzden bir tutam tüketildiğinde yetişkin bir bireyin C vitamininin %40’ını A vitamininin ise %43 ‘ünü karşılamış olmaktadır.
Sindirim sistemindeki aksiliklikleri düzene koyarak hazımsızlığa ve gaz şişkinliklerine iyi gelmektedir. Mide ağrıları ve mide krampları gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesinde sıkça dereotu kullanılmaktadır. Sindirim sistemini aktif olarak çalıştırdığı için kilo vermenize de yardımcı olur.
Kemik sağlığını korur:
Zengin kalsiyum içeriğinden dolayı özellikle çocukların kemik sağlığını korur ve kemiklerine karşı faydalıdır. Kemiklerde meydana gelebilecek kalsiyum eksikliğine izin vermez ve kemik hastalığına yakalanmanızı engeller. Sağlıklı iskelet yapısı için gerekli olan mineral ve kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Etkili bir antibaktiyel aktivite sağlayıcısıdır. Bu sayede bağışıklık sisteminizin mikrop ve enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Mikropları bünyenizde barındırmadığı için sık sık hasta oluyorsanız eğer bağışıklık sisteminizi güçlendirdiği için kolay kolay hasta olmayacaksınız.
Solunum sistemi ve organlarını temizleyen doğal bir bitkidir. Eğer mevsimsel alerjileriniz veya öksürükleriniz varsa dereotunu tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
Antibakteriyal özelliği sayesinde ağız içinde oluşabilecek enfeksiyonların giderilmesine ve temizlenmesine yardımcı olur. Taze ve ferah kokusu sayesinde çok iyi bir ağız bakım ürünleridir. Ağız kokmalarını önler ve ağızda ferah bir koku olmasını sağlar.
E ve C Vitamini bakımından zengin olan dereotu içerisindeki vitaminler bakımından tiroid fonksiyonlarını düzenleyebilmektedir. Böylece tiroid bezi hastalıklarının önüne geçmiş olur.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Dereotunun temizlenmesi için sirkeli suda bekletin. Tam temizlendikten sonra bir kabın içine koyup üzerine limonu sıkmalısınız. Daha sonra üzerine yoğurdu döküp iyice karıştırın. Kürü yarım saat dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.
Dereotunun içerisinde bulunan güneş ışınlarına karşı duyarlı olan furocoumarin maddesi bulunur. Uzun süre bu kür uygulandığında cildinizde çil lekeleri oluşabilir.
Sağlıklı günler dilerim…
Kaynak: https://saracoglufaydalari.com/saracoglu-dereotu-kuru-faydalari-nelerdir-nasil-yapilir/
Gıda Mühendisi - Gıda Teknolojisi Öğretmeni - C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
Erzurum Atatürk Üniversitesi
Gıda Bilinci Kurucularından ve Yönetici İletişim tel no: 0542 5915391
Hocam ben Hipotiroid troidid hastasıyım dereotu kürünü kaç gün kullanmam gerekir şu an doktor bir aylığına ilacı bıraktırdı migren ataklarımızı yüzünden
Her gün dereotu yiyorum
teşekkür ederim iyi günler