Gıda Katkı Maddelerinde Önemli Bir Düzenleme Yapıldı.

  • 29 Eylül 2017
  • 98 kez görüntülendi.
Gıda Katkı Maddelerinde Önemli Bir Düzenleme Yapıldı.

Bakanlığın değişmesiyle birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 22 Eylül 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bebek Çocuk Ürünleri ve Diyet Gıdaları Katkı Maddelerinde Düzenleme

Yönetmelik ile 30 haziran 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinin 17’nci maddesi, “Gıda katkı maddeleri, EK-II’de özellikle belirtilmedikçe, bebekler ve küçük çocuklar için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar da dâhil olmak üzere, bebeklere ve küçük çocuklara yönelik özel beslenme amaçlı gıdalara ilişkin mevzuat kapsamındaki bebek formülleri, devam formülleri ve bebek ve küçük çocuk ek gıdalarında kullanılmaz” şeklinde değiştirildi.

Bu maddeye göre E 123, E 127, E 160b, E 161g, E 173 ve E 180 kodlu renklendiriciler ve bunların karışımları son tüketiciye doğrudan satılması yasaklanmış hale gelmiştir.

Peki nedir bu yasaklanan katkı maddeleri:

E123: Gıdalarda kırmızı rengi veren sentetik bir boya çeşididir.Sıçanlarda yapılan deneylerde tümor gibi olumsuz etkileri görülmüştür.İnsanlarda astım belirtilerini arttırdığı gözlenmiştir.

E127: Gıdaya kırmızı renk veren ,üretiminde sentetik iyodin katılan bir katkı maddesidir.Bu iyodinin yan etkisi insanlarda iyot metabolizmasına zarar vermesi ve ışığa karşı duyarlılığının yükselmesine sebep olmaktadır.

REKLAM
X

E160: Kırmıı ve kahverengi türevi bu boya ağaçlardan elde edilir ancak insanlarda egzama gibi rahatsızlıklara sebep olmaktadır.

E173: Aliminyumdan üretilen gıdalarda dış yüzen kaplaması yapılan gri renk katkı maddesidir.Yüksek konsatrasyonu sağlık açısından zararlıdır.

E180: Sentetik bir boyadır.Sadece peynir ürünlerinde kullanılmaktadır.Tespit edilen bir zararlı yönü yoktur.

Değerli okuyucularımız.Gıdalarda katkı maddeleri mümkün olduğunca düşürülmeli özellikle yukarıda ki gibi zararlı katkı maddelerinin yasaklanması gerekir.Ülkemizde henüz kullanımı yok denecek kadar azdır ancak kullanımının önünün kapanması gerekmektedir.Bakanlığın bu düzenlemesi için tebrik ederiz.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ