Sodyum Sorbat Nedir? Nerelerde Kullanılır? Zararlı Mıdır?

  • 18 Ocak 2018
  • 156 kez görüntülendi.
Sodyum Sorbat Nedir? Nerelerde Kullanılır? Zararlı Mıdır?

Sodyum Sorbat ( C6H7NaO2 ) ,sorbit asidin sodyum tuzu demektir.Genellikle gıda katkı maddelerinde koruyucu olarak kullanılmaktadır.Bu ürünün gıda alanındaki kodu E201 olarak kullanılmaktadır.Sodyum Sorbat’ın kaynama noktası 233 °C ‘dir. Suda kolay bir şekilde çözünebilmektedir. Fiziksel olarak toz halinde bulunmaktadır.Rengi beyaz ve kokusuz bir maddedir.Cilde temas ettiği taktirde hafif  bir alerjik reaksiyona neden olur fakat hemen su ile yıkandığında sorun olmayacaktır.Sodyum Sorbat serin ve nem olmayacak yerlerde ve hava almayacak olan kapalı şekilde saklanmalıdır.

Özellikle Avrupa’da dağ ağacı meyvesinde doğal olarak bulunmaktadır.Genel olarak bakteri,maya ve küf mantarlarına karşı önemli bir koruyucudur.6,5 pH derecesinin altında az asidik olan ve asidik gıdalarda görülebilmektedir.

Sodyum Sorbat Nasıl Elde Edilir ?

Ticaret açısından bakılırsa çok farklı kimyasal yollarla üretilebilmektedir. Sorbik asit,sodyum hidroksit,sodyum alkolsit,sodyum bikarbonat ve diğer buna uygun sodyum tuzları ile nötürleştirilmesiyle  elde edilmektedir.Sodyum sorbat esterlerle saflaştırıldıktan sonra başka bir işleme gerek kalmamaktadır.Bu şekilde kullanılmasında bir sorun yoktur.

Nerelerde Kullanılır ?

-Genel olarak şarap üretiminde ,peynir ve diğer mayalı maddelerde,tatlı yapımındaki sos ve dolguların yapımında kullanılabilir.

-Meyve salatalarının yapımında,çavdar ekmeğinin yapımında ve diğer fırında pişirilebilecek tüm ürünlerde

-Pizza yapımı,kabuklu deniz canlıları ürünlerinde,limon suyu ve şekerleme tarzı besinlerde koruyucu madde olarak kullanılabilmektedir.

-Yoğurt ve diğer fermente edilmiş süt ve süt ürünlerinde kullanılabilir.

REKLAM
X

Bu sayılan ürünlere yakın olan diğer besinlerde de rahatlıkla kullanılabilir sınırlama yoktur.

Başka nerelerde kullanılabilir sorusuna örnek verecek olursak eğer;

-zeytin kutularında küflenme gibi sorunlar yaşıyorsanız eğer sodyum sorbat  kullanabilirsiniz.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ