Sıcak Hızlı Yemek Yemek Zararlı Mıdır Zararları Nelerdir?

  • 31 Temmuz 2018
  • 158 kez görüntülendi.
Sıcak Hızlı Yemek Yemek Zararlı Mıdır Zararları Nelerdir?

Merhabalar sevgili okurlarımız. Bu yazımızda beslenme konusunda günümüzün en büyük sorunlarından biri olarak gördüğümüz hızlı ve sıcak yemek yemenin zararlarına değineceğiz.

Günümüzde iş hayatı, aceleci davranma, zaman kısıtlığı gibi durumlar hızlı yemek yemeye sebep olmaktadır. Aynı zamanda yeni pişen yemeğin beklemeden acele olarak tüketilmesi sıcak şekilde mideye inmesine sebep olur. İşte bu durumun bazı yan etkileri vardır. Şimdi bunlara değineceğiz.

Sıcak Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?

1: Mide Kanseri Riski

Yapılan araştırmalarda aşırı sıcak şekilde yemek yemek mide kanseri riskini 3-4 kat daha arttırdığı tespit edilmiştir. Bakıldığı zaman tüm kanserlerin olma sebebi hücre hasarlarıdır. Aşırı sıcak yemek sonrasında mideye inen yemek burada mide hücre duvarlarına, mukoza salgısına zararlar vermektedir. Sıcağın bu zararlı etkisi ile birlikte mideyi koruyan mukoza tabakası da hasar görür. İşte bu tabakanın zarar görmesi yine mide kanseri riskini azaltmaktadır.

2: Yemek Borusu Sorunları

Sıcak yemeğin mideye ulaşması için doğal olarak yemek borusundan geçmesi gerekir. İşte bu esnada sıcak yemek yemek borusu hücrelerine zarar verir. Hassas olan bu hücreler sıcaklık ile deforme olur. İlerleyen zamanlarda yemek borusu sorunları, gırtlak kanseri gibi risklere yol açabilir.

REKLAM
X

3: Ağız ve Diş Sorunları

Sıcak yemeğin temas ettiği ilk kısım ağzımızdır. Dolayısıyla yemeğin en sıcak hali ilk olarak ağzımıza etki eder. Ağız içinde dudaklarımız, yanaklar, dişler ve dilimiz bu sıcaklığı emer. Dil hücreleri belli seviyede yanar. Zaten bunu hissedebiliyorsunuz. Dudaklar ve yanaklarda hücreler de bu sıcaklıktan etkilenir ve hasar görür. En önemlisi de dişlerimiz bu durumdan kötü etkilenir. Diş kökleri, mine, diş koruyucu dış kısım gibi yerler bu sıcaklıkta zarar görür. Ölen hücreler dişleri koruyamaz. Çürüklere ve ilerleyen zamanlarda diş dökülmelerine kadar ilerleyebilir.

Çözüm:

Çözüm basit, sıcak yemek yemeyeceğiz veya yemeğin soğumasını bekleyeceğiz. Acele işimiz olsa da yemek ılık olana kadar beklemeliyiz. Çünkü hiç bir şey sağlığınızdan önemli olmamalıdır. Aynı zamanda yemeğin tadını çıkarak tüketin. Kendinize şu soruyu sorun işiniz her neyse sizce buna değer mi?

Hızlı Yemenin Zararları Nelerdir?

Günümüzde zaman önemli bir kavramdır. Ancak bu hiç bir zaman sağlığımızdan önce gelmemelidir. İş arası zaman ne kadar kısıtlı olsa da yemeği yavaş yemeliyiz. Bunun ciddi zararlı etkileri bulunur. Bunlara göz atalım:

1: Sindirim Sorunları

Hızlı yemek tüketimi sindirim sorunlarına yol açar. Mideye ani olarak gıdanın dolması bağırsak ve sindirim sistemini olumsuz etkiler. Yemeğin çiğnenmesinin azalması sebebi ile midede enzimlerin etkisi daha az olur. Parçalama işleminin yetersiz kalması bu etkiye yol açmaktadır.

2: Kilo Sorunları

Hızlı yemek yemek kilo alınmasına da sebep olur. Çünkü hem yemeğin tam olarak çiğnenmemesi mideye zarar verir. Aynı zamanda doyma hissi yemek yemeye başladıktan belli süre sonra gelir. Çünkü enzimlerin üretilmesi ve beyine iletilmesi belli süre alır. Hızlı yemek yersek bu enzimler üretilip beyne gidene kadar biz gereğinden fazla tüketmiş oluruz. İhtiyaçtan fazlasını tüketmek fazla kalori ve fazla kilo olarak bizlere döner.

3: Kan Şekeri

Hızlı yemek yemek kan şekerini ani olarak yükseltir. Bu durum ilerleyen zamanlarda şeker hastalığı olarak karşımzıa çıkar. Bu yüzden kan şekerinin dengeli olarak yükselmesi ve insülinin yeterli üretilmesi için yavaş yemek yemeliyiz.

Tavsiyeler:

Yemeğe çorba ile başlayın. Yemekleri iyice çiğneyin ve yavaş yavaş yemeniz gerekiyor. Tv izlerken, telefonla uğraşırken yemek yemeyin. Yemeğin tadını çıkararak tüketin. Bir şeyler izlemek yerine bir şeyler düşünebilirsiniz. Lokmanız bittiğinde kısa sohbetler edebilirsiniz. Bu sayede doğal olarak yavaş yemiş olacaksınız. Unutmayın, hiç bir şey sağlığınızdan önemli değildir. Sizce buna değer mi?

Mutlu ve Sağlıklı Günlere… Gıda Müh. Emir Erşat Kaboğlu

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ