Temizlik İçin Meyve Kabuklarından Sirke Nasıl Yapılır?

  • 05 Haziran 2017
  • 283 kez görüntülendi.
Temizlik İçin Meyve Kabuklarından Sirke Nasıl Yapılır?

TEMİZLİK İÇİN EVDE MEYVE KABUKLARINDAN SİRKE NASIL YAPILIR?

Meyve kabukları çöp değildir, oldukça değerli vitamin ve mineral kaynağıdır. Asla atılmamalıdır. Hatta çoğu meyveyi kabuğu ile beraber yemek gerekir. Posası, lifi, vitamini, minerali hep kabuğundadır.

Meyve kabuklarını değerlendirmenin çok sayıda yolu vardır. Limon, portakal, mandalina gibi meyvelerin kabuklarını yemeklerde de kullanabileceğiniz gibi sirkesini de yapabilmeniz mümkündür.

Hem güzel kokuları hem de mikrop öldürücü özellikleri ile temizlik amaçlı kullanabilirsiniz. Yapması da son derece kolaydır.

Hem ev ekonominize katkısı olur hem de daha önemlisi katkısız, sağlıklı son derece etkili sirkeleriniz olur.

Öyle ki ortalama bir evde kışın tüketilen limon, portakal, mandalina kabuklarından 100 litreden fazla sirke elde edebilirsiniz.
Özellikle evinde küçük çocuk ve bebek olan aileler, kimyasal temizleyicileri kullanmak istemeyen, bunlara alerjisi olanlar için evde yapacağını bu sirkeler hem çok etkili hem de çok sağlıklı birer temizlik aracı olur.

Sirkenin sayısız faydası var. Biz de sizlere zaman zaman bunları teşvik edebilmek adına paylaşıyoruz. Tüm bu detayları aşağıdaki yazımızdan okuyabilirsiniz. Bir çırpıda anlatmak gerekirse, sirke ;

REKLAM
X

 

  • Evdeki kötü kokuları yok etme 
  • Böcekleri uzak tutma
  • Sebzelerdeki mikrop ve ilaç artıklarını yok etme
  • Bulaşık sonrası bulaşıkları sirkeli su ile durulayıp kanserojen deterjan artıklarından arındırma
  • Banyo suyuna katarak durulanmak yoluyla saç bakımına ve cilt bakımına katkıda bulundurma
  • Evleri temizleme
  • Mobilyaları parlatmak 

gibi daha sayamayacağımız pek çok alanda kullanılırlar. Daha detaylı kullanımları için mutlaka yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Peki evde sirke nasıl yapılır?

Portakal, greyfurt, mandalina, kum-kat, limon gibi turunçgillerin kabuklarını atmayın, kuru bir yerde kendiliğinden kurumasını sağlayın. Kendi kendine kuruduğunda küflenmeden kuruyacaktır. Eğer küflenen bölümleri olursa bu bölümleri kullanmayın, atın.
Kuruyan bu kabukları güzelce yıkayın ve bir kap içine koyun. Kullanacağınız kabı da mutlaka dezenfekte edin. Dezenfekte etmek için yine evdeki sirkeyi tercih edebilirsiniz. İçine kaynar su dölün ve evdeki sirke ile durulayın kafi.
Kabukların üzerini örtecek kadar su ekleyin ve kabın ağzına da bir tülbent koyun. Böylelikle 10-15 gün bekletin. Sonra oluşan sirkeyi süzerek bir kaba koyun. İçerisine bir miktar turşu tuzu veya kaya tuzu atın. Işık almayan bir yere kaldırarak, yaklaşık 35-40 gün dinlendirin.
Bu kabuklardan yaptığımız sirkeyi sadece temizlik amaçlı kullanacağınız. Besin amaçlı sirke yapmak istersek, üzüm, elma gibi meyveleri tercih edeceğiz.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. İrem kaya dedi ki:

    Sirkeyin 15 gun sonra süzüp kaya tuzunu sadece suzdugumuz suyami katicaz? Kabuk suz mu 40 gün bekleticez? Orayi aciklarmisiniz?

  2. Ekrem TURHAN dedi ki:

    Sirke yapımlarında neden tam başarı elde edemiyoruz?Elma sirkesi yaptım ama marketten aldığım sirkenin asiti kadar olmadı?

    1. Emir Kaboğlu dedi ki:

      Fermentasyon süresini ve sıcaklığını tam ayarlamamış olabilirsiniz. Mikroorganizmaların aktivitesi tam olmazsa asitliği düşük olabilir.

  3. Gülnur dedi ki:

    Yeni buldum sitenizi .kısa bir gezinti .çok ilgimi cekti.ellerinize sağlık.yazılarınızı takip etmek için haberdar olmayı çok isterim. Başarılar. Sevgiler.

BİR YORUM YAZ