Sucukta ısıl işlem tehlikeli mi?

  • 11 Kasım 2016
  • 618 kez görüntülendi.
Sucukta ısıl işlem tehlikeli mi?
Teknolojinin gıdalarda da hayatımıza girmesiyle yeni isimler türedi; pastörize süt, olgunlaştırılmış peynir, dryaged et ve fazlası peki ısıl işlem görmesi sucuğun zararlı mıdır ?
Aşağıda detayları var ama bence ısıl işlem kısmı sucuğa bir zarar değil fayda katar sucuğun tartışılması gereken asıl kısmı katkı maddeleridir.(karmin,nitrat vb.)
sucuk

Fermente Sucuk

Kıymayla karışan baharatların mevsimine göre 10-30 gün civarı fermante olması sonucu ete lezzet katması, eti olgunlaştırması(pişirmesi) ve  sarımsak, acı baharatlar sayesinde mikroplarını öldürmesi sonucu elde edilen kurutulmuş et ürünüdür.
Şu anda fermante sucuk diye satılan sucukların çoğu zaten bu bekleme süresini düşürmek için fermantasyon kültürü katmakta ve süre 7 güne kadar düşmekte o yüzden en iyi sucuk katkısız sucuktur kendiniz de yapabilirsiniz bence. Bu süre ve süre boyu verilen fire maliyeti arttırmakta sucuk tüketimi düşmekte.

Isıl İşlem Görmüş Sucuk

Uzun sürede (10-30 gün arası) fermante olmayı bekleyen ve bu sebepten firesi, işçiliği ve maliyeti artan sucuğu daha çok ve uyguna tüketilebilir hale getirmeyi amaçlayan, sucuğun lezzet kazanmasını, özellikle mikroplarının öldürülmesini ısıl işlemle sağlayan, 1 günde üretilen ürünün teknolojik ismidir.
O yüzden ısıl işlemin sucuğa bir zararı yoktur. Ek olarak size daha uyguna, mikroplarından arındırıldığına emin olduğunuz, mikroplar ısıl işlemle öldüğü için daha az koruyu madde ihtiyacı duyan bir ürün sunar. O yüzden fermante olmamış sucuklar sucuk benzeri ürün diye satılır.
Peki 1 ay baharatla harmanlanmış fermante olmuş sucukla 1 günde hazırlanmış sucuk aynı lezzette olabilir mi? bu tamamen tartışmaya açık bir konu olup “zahirenin ambarı sabanın ucundadır” sözüyle konuyu tamamlayalım.
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Mahir bey değerli yorumunuz için teşekkürler farklı bir etli şarküteri yazısında detaylı bahsedildiği için katkılar konusunda detaya girmedim farkındalığınız için sağolun.

  2. Mahir dedi ki:

    İlk kısımdaki katkılar kısmına değinmek isterim:
    Bahsedilen karmin maddesi kodekslerde yasak olarak belirtilmiştir. Sadece pastırmanın çemeninde bulunabileceği belirtilmiştir.

BİR YORUM YAZ