Beyne Zararlı Beyni Bozan Gıdalar Nelerdir?

  • 11 Kasım 2018
  • 127 kez görüntülendi.
Beyne Zararlı Beyni Bozan Gıdalar Nelerdir?

Beyin sağlığı küçük yaşlardan itibaren başlayıp ölene kadar dikkat etmemiz gereken en önemli konulardandır. Tüm vücut sağlığı ile birlikte vücudun merkezi beyin en önemli organımızdır. Bu yüzden daha dikkatli olmakta fayda vardır. Birazdan listeleyeceğimiz beyne zarar veren gıdalara göz atarken aslında fark edeceksiniz ki bu zarar tümüyle vücuda ve diğer organlara da zarar vermektedir. Büyük bir kısmı Prof. Canan Karatay tarafından da yasaklanan gıdalar arasında yer almaktadır. Şimdi listeye göz atalım :

Beyne Zararlı Beyni Bozan Gıdalar Nelerdir?

1: Şeker ve Türevleri

Şeker özellikle küçük yaşlardan itibaren beyine en zararlı gıdalar arasındadır. Şekerli işlenmiş ürünler şeker ile birlikte renklendirici ve koruyucu maddeler de içermektedir. Kısaca zarar üstüne zarar olarak gelmektedir. Şekerin bu zararlı özelliği kan şekerini ani olarak yükseltip düşürmesiyle alakalı bir durumdur. Şekerli ürünler beyni çok kısa süre tetikleyip sonrasında zarar verir. Bu yüzden özellikle sınav esnalarında tüketilen şekerleri de tavsiye etmiyoruz.

2: Alkol

Alkol ve alkolün çeşitleri beyni olumsuz etkilemektedir. Alkolün en ciddi zararının karaciğere olduğu bilmeyenimiz yoktur. Yapılan araştırmalarda alkol sonrasında beyin hücrelerinde zayıflama, kontrolsüzlük ve ufak da olsa kalıcı hasarlar meydana gelmektedir. Bu yüzden alkol tüketimi de beyin sağlığına ciddi olumsuz etkileri vardır.

3: Fast Food Ürünleri

Fast food ürünleri yapılan araştırmalarda beyin kimyasına zarar verdiği kanıtlanmıştır. Çünkü fast food ürünlerinde trans yağ başta olmak üzere bir çok çeşitli katkı maddeleri de vardır. Özellikle Monosodyum Glutamat yani Çin tuzu sıkça kullanılıyor. Ayrıca soslarda da koruyucu,renklendirici ve aroma verici zararlı maddeler yer alır. Aşırı tuz, genel olarak servis edilen patatesin nişasta oranı ve trans yağı da eklediğimiz de beyin sağlığı açısından ciddi anlamda zararlı bir gıdaya dönüşmektedir.

REKLAM
X

4: İşlenmiş Paketli Ürünler

Canan Karatay’ından sık sık söylediği gibi işlenmiş, paketli ürünlerden uzak durmalıyız. Çünkü bu ürünlerde hemen hemen hepsinde farklı bir çok koruyucu katkı maddesi kullanılmaktadır. Bu maddeler beyin sistemine ciddi olumsuz etkileri vardır. Bu yüzden mümkün olduğunca doğal beslenmeliyiz.

5: Un

Tahmin edebileceğiniz gibi unlu gıdalar da bu listede yer alıyor. Ekmek, makarna, kurabiyeler, pastalar,kekler.. gibi un ihtiva eden bir çok ürün beyne zararlıdır. Çünkü bu ürünler de şeker ile hemen hemen aynı etkiye sahiptir. Günümüzdeki tohumların da GDO lu olması sebebiyle bu zararı daha da artıyor. Bu yüzden 3 beyaz dediğimiz gibi undan uzak durmalıyız.

6: Salam- Sosisler

Ev yapımı sucuk hariç diğer bütün emülsifiye karışım ürünleri beyne zehir etkisi vardır. Hem kalitesiz etlerden yapılan, içine etin yenmemesi gereken kısımlarının da katıldığı bu ürünlerden uzak durmalıyız. Ayrıca bu ürünlerde nitrit- nitrat isimli koruyucu katkı maddesi kullanılır. Bu maddenin kanserojen etkisi vardır. Özellikle sıcaklık ile bu zararı daha da yükseliyor. Kendi ev yapımı sucuklarınız haricinde işlenmiş et ürünlerinden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

7: Zararlı Yağlar

Yüksek sıcaklıkta kızartılan büyün yağlar, margarinler,kanola yağı,palm yağı.. gibi yağlardan uzak durmalısınız. Bu yağlar da beyin kimyasını bozar. Genel olarak zeytin yağı ve tere yağı ihtiyacınızı fazlası ile karşılayacaktır.

8: Şekersiz Tatlandırıcılar

Şeker tadı veren ancak kalorisi düşük olan bu gıdalar karaciğer sistemimi başta olmak üzere vücuda ciddi zararları vardır. Hatta şekerden daha zararlı bir maddedir. Vücut tatlandırıcıyı tanımaz, nasıl parçalanacağı veya depolacağına geç karar verir. Bu esnada vücudun, beynin hormon dengesi bozulur.

Tüm bunlarda birlikte sigara, enerji içeceklerinden de uzak durmalısınız. Aynı zamanda aşırı yüksek çay ve kahve tüketimi de beyne zarar verdiğimi unutmayın.

Mutlu ve Sağlıklı günlere…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ