Şişmanlık Hesaplama ? Vücut Kitle Endeksi Hesap

  • 21 Kasım 2016
  • 107 kez görüntülendi.
Şişmanlık Hesaplama ? Vücut Kitle Endeksi Hesap

Ağır bir vücudun taşınması güçtür. Şişmanlık, çeşitli sebepleriyle kişinin sağlığını olumsuz etkiler. Özellikle orta yaşlı ve yaşlılarda ağır vücudun taşınması eklemlerde ağrıların artmasına yol açar. Gençlerde ise birey kendinin çirkin olduğunu ve herkes tarafından gülünç karşılandığı düşünebilir.

Ayrıca genel sorunlardan bahsedecek olursak; kas hareketlerinin veriminin azalması, kalp, damar ve böbrek gibi sistemlerin bozukluğuna yol açabilir, çeşitli organların işlevsel olarak bozulması sonucu bazı hastalıkların da oluşum riski artar ve yaşam süresi kısalır.

Dünyanın her yerinde görülmekte olan obezite çağımızın önemli sorunları arasında yer almaktadır. Yapılan bir hesaplamada, 40-44 yaşları arasındaki, normale göre %20 daha kilolu bireylerin ölüm oranları normal bireylere göre %30 – 40 daha yüksektir. Aynı yaş aralığındaki daha şişman bireylerde ise bu oran %80-100 artmaktadır.

Beden Kitle İndeksi ( BKİ )

Şişmanlığın ölçütlerinden olan BKİ (Beden Kütle İndeksi), ağırlık ve boy uzunluğuna göre hesaplanır. Formülünü verecek olursak;

BKİ = Ağırlık(kg) / Boy uzunluğunun karesi (m2)

Genel olarak BKİ’nin 25-29.9 arasında olması hafif şişmanlığı, 30 üzeri olması şişmanlığı gösterir. Bu ölçüye göre tüm yetişkin bireylerde obezite görülme sıklığı yaklaşık %30’dur.

Bunun yanında bel çevresi değeri de bize sınırlarımız hakkında bilgi vermektedir.

REKLAM
X

Bel çevresinin erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm’nin üzerinde olması kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkilidir. Bu değerin erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm üzerinde olması ise obez olarak kabul edilmektedir.

Ülkemizde yapılan beslenme ve sağlık araştırmalarına göre bel çevresi ortalaması erkelerde 93.1±12.7, kadınlarda 90.1±15.2 cm’dir. Ayrıca bel/kalça oranı erkeklerde 1.0, kadınlarda 0.8’in üstünde olması da şişmanlığın belirtisidir.

Bel çevresinde yağ birikimi sağlık açısından BKİ’ye göre şişmanlıktan daha tehlikelidir. Bel çevresinin her 6 cm genişlemesi koroner kalp hastalığı riskini %24 arttırdığı araştırmalar arasında yer almaktadır.

Şişmanlığın nedenlerini bulmak önemli

Şişmanlıktan kurtulmak için öncelikle şişmanlığın nedenine karar vermek gerekir. Bu nedenler arasında:

  1. Fazla yeme, az kalori harcama
  2. Fiziksel hareketlerin azlığı
  3. Psikolojik bozukluklar
  4. Genetik, metabolik ve hormonal bozukluklar

yer alabilir. En önemlisi ise fazla yeme diyebiliriz. Kişi günlük aktivitesine bağlı olarak kendisine gerekli kaloriden daha fazlasını alıyorsa, kilo alır.

Uzman desteği almadan diyete başlamayın

Zayıflama diyetlerinin ilkeleri şöyle olmalıdır:

  1. Bireyin harcadığından daha az enerji sağlanmalıdır.
  2. Protein, vitamin ve minerallerden yeteri kadar alınmalıdır.
  3. Doyurucu ve bireyin yeme alışkanlığına uygun olmalıdır.
  4. Fiziksel hareketlerle enerji harcaması arttırılmalıdır.

Genellikle haftada yarım kilogram, ayda iki kilogram zayıflamak için düzenlenen diyetler daha kolay uygulanır. Öncelikle zayıflamak isteyen kişinin boyuna göre uygun kilosu hesaplanır. Buna göre kalori hesaplaması ile uygun zayıflama programı uzman ile birlikte planlanır. Bu esnada herhangi bir rahatsızlığınız yoksa zayıflama ilacı kullanmanızı tavsiye etmiyor, bir uzman eşliğinde planlama yapmanızı öneririm.

Birden kilo vermek zararlı olabilir, uzun süre aç kalmak çözüm değildir ve vücudunuzun her besin öğesine yeterli miktarda ihtiyacı olduğunu unutmayın. Önce fazla kilonuzun sebebini araştırın, devamı gelecektir. Bildiğimiz gibi; sabır ve zaman her şeyin ilacıdır.

Son bir öneri :

Yemeklerden önce bir miktar sebze yemek doygunluk hissi verir ve fazla yemeyi önler. Bol su içerek de metabolizmanıza yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca günde en az bir saat tempolu yürüyüş veya fiziksel aktivite de size yediğiniz içtiğiniz –sevdiğiniz– şeylerden uzak kalmamanızı da sağlayacaktır. Kaçamak yaptığınız (örneğin şekerli tatlılar) zamanlar da diğer besinlerden biraz kısarak yine diyetinizi dengelemiş olursunuz.

Sağlıklı kalın.

Tüm kilo ve aktivite hesaplamalarına buradan ulaşabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Yusuf dedi ki:

    diyetisyen misiniz

    1. Gamze dedi ki:

      Gıda mühendisiyim

  2. Yusuf dedi ki:

    bel/kalça orani erkeklerde 0.90 kadinlarda 0.85 olmasi gerekmiyor mu ?

    1. Gamze dedi ki:

      Değerler yaklaşık olarak öyle. Fazla olması durumunda, vücut kütle indeksine göre hesaplama yapıldığında da 30’un üzerinde çıkabilir, ki bu da şişmanlık göstergesidir. Size ilgilenirseniz detaylı bilgi için Prof. Dr. Ayşe Baysal’ın Beslenme kitabını öneririm.

BİR YORUM YAZ