WHO Ölümcül Gıda Hastalıkları Mücadele Çağrısı

  • 03 Ocak 2016
  • 162 kez görüntülendi.
WHO Ölümcül Gıda Hastalıkları Mücadele Çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün yaptığı 3 Aralık perşembe günü yaptığı bir açıklamada ”Her yıl 600 milyon insan dünya çapında gıdalar yüzünden rahatsız olmakta ve her yıl 420 bil kişi ölmektedir” açıklamasında bulundu.Bu sebepten dolayı Dünya ülkelerini bu konuda bilince davet etti.

Önlenebilir gıda kaynaklı hastaların tahminini yayımlayan WHO özellikle bu kirliliğin sebebi olarak fabrika atıklarını ortaya koymuştur ve sanayicileri bu konuda bilince davet etmektedir.

Gıda kaynaklı hastalıklar olarak salmonella, virüsler, parazitler, toksinler, kimyasallar ve çoğunlukla bakterilerin neden olduğu bu hastalıklar uzun vadede böbrek veya karaciğer yetmezliği, beyin bozuklukları, epilepsi ve artrit de dahil olmak üzere kansere yol açacağını vurgulamaktadır.

WHO’nün yayımladığı bu raporda bizim tahmin ettiğimiz rakamlardır ve boyutun bu tahminlerden daha fazla olduğundan eminiz demektedir.

Besin zincirinin diğer bir sorunu olarak ”Gıdaların hatalı kullanımı,sokak satıcıları gibi sorunlardan da değinilmiştir.Onları cezalandırmak yerine gıda bilinci için daha çok eğitim ve sokak satıcıları eğitime yatırım yapmak çok daha iyidir”açıklamasında bulunmuştur.

Olumsuz olaylar en çok geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde olmaktadır fakat Amerika ve bir çok Avrupa ülkesinde de aynı sorun meydandadır.

En büyük sorun Afrika ve Güneydoğu Asya Ülkelerinde

REKLAM
X

Bizim sonuçlarımıza göre en büyük sorun Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde özellikle 5 yaş altı çocuklarda rastlanmaktadır.WHO’nün yaptığı araştırmada meydana gelen ölümlerin %40’ından fazlası 5 yaş altı çocuklardır.Çocuklar özellikle çiğ et,süt ürünleri,bayat yumurtadan dolayı ishal geçirerek tedavi olamamakta ve ölümle sonuçlanmaktadır.

Hükümet yatırım yapmak zorunda

WHO’nün çözüm olarak paylaştığı konu ise hükümetin bu konuya yatırım yapması gerekmektedir.

Ülkemizde durum nedir? Yatırım ne derecededir?

Ülkemizde gıda zehirlenmeleri veya gıdada hileler bilindiği üzere oldukça fazladır.Bunun en büyük nedeni olarak denetimlerin yapılmaması,yapılan denetimlerin hiç bir önemi olmamasıdır.Yapılan denetimlerde zabıtalar veya veterinerlik mezunları bu denetime katılmaktadır.4 yıl boyunca okuyan bir gıda mühendisinin görev yapması gereken yerde veteriner veya zabıtanın bu denetimlerde işi nedir? Değerli okurlarım.Ülkemiz için büyük bir sorun işte budur.Denetimler yapılsa bile hiç bir önemi yoktur zira işini bilen insanlar görev yapmamaktadır.Bu konuda siz de yeri geldiğinde tepkinizi ortaya koyun.Hiç kimse sağlıksız bir şekilde beslenmez,çocuğunu bu şekilde büyültmek istemez.Her şey bizim elimizdedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ