Tarçının Faydaları Nelerdir?

  • 21 Aralık 2017
  • 249 kez görüntülendi.
Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçın defnegil ailesinden olan 5-11 cm civarlarına kadar uzanabilen bir ağaç türüdür. Uzunca ve  ve silindire benzeyen bir gövdeye sahiptir.Bu ağaç türü 3-4 yaşlarında olduğunda yerden 50 cm olacak şekilde gövdeden kesilmektedir.Kesimle birlikte kökten bir sürü şıvgın(taze dal)filizlenir.Bu taze filizlerin boyu 3-4 cm civarındadır.Tarçının faydaları nelerdir göz atalım ancak önce bir kaç bilgiye yer vermek istiyorum.

Bu çıkarılan şıvgınların kabuklarını soyarak kurusunn diye güneşe bırakılır.Bu ağacın çiçekleri daha çok dalların uçlarında ve ağaç tepesinde toplu halde bulunmaktadır.Ağacın çiçeklerini tarif edecek olursak eğer, bu çiçekler küçüktür ve yeşil renkte olurlar.Tarçın ağacının meyvesi de vardır ,meyveler yumurta şekline benzer ve etrafları ağacın yapraklarıyla kaplanmıştır.Yapraklar tazeyken kırmızı renkte daha sonra zaman ilerledikçe kahverengi ve en sonda yeşil rengini oluşturmaktadır.Tarçının birçok kullanım şekli vardır.Genelde baharat olarak kullanılmasının yanında tatlılarda,ağacından elde edilmiş olan meyvesinden parfüm vb. gibi kullanım alanları da vardır.

Tarçının yetiştirilme alanı ne kadar tropikal bölgeler olsa da ülkemizde de botanik bahçelerin mevcut olduğu bölümlerde yetiştirilmesi sağlanmaktadır.En fazla tarçın yetiştirene ülkelerden bahsedecek olursak eğer başta Endonezya olmak üzere Madagaskar,Malezya ve Brezilya ülkelerini sayabiliriz.

İki farklı tarçın çeşidi vardır.Çin tarçını ve Seylan tarçınıdır. Aslında bu iki tür tarçında tat anlamında ve görüntü bakımından aynıdır diyebiliriz. Seylan tarçını diğer tarçın çeşidine oranla biraz daha tatlı olmaktadır.Seylan tarçını daha zor bulunmakta ve vücuttaki kan şekerini düzenleme bakımından Seylan tarçınıyla farklılık göstermektedir.

Tarçının pek çok kullanım şekli vardır. Özellikle de şeker hastalığı gibi rahatsızlığı olanlar varsa 5-6 gr. toz haline getirilmiş tarçın öğünlerle beraber yemekğe katılabilir.Bu biçimde tüketimi yapılırsa eğer faydalı olacaktır.Bir başka önerimiz ise herhangi bir rahatsızlığı olmayan zayıflamak isteyen veya şeker yada tatlı krizi tutanlar için 1 kaşık tarçını çaydanlığa koyup 350-400 ml. kadar olacak şekilde önceden kaynatılmış olan su eklenir.Karışım 10-15 dk bekletilir ve daha sonra bu karışım süzgeçten geçirilerek tüketilmelidir.Günde 1 bardak içilmesi ve  bu düzende devam edilerek tüketimi yapılması fayda sağlayacaktır.

Tarçının Faydaları:

Alternatif tıpta tedavilerde yardımcı destek baharat olarak kullanılmaktadır.Tarçının bu mucizeyi faydalarının kimisi araştırmalar sayesinde kesinlik kazanmış kimisi ise nesilden nesile tüketilip faydalarını görünce geleceğe aktarılarak günümüze kadar gelmiştir.

-Kan dolaşımına yardımcı olarak denge sağlar.

REKLAM
X

-Sindirim sistemine yardımcı olur ve olumlu bir etki sağlar.

-Bireyin mide bulantısı varsa tarçın tüketimi mide bulantısını durdurur ve kusmayı engelleyerek rahatlama sağlar.

-Vücudun belirli yerlerinde oluşan gaz ağrılarını giderir ve bireyde oluşan şişkinlik sorunlarını gidererek rahatlama sağlar.

-Kanımızda mevcut olan kolesterol ve yağ seviyesini düşürerek denge sağlar.

-Şeker veya tatlı kriziyle birlikte oluşan özellikle ellerde ve ayaklarda oluşan titremeler tarçınlı su tüketilerek şeker seviyesi dengelenmiş olur.

-Tarçının içerisinde barındırdığı uçucu yağlar egzema ve mantar gibi deri hastalıklarına karşı korur.

-Yapılan birçok araştırma ortaya koymuştur ki başta mide kanseri olmak üzere pekçok kanser türlerine karşı vücudumuzu korur.

-Tarçının bir diğer önemli yararı ise  zihne iyi gelmesi,zihni açar ve hafızanın güçlenmesine destek olur.

-Diş çürükleriniz mevcutsa ve diş eti hastalıkları varsa bu gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesine yardımcı olur.

-Depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarda   sinirlerin yatışmasını sağladığından dolayı tarçın tüketimi faydalı olacaktır.

-Ayrıca diğer bir en önemli faydası ise parkinson hastalığının önlenmesini sağlamasıdır.

 

-Ayrıca tarçın tehlike arz eden kan pıhtılaşmasında içeriğinde bulundurduğu sinamik aldehit maddesi sayesinde pıhtılaşmayı önler.Bu özelliği sayesinde tarçını iltihapları önlemesi içinde kullanılmaktadır.

-Ağız kokusundan şikayet edenler tarçın tüketebilir faydalı olacaktır.Ayrıca ek olarak belirtmek gerekir ki tarçının kabuğu dişlere sürülürse dişleri parlatır ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.

-Ciltte bulunan aknelerin giderilesinde  etkilidir.Ayrıca saçlarında güçlenmesine yardımcı olur.

-Baş ağrılarından müzdaripseniz tarçın tüketimi bu dayanılmaz ağrılara iyi gelecektir.

-Özellikler kadınlarda adet ağrıları çekiyorsanız tarçın tüketimi bu ağrıları dindirecektir.

-Tarçın tüketimi ses tellerine de iyi gelmektedir.

 

-Migreni olanlar tarçın tüketirse eğer migrene iyi gelecektir.

-Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

-Tarçın tüksek tansiyona yakalanma riskini en aza indirir.

-Faranjite karşı vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur.

Tarçının Olası Yan Etkileri:

Yapılan araştırmalar tarçın kabuğunun olumsuz bir yanının olmadığını göstermektedir ama tarçın eter yağı kullanacaksanız eğer kullanırken dikkatli olmalı ve verilen tarife uygun kullanımının gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.Eğer uyulmazsa çarpıntıya.ishale terleme gibi şikayetlerin oluşmasına zemin hazırlanmış olur.Sağlığımız açısından çok çok önemli olan tarçın her besinde olduğu gibi sadece yeteri kadar,gerektiği kadar tüketimi yapılmalı aşırıya kaçmamaya özem gösterilmelidir.

Sağlıkla kalın..

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ