Uyku Haplarının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

  • 18 Aralık 2018
  • 173 kez görüntülendi.
Uyku Haplarının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Stres, depresyon, çalışma şartları, ortam gibi koşullardan dolayı uyuma zorluğu çekebilirsiniz. Uyku sorunun da uyku hapları size bir çare olarak gelebilir. Ancak bilmeniz gerekir ki bunun yan etkileri vardır. Bu yazımızı gereksiz ve bilinçsiz uyku hapı kullanımını engellemek için yazıyoruz. Çünkü uyku hapları size kısa süreli huzur verebilir ancak beraberinde zararlı etkilerini de getirmektedir. 

Uyku Hapları Nasıl İşler?

Uyku hapları yuttuğunuz andan itibaren kısa süre beyne gider. Burada uyku bölümündeki uyku reseptörlerini harekete geçirir ve uykunuzu getirir. Ancak bilinmesi gereken önemli bir konu uyuşturucular ile benzer etkiye sahiptir ve bağımlılık yapmaktadır. 

Uyku Haplarının Yan Etki ve Zararları Nelerdir?

1: Sabah Vakti Uyku Hali

Uyku hapları uyandıktan sonra bile tam olarak etkisini yitirmeme riski vardır. Bu da sabah vaktinde karar verirken, düşünmeniz esnasında, baş dönmesi, uyuşukluk gibi olumsuz etkilere sebep olabilir. Özellikle işte çalışırken bu yan etkileri daha kötü etki edebilir. Ayrıca yaşlılarda ilacın parçalanması daha geç olacağı için bu etki daha uzun sürer. Bu yüzden yaşlıların daha dikkat etmesi gerekir.

2: Halisülasyon ve Kabus Riski

Yapılan araştırmalarda uyku haplarını kullanan kişilerde halisülasyon ve kabus gibi şikayetlerinin arttığı gözlenmiştir. Bu yüzden bu ilaçlar da bu gibi olumsuz etkilere sebep olabilir.

3: Baş Ağrısı

Melatonin etkili uyku hapları belli süre sonra baş ağrısına sebebiyet verildiği gözlenmiştir. Yani uykudan uyandıktan sonra bile baş ağrılarına sebep olabilir.

4: Böbreklere Olumsuz Etkisi

Her ilacın olduğu gibi uyku ilaçları da böbreklere olumsuz etkilere yol açar. Toksin birikmesine sebep olur. Hapların kapsüllerinin parçalanması için böbrek daha etkin bir şekilde görev alır. Bu yüzden ilacı içecekseniz de bol su ile içmelisiniz. Doktor tavsiyesi harici uyku hapları da gereksiz yere böbreklerinizi yorar ve zarar veriri.

5: Alzheimer Riskini Artırır

Bu uyku hapları uzun süreli kullanımda alzheimer riskini arttırmaktadır. Çünkü beyne etki eden bu ilaç istemsiz bir şekilde ve zamanı olmadan uykunun gelmesini sağlar. Bu yüzden bu ilacın tüketimini bitirmeli veya minimuma indirmeliyiz.

REKLAM
X

Bu zararlı etkilerinden dolayı başvuracağınız en son yöntem uyku hapları olmalıdır. Şimdi rahat bir uyku çekmek için tavsiyelerimize yer veriyoruz.

Rahat Bir Uyku İçin

  • Her gün yatma saatinizin aynı olmasına özen gösterin. Aynı saate yatın ve aynı saatte kalkın. Bir süre sonra vücut bu düzene alışır.
  • Yatmadan önce uykuya kendinizi hazırlayın. Hareketi azaltın, klasik müzik dinleyebilir, ışık seviyesini azaltabilirsiniz. Ayrıca yatmadan önce 1 kase yoğurt uykunuzun gelmesine yardımcı olacaktır.
  • Yatmadan 3 – 4 saat önce yeme işlemini tamamen bitirin.
  • Uykudan 5 – 6 saat önce çay, kahve gibi kafein içerikli gıdaları tüketmeyin.

Son olarak uyku bir gerekliliktir. Ancak günde 5 – 6 saatlik bir uyku bile yeterli olacaktır. Bu yüzden uyuyamıyorsanız bile zamanı farklı şekilde değerlendirin, başka uğraşlar edinin. Uyuyamamayı düşünürseniz uyuyamazsınız. Bu yüzden uyuyamamaktan korkmayın. Vücudu akışına bırakın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ