Süt İçmek Kansızlık Yapar mı? Kansızlığa Sebep Midir?

  • 16 Mart 2018
  • 257 kez görüntülendi.
Süt İçmek Kansızlık Yapar mı? Kansızlığa Sebep Midir?

Küçük yaşlardan itibaren büyüyene kadar hayatımızın her dilimde süt yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar söylenen ve merak edilen bir soru vardır. Sayfamıza da bu konuda sorular geldiği için merak edilen bu konuyu açıklığa kavuşturacağız. Öncelikle bazı terimleri açıklayalım:

Kansızlık Nedir?

Kandaki demir mineralinin ve B12 vitamininin azalması sonucu kanın yeterli oksijen ve besin maddeler taşıyamaması kansızlık olarak değerlendirilir. Yani kandaki demir oranı olması gerekenden düşük ise kansızlık ( anemi ) sorununu yaşıyorsunuz demektir.

Süt İçmek Kansızlık Yapar mı?

En kısa ve net cevap olarak evet süt kansızlık yapar. Ancak bunu açıklamak gerekir. Öncelikle sütün kansızlık üzerindeki etkisi sütte bulunan kalsiyum ile ilgilidir. Süt kalsiyum açısından zengin bir gıdadır. Sütte bulunan kalsiyum bağırsaklarda bulunan demir mineralini bağlar ve tam olarak etkin şekilde sindirimi engellenir. Bu sebepten dolayı da vücudumuza demir alınamaz ve kansızlık meydana gelmiş olur. Aslında çok konuşulan durum olmakla birlikte bu etki sadece süte özel değildir.mKalsiyum açısından zengin olan her gıda demir mineralinin emilimini azaltmaktadır. Örnek olarak iskender ile birlikte yoğurt tüketmekte demir emilimini ciddi oranda azaltmaktadır. Alışkanlık haline gelse de yanlış bir uygulamadır.

Peki ne Yapmalı Süt İçmemeli miyiz?

Tabi ki süt içmeye devam edeceksiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta demir içerikli besinleri tüketirken süt ile birlikte tüketmemelisiniz. Süt içtiğiniz andan itibaren 2 saat boyunca et gibi demir içeriği yüksek olan gıdaları tüketmeyin. En az 2 saat geçtikten sonra sütteki kalsiyum tamamen sindirilir ve bundan sonra tüketebilirsiniz.

REKLAM
X

Çocuklarda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çocuklarımız bol bol süt içmeli, et tüketmelidir. Yine yetişkinlerde olduğu gibi sütü ayrı olarak tüketilmesini önermekteyiz. Yemekten önce veya yemekten sonra süt içecek isek bu aralık 2 saatten kısa olmamalıdır. Kısacası süt içeceksek mutlaka yemek yedikten 2 saat sonra içmeliyiz. Özellikle demir içerikli hayvansal gıdalarda bu konuya çok dikkat etmemiz gerekiyor. Şifa içecek olan sütün yanlış tüketimi bu gibi olumsuz etkilere sebep olsa da bu bilgilere dikkat ederek hiç bir olumsuz etkisi olmadan tüketebilirsiniz. Çocuklarımıza özellikle gece yatmadan önce 1 bardak süt içmesi en etkili ve faydalı zaman dilimi olacaktır.

Mutlu ve Sağlıklı günlere…. Gıda Müh. Emir Erşat Kaboğlu

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ