SMA(Spinal Müsküler Atrofi ) Hastalığı Nedir ,Belirtileri Neledir,Tedavi Yöntemleri Nedir,Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri

  • 11 Mart 2018
  • 119 kez görüntülendi.
SMA(Spinal Müsküler Atrofi ) Hastalığı Nedir ,Belirtileri Neledir,Tedavi Yöntemleri Nedir,Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri

SMA hastalığı,belirtileri çocukluk döneminde görülmekte olan genetik  hastalık,ülkemizde yaygın olarak kullanılan adıyla Gevşek Bebek Sendromu ,omur ilikte bulunan ön boynuz denilen bölgede hareket sinirlerini etkilemektedir.Buda ülkemizde ve dünyada ölümle sonuçlanan bir hastalık türüdür.

Bu hastalık hareket sinir hücrelerinden kaynaklı olup nöro-mosküler bir hastalık türüdür.Bu hastalık 3 kısımda görülmektedir.En tehlikeli evresi ise Tip 1 denilen evredir.Bu kısımda hastalığın seyrine ait bütün belirtiler çocukluk döneminde görülebilmektedir.Belirtiler arasında en belirgin olanlar ise yutkunmada zorlanma,solunumda zorlanma ve yardım almadan oturamama gibi sorunlar görülmektedir.

Hastalığın Türleri:

SMA belirtileri başlıcaları kaslarda güçsüzlük ve atrofisidir. Hastalığın 3 evresi bulunmaktadır:

SMA Tip 1(Werdnig Hoffmann): En ağır  gerçekleşen kısımdır.Hastalık doğumdan itibaren görülmeye başlar.Bebek çok gevşek olur.Başını tutmakta zorlanır.Dönerken ve otururken çok zorluk çeker.Aşırı derecede solunum zorluğu çeker.Solunum desteği olmadan yaşamını sürdürmesi oldukça zordur.

SMA 2 Evresi : Orta derecede olan evredir.Bebek 18 aylık olmadan belirtileri görülebilmektedir.Çocuk otururken zorluk yaşamaz fakat yürümede zorluklar yaşar.

SMA 3 (Kugelberg Welander ): en hafif görülen evredir.Bu evre 18 aylık olduktan sonra görülmeye başlar.Çocuk yürüyebilir fakat kas zaafı bulunmaktadır.Çocuk yürürken düşmeler görülebilir.Merdivenleri çıkarken veya eğilip kalkarken oldukça zorlanır.Kollarında da zayıflık görülmektedir.Bu evrede hastalığın yaşı kesin olarak bilinmemekte ve hastalığın ilk evresi atlatıldığında hastalık hafiflemektedir.

Birde daha orta yaşlarda nadir olarak görülen SMA tip 4 evresidir. Bu evre geç başladığından güç kayıpları yavaş seyir göstermektedir fakat solum zorluğu belirtileri görülmemektedir.Zaman geçtikçe hastalıkla birlikte  zor yürüme başlar.Kadınlara kıyasla erkeklerde daha ağır ve daha sık görülmektedir.

REKLAM
X

SMA’lı hastalarda en tipik fiziksel özellik el titremesidir.

Güçsüzlüğe bağlı olarak da skolyoz gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir.

Bulaşıcı bir hastalık değildir.Genlerde bozukluların görülmesiyle ortaya çıkmaktadır.

Hastalığın Belirtileri:

-Kuvvetsizlik

-Yürümede zorlanma

-Solunum güçlüğü

-Çiğnemede zorlanmalar

-Eklemlerde görülen gevşeklik ve hareketlerde kısıtlanmalar

-Büyümeye bağlı olarak değişim gösteren kol ve bacaklar

 

 

Bu belirtilerin görülmesi kesinlikle SMA hastalığının görüldüğü kanısını yaratmamalıdır.Kesin teşhis için incelemeler ve muayeneler yapılmaktadır.Bu hastalığı incelemek için EMG(Elektromiyogram) testi yapılamktadır.

SMA Hastalığının Tedavisi:

SMA hastalığının bilindik uygulanabilen bir tedavisi bulunmamaktadır.Amaç hastaya belli tedavi yöntemleri uygulanarak yaşam kalitesini daha iyi bir şekle getirmektir.

Fakat son zamanlarda bu hastalığının tedavi edilebilmesi için yapılan araştırmalar 2 tür tedavi yöntemi çalışmasını ortaya koymuştur.Birincisi Genetik Terapi Yöntemidir. Bu tedavi yöntemiyle hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır.

Diğer tedavi yöntemi ise Hücresel Değiştirme Yöntemidir.Bu tedavi yöntemi ile ölü hücreler yada ölmeye başlamış olan hücreler yeni hücrelerle değiştirilmektedir.

Doğal yöntem olarak hastalığa direkt etki eden yöntemler bulunmasa da kas erimelerini engelleyici ve kemiklerin güçlenmesini sağlayan besinler bulunmaktadır:

-Soya fasülyesi tüketimi kas erimeleri için faydalı olacaktır.

-Hardal yağı ve biberiye yağı

-Sülük tedavisi

-Protein ve karbonhidrat  içeren besinler tüketin kasların onarımı için iyi gelecektir.

-Yine kasların gelişimi için A vitamini içeren ürünler tüketmek iyi olacaktır.

-Demir içeren ürünler hem kas hemde kemikler için faydalı olacaktır.

-Balık,yumurta ve süt tüketmeye özen gösterin.

Sağlıkla kalın ..

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ