Soyanın Faydalarını Biliyor muydunuz ?

  • 27 Ekim 2016
  • 163 kez görüntülendi.
Soyanın Faydalarını Biliyor muydunuz ?

Binlerce yıldır Asya’nın en değerli besin kaynağı olan soya, mineraller ve vitaminler açısından zengin olduğu gibi insan sağlığı üzerinde de bilimsel olarak kanıtlanmış pek çok olumlu etkisi vardır. Bugün en önemli tarımsal ürün olmasına rağmen 100 yıl öncesine kadar Uzak doğu dışında pek bilinmiyordu. Öyle ki Çinliler tarafından soya; Harika Bitki, Kutsal Bitki, Tanrı Bitkisi, Üreyen Altın, Sarı Mücevher olarak da tanımlanmıştır.

Dünya geneline baktığımızda, gelişmiş ülkelerin piyasalarında soya sanayilerinin daha fazla yer aldığını görürüz. BESD-BİR verilerine göre, %50 soya üretimi ile yer alan A.B.D.’i ardından Brezilya, Arjantin ve Çin gelmektedir. Ülkemizde ise ilk kez 1930 yılında baklagiller ailesinden gelen ve proteince zengin olan soya, uzun yıllar Karadeniz bölgesinde tarımı yapılmasına rağmen Türk mutfağına girişi henüz çok yenidir.

Bunlara ek olarak, soya ve soya gıdaları ile ilgili günümüzde pek çok sayıda bilimsel kaynak bulunmaktadır. Soyanın yapısında bulunan izoflavonlar fitoöstrojen (bitki kaynaklı östrojen) olarak sınıflandırıldığı gibi insan sağlığı üzerinde ki olumlu etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Epidemioloji çalışmalara bakıldığında soya tüketimi ile hastalıkların-özellikle kalp hastalığı, kanser, kemik erimesi, diyabet-ters ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu sebeple, Amerika, Çin, Uzak doğu gibi ülkelerde kalp ve kanser hastalıkları oranının diğerlerine oranla daha az olduğu görülür. Bu ters ilişkiyi sağlayan soyanın yapısında bulunan Genistein ve Genistein’e benzer Daidzein, izoflavonlar, adlı maddelerdir. Kanser ve kronik hastalıkları önleyebilme etkisinden dolayı bu madde, üzerinde en fazla çalışılan moleküllerden biridir.

Genistein maddesinin benzeri olan estradiol-kadınlarda bulunan östrojen- ile soya da bulunan östrojen birbirinden farklıdır. Alfa yada beta reseptörleri olan bu molekül vücuttaki faydalı etkilerini beta reseptörüne bağlandıktan sonra gösterir. Göğüs kanseri tedavisinde, önlenmesinde kullanılan tamoxifen adlı molekül, Genistein maddesi ile aynı reseptöre bağlandıkları için benzerlik gösterirler.

Bunlara ek olarak, RANK denilen madde kemik erimesini kolaylaştırırken, soya tüketimi ile alındığında bu maddenin miktarında azalmaya sebep olur. Aynı zamanda kanserli hastalara soya verildiğinde Genistein maddesinin artışı kanser metastazını da (başka bölgeye sıçrama) azalttığı bilimsel çalışmalarla ispat edilmiştir. Prostat kanseri hastalarına  soya verildiğinde kemoterapi süresi boyunca daha çok kanser hücresi öldürmekle beraber sağlıklı hücreleri de koruduğu gözlemlenmiştir.

REKLAM
X

Diğer bir örnek ise yine kemoterapi tedavisinde kanser hücreleri gibi kemik iliği hücreleri de ölmektedir ancak soya tükettiklerinde yada soya izoflavonları aldıklarında NF-kB maddesini inhibe ederek bu yararları hücreleri koruduğu tespit edilmiştir.

Genel olarak bakıldığında, bu çalışmalar hayvanlar üzerinde de aynı sonuçları vermiştir. Soya verilmeyen hayvanlarda tümör büyümesine devam ederken, verildikten sonra tümör hücreleri büyümeyi durdurmuştur.

Özet olarak;

Soyanın Faydaları:

  • Kemik sağlığı
  • Hafıza
  • Kalp hastalıklarının önlenmesi
  • Kanser önleyici&tedavi edici (Göğüs, Prostat, Akciğer ve diğer kanserler)
  • Sağlıklı hücreleri koruma
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ