Sodyum Sülfit E221 Nedir, Zararları Nelerdir

  • 17 Şubat 2018
  • 594 kez görüntülendi.
Sodyum Sülfit E221 Nedir, Zararları Nelerdir

Sodyum Sülfit,sülfürik asidin sodyum tozu olarak bilinmektedir.Bu madde ince  beyaz ve katı toz halindedir.Kokusuz bir katkı maddesidir.Suda çok kolay bir şekilde çözünebilmektedir. Sodyum sülfitin sulu çözeltilerinde alkali haldedir ve bu madde havada bırakıldığında ise çok hızlı bir şekilde sodyum sülfat halini almaktadır.

-Sodyum sülfit,sülfitlemede,indirgemede,ağartma ve koruyucu katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

-Bir insanın günde alabileceği sodyum sülfat miktarı 0.7 miligramdır.

-Hazır gıda maddelerinde ve ilaç yapımında renk ve kıvamı korumak amacıyla sodyum sülfit kullanılmaktadır.

-Gıdaların bozulmasını engelleyerek yiyeceklerin raf ömürlerini uzatmaktadır.

-İçecekler,bisküvi,salam,kurutulmuş meyve,kurutulmuş tuzlanmış balık,sucuk, sosis gibi ürünlerde katkı maddesi olarak kullanıldığı görülmektedir.

-Ülkemizde birçok denek hayvanları üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki sodyum sülfit beyin fonksiyonlarına etki etmektedir.Ek besin yada başka ilaçlarla sodyum sülfit alımı bireyde öğrenmede güçlük ve hafıza bozukluğu gibi etkiler göstermekte beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilediği görülmüştür ve aşırı tüketimi halinde de bu süreç daha yüksek boyutlara çıkmakta ,daha çok zarar vermektedir.

REKLAM
X

-Sodyum sülfit,fotoğrafların basım işleminde oksidasyonunu engellemek için,tekstil alanında klorürün zararlarını uzaklaştırmak için,patlayıcı alanında,kauçuk alanında,kimya sektöründe,su arıtma işlemlerinde,kağıt ve kağıt hamuru üretimi sektörü gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

-İçeriğinde en yüksek miktarda sodyum sülfit bulunduran ürünler meyve suları,şarap ve bira,bisküvi,kurutulmuş meyveler,kurutulmuş balık gibi ürünlerdir.

-Bunların yanında peynir,hazır çorbalar,şekerlemeler,dondurma,hazır içecekler,çay,reçel,konserve,dondurulmuş patates gibi ürünlerde de bulunmaktadır.

Sodyum Sülfit Zararları:

-Sodyum sülfatın özellikle beyin fonksiyonlarını olumsuz yönden etkilediği görülmektedir.

-Özellikle hazır gıdalarda bulunması yasal olarak serbesttir ama belirli miktarı geçmemek şartıyla.Belirlenen ölçülerden fazla kullanılması sağlığı olumsuz etkileyecektir.

-Özellikle astım problemi bulunanlarda alerjik belirtilere sebep olabilmektedir.

-Ani atakların gelişmesine sebep olarak beyin fonksiyonlarına zarar vermektedir.

-Sodyum sülfitin yan etkileri herkese göre farklıdır.Kimi bireylerde baş ağrılarına sebep olurken,kimilerinde şoklara sebep olmakta.hırıltılı solunum gerçekleştirme,solunum yollarının daralmasına,solunum güçlüğüne,pek çok alerjik reaksiyonlara,mide bulantısı,karın ağrıları ve ishal gibi rahatsızlıklara sebep olmaktadır.

-Belirtiler genel olarak astım rahatsızlığı olan kadınlarda görülmekteyken,küçük çocuklarında nadir olsada etkilendiği görülmektedir.

-Sodyum sülfite maruz kalan bireyler açık alana çıkmalı,çalışılan yerlerde iyi havalandırma sistemleri bulunmalı,koruyucu giysiler kullanılmalıdır.

-Satın alınan her gıdada mutlaka içeriği okunmalı sodyum sülfit olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Sağlıkla kalın..

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Gerçek tıp dedi ki:

    Aidin salihin gerçek tıp yitik şifanın izinde kitabının daha giril bölümünde katkı maddelerinden bahsediliyorken bu maddeyi bir araştırayım dedim sitenizi buldum, çok güzel hazırlanmış site.

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz.

BİR YORUM YAZ