Yediklerimiz gerçekten dondurma mı ?

  • 22 Nisan 2017
  • 90 kez görüntülendi.
Yediklerimiz gerçekten dondurma mı ?

Dondurmanın sahtesi de mi var ? Evet var, ismi dondurma şekli dondurma fakat kendisi dondurmaya uzaktan yakından benzemeyen birçok ürün var piyasada. Bu ürünlerin dondurma diye tanımlanması ise tamamen yasaların getirdiği bir açıktan kaynaklanır. Normalde marketlerden aldığınız “dondurmalar” dondurma değildir !!

İsim aldatmacasını şöyle açıklayalım: Bakkaldan bir paket patates cipsi aldınız. Yalnız üzerini okuduğunuzda hiçbir yerinde “patates cipsi” diye yazmaz. Fakat siz onun patates cipsi olduğuna o kadar emin olursunuz ki; içinde patates olmadığına inanmazsınız bile. Bu algı tamamen reklamların eseridir. Dondurmalarda da durum böyle, yasalar buna dondurma demeye izin vermişse olay bitmiştir, isterse içine hiç süt katmasınlar ( bazılarında zaten hiç süt yok ).

İsterseniz kafanız karışmasın diye gerçek dondurma nedir onu açıklayalım:

Gerçek dondurma nasıl yapılır ?

Sonraki paragraflarda neden marketlerdeki çoğu dondurmaya gerçek değildir dediğimi açıklayacağım. Ama ondan önce gerçek dondurma nasıl yapılır, içine ne katılır onu öğrenelim, bu bilgiler üzerine anlattıklarımı daha iyi anlayacaksınız.

Gerçek dondurmanın içerisinde mutlaka ama mutlaka süt ve salep bulunmak zorundadır. Burada salep dediğimiz madde marketlerde satılan içimlik salep değil dondurma yapmaya uygun olan orkide bitkisinin yumru köklerinden elde edilen tozdur, bu nedir demeyin, piyasada kolayca bulunabilen bir maddedir.

Yapılırken ise süt kaynatılır, daha sonra içine salep ve şeker eklenir ve bir süre pişirildikten sonra soğumaya alınır. Süt ve salep olmazsa o yediğinize dondurma diyemezsiniz !! Dondurmaya o kıvamını veren saleptir.

Bu kısmı anladıysanız yazının geri kalanını kolayca çözersiniz.

Marketlerdeki dondurmalar gerçek değil mi ?

REKLAM
X

Maraş usülü dondurmalar haricinde diğerlerinin çoğu gerçek değil !!

Marketlerde dondurma diye satın aldığımız ürünler Türk Gıda Kodeksi’nin dondurma tebliğine göre işlenir, depolanır, isimlendirilir ve sunulur. T.G.K Dondurma Tebliği’ne göre bir ürüne dondurma isminin verilebilmesi için içine süt ve salep katma zorunluluğu yoktur !!!

Görseldeki “süt ve/veya” kısmındaki “ve” kelimesi kafanızı karıştırmasın. “Ve” zorunluluğu sadece maraş usulü dondurmada geçerlidir. Yazının en altındaki ilgili tebliğin adresinden tam metni okuyabilirsiniz.

Ama etiketinde salep vardır yazıyor ??

Yasalara göre süt katma zorunluluğu sadece maraş usulü dondurmada zorunlu kılınmış ama salep katkısı her türlü dondurma çeşidinde serbest bırakılmıştır. Salep katıp katmamak serbest bırakıldığı için üreticinin dondurmaya kattığı salep miktarı “katkı maddeleri” sınıfına girmektedir ve salep de zararsız bir katkı maddesi olduğu için son ürünün 100 gramında 1 miligram ve daha fazla salep ihtivası varsa ürünün içindekiler kısmına salep ibaresini koymak zorundadır.

Yukarıdaki paragraftan anlayacağımız şudur. Dondurma üreticisi sattığı dondurmasının içine gözle göremeyeceğimiz miktarda salep katsa bile içindekiler kısmında salep ibaresini yazabiliyor 😉 Saf salepin kilogram fiyatını internette araştırıp bulabilirsiniz. Perakende tüketici olarak almaya kalksanız kilogramı en az 250 liradan satılıyor.

Salepin neden kullanılmak istenilmediğini umarım daha iyi anlamışsınızdır. Çünkü salep dondurmaya kıvam vermesi için katılır. Salep yerine kimyasal kıvam arttırıcılar katıldığında da aynı etkiyi göstermektedir. Ve bu kıvam arttırıcılar tabiri caizse sudan ucuza gelmektedir. Yılda onmilyonlarca dondurma satan bir firmayı düşündüğünüzde salepten vazgeçilmesinin kaç milyon dolar kazanç getireceğini siz hesap edin.

Meyveli dondurmaların içinde meyve var mı ?

Hayır efendim yoktur. Tebliğe göre içine meyve veya meyve konsantresi koymakta özgürler. Dondurmanın içine ister gerçek çilek katsınlar isterlerse çilek konsantresi veya çilek suyu katsınlar; dondurma paketinin üzerine övüne övüne “Çilekli Dondurma” yazmakta özgürler. İstediğini katmakta özgür olduklarına göre gerçekten içine çilek kattıklarını mı sanıyorsunuz ? Bu çok saçma olur. Çünkü kimse içinde ne var diye araştırmıyor ! Zaten yediğimizi bu haliyle kabul etmişiz.

O zaman sadece maraş usulü dondurma yiyelim olur mu?

Maraş’a giderseniz birçok kaliteli dondurma ustasını görebilirsiniz. Atadan kalma dondurmacılık mesleğini icra eden takdire şayan ustalar mutlaka vardır. Ama bizim burada bahsettiğimiz ürünler marketlerden satın aldıklarımız. Hiçbir ustayı kötülemek ve ürünlerini analiz etmek gibi bir derdimiz yok. Fakat marketlerde her zaman önümüzde bulunan hazır dondurmaları da bırakın inceleyelim. Çünkü her yaz kişi başı en az 20-30 tane tüketiyoruz.

Maraş usulü dondurma konusu diğerlerine göre daha karışık. İçine süt katılması zorunlu ama salep yine serbest. Bu durumda kararı size bırakıyoruz. İçinde süt olsun yeter, salep yerine “mum” katılsa bile bu bana farketmez, göz görmeyince gönül katlanır diyebilirsiniz. Orası size kalmış bir durum.

Açık dondurmalarda gerçeğini / kalitelisini anlayabilir miyiz ?

Malesef anlayamazsınız. Dondurmanın imalatında ne kullanıldığını tadından, kokusundan, yoğunluğundan, soğukluğundan, renginden anlayamazsınız. O yüzden dondurma konusu gerçekten dikkat edilmesi gereken bir konu. Özellikle çocuklarınıza yedirirken bir kez daha düşünmenizi öneririz. Hayatları boyunca dondurma yiyecekler ve vücutlarında birçok zararlı kimyasal madde zamanla birikecek. Ve bu sadece dondurma, dahbunun abur cuburu var, hazır yemekler var, et ve süt ürünleri var… Yıllarca bu hazır gıdaların kimyasalları vücudunuzda birikecek.

Son söz: Hiç üşenmeyin, dondurmayı kendi evinizde yapın

Söz konusu sağlıksa üşenmenin yerinmenin manası yok. Amaan kim uğraşacak onunla demeyin. Özellikle anneler bu konuya dikkat ederlerse çocuklarına daha sağlıklı bir gelecek sunmanın kapısını ucundan da olsa aralayabilirler. Dondurma meselesi bütünün sadece binde birlik bir parçası. Ama uygulamaya fazlasıyla değer.

Evde dondurma tarifi

Dondurma malzemeleri saf salep haricinde çok ucuz ve her yerde bulunabilir. Saf salepi ise 100gr kadar alarak birçok defa kullanabilirsiniz ki her seferinde için size 1-2 tatlı kaşığı kadar yetiyor çünkü.

Malzemeler:

-2 lt. yağlı süt
-2 tatlı kaşığı salep (Saf salep tozu, bazı marketlerde ve aktarlarda bulunabilir)
-2,5 su bardağı toz şeker
-Meyveli istiyorsanız içine karıştırmak veya üzerini süslemek için istediğiniz kadar mevsim meyvesi

Yapılışı:

2 tatlı kaşığı salep tozu, 2 kaşık toz şeker ve bir su bardağı sütü karıştırıp iyice çırpın ve kenara alın. Daha sonra geri kalan süt ve şekeri bir tencerede karıştırarak 30-35 dakika kaynatın. Kaynamaya başlayınca içine ilk hazırladığını salep karışımını ekleyin. Ardından ocağın altını kısarak 7-8 dakika daha pişirin.

Ardından dondurmayı ocaktan alın ve ılık hale gelene kadar 4-5 dakikada bir karıştırın. Soğudukça kıvamının yoğunlaşacağını göreceksiniz. Ardından buzluğa atın 2-3 saat donmaya bırakın. Arada sırada dondurmayı karıştırarak kontrol edersiniz. Kıvamı iyice yoğunlaşmışsa yemeye hazır demektir. Daha sonra meyve karıştırarak meyveli dondurma haline getirebilirsiniz.

Afiyet olsun diyelim, sağlıklı günlere.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Yiğit Çetinkaya dedi ki:

    Lütfen YAPILIŞI bölümünün 1.parağrafını bir de siz okuyun.Ne anlayacaksınız bir kontrol edin. Önce 30-35 dakika kaynattırıyorsunuz,sonra kaynamaya başlayınca …diye devam ediyorsunuz.Lütfen bu parağrafı tekrar inceleyin.Belki de yazım aşamasında bir sıkıntı olmuş. Saygılar

    1. Muhammed Ali dedi ki:

      helal be hepsi doğru aynen dediğin gibi sana helal olsun

    2. Muhammed Ali dedi ki:

      helal be hepsi doğru aynen dediğin gibi sana helal olsun

BİR YORUM YAZ