Süper Gıdalar #5 – Bergamot Faydaları Nelerdir

  • 20 Mart 2017
  • 87 kez görüntülendi.
Süper Gıdalar #5 – Bergamot Faydaları Nelerdir

Bergamot İtalya menşeili bir meyve ve statin bazlı kolesterol ilaçlarına olan ihtiyacı düşüreceğine inanılıyor. Söz konusu kolesterol ilaçlarının yan etkilerine baktığımızda hafıza kaybı, tip 2 diyabet ve kas ağrılarına sebep olduğunu görüyoruz.

Bu bakımdan umarız bergamotun kolesterol için bitkisel bir çözüm olduğu doğrudur ve tehlikeli ilaçların kullanımının azaltılmasına yardımcı olur. Çünkü bu zehirli ilaçlar karaciğer toksisitesinden kalp yetmezliğine hatta erken bunamaya kadar ciddi yan etkilere neden olabilir.

Bitkisel yoldan veya hiç ilaç kullanmadan başa çıkabileceğimiz başlangıç seviyesi kötü kolesterol için İtalyan yetiştiriciler bergamotu tavsiye ediyor. Kolesterolün tam anlamıyla ne mânaya geldiğini bilmiyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz: Kolesterol nedir ?

Bergamot normalde bir portakal türüdür ama biz onu genellikle bergamotlu çaylardan tanırız. Bergamot; İtalya’nın güneyinde Calabria bölgesinde bolca yetişir ve kabuğundan ve az miktarda yağından çay aroması yapılır. Bergamotun kabuğu aroma ve suyla dolu olmasına rağmen içi çok acıdır ve o haliyle tüketmesi mümkün değildir. Bunun yanında konsantre bergamot ekstratları üretilir ve bergamotun şifalı etkileriyle ilgili çalışmalar bu ekstratlarla yapılır.

Statin ilaç grubuna alternatif

Bergamot, özellikleriyle kolesterol düşürücü statin bazlı ilaçlar gibi performans gösterir ve bunun haricinde bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. İçinde bulunan antioksidan polifenoller ve flavanoidler kolesterol düzeyi üzerinde olumlu etkiye sahip bruteridin ve melitidin gibi bileşeklere sahiptir. Bu sayede bergamot trigliserid düzeylerini ve zararlı LDL kolesterol düzeylerini önemli ölçüde düşürürken, safra asitlerine de kolesterol bağlar ve atılımını arttırır.

Aynı zamanda zararlı plak arterlerini temizlemeye yardımcı olan yararlı HDL kolesterol seviyesini arttırır. (Bu etkiyi statin grubu ilaçlar malesef sağlayamamaktadır.) HDL seviyesini bergamot dışında alternatif bazı yollarla da arttırmak mümkündür. Nasıl olduğunu öğrenmek istiyorsanız bu yazımızı mutlaka okumanızı öneririm: HDL, iyi kolesterolü nasıl arttırım ?

Bu acı portakal; lipid ve kolesterol düzeylerini iyileştirmenin yanısıra damarlarımız için bir nimettir. Bergamot ekstraktında bulunan güçlü antioksidanlar, ateroskleroz riskini arttıran, arterlerin kırılgan kaplamalarındaki bozukluklara neden olan (endotel disfonksiyon) serbest radikallere karşı koruma sağlar.

REKLAM
X

Çalışmalar aynı zamanda bergamot ekstraktının iltihabı baskıladığını, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olduğunu ve kanın tehlikeli pıhtı oluşturma eğilimini azalttığını göstermiştir.

Ve toksik statin ilaçların aksine bergamot, vücudun başlıca endojen antioksidanlarından biri olan Koenzim Q10 stoklarını koruyor. Bazı çalışmalara göre de bergamot bir başka serbest radikallerle mücadele eden doğal bir antioksidan olan süperoksit dizmutaz seviyelerini arttırıyor.

Bergamottan maksimum faydayı nasıl sağlarım ?

Unutulmamalıki tüm bitkisel tertiplerin hastalıklara karşı koruyucu ve hastalığın iyileşme seyrine yardımcı olarak kullanılması gerektiği bilinmelidir. Bu tertipler tek başına iyileştirici etkiye sahip olmayabilir ve herhangi bir bitkisel tertipi kullanırken doktorunuza danışmalı ve doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmayı kesmemelisiniz.

Piyasada bulabileceğiniz hazır bergamot ekstraktları, içeriğinde %25 oranında flavanon bulunacak şekilde standart şekilde üretilmektedir. Bunun yanında bergamot özünde %1 melitidin ve %2 bruteridin bulunur. Bu özün normal dozajı yemeklerden 20-30 dakika önce 500-1000 mg arası alımdır. Bazı bitkisel şifa uzmanları 1-2 ay süreyle bu özü kullanmayı ve tekrar kolesterol düzeyini ölçtürüp dozu ayarlamayı önerir.

Bergamot özünü bulamıyorsanız aktarlarda rahatlıkla bulunabilen bergamot yağını da yatıştırıcı etkisi nedeniyle kullanabilirsiniz. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta aldığınız ürünün bergamot aroması (yani bergamot esansı, kokusu) değil saf bergamot yağı olmasıdır. Bu yağdan birkaç damlayı sıcak bir bardak suyun içine koyarak çıkan buharı tenefüs edebilir ve yatıştırıcı, rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz. Bu sizi stresin etkilerinden de uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ