Kestanenin Faydaları Nelerdir?

  • 16 Aralık 2017
  • 237 kez görüntülendi.
Kestanenin Faydaları Nelerdir?

Kış aylarında sokak yiyecekleri bakımından akla ilk gelen yiyeceklerden bir tanesidir kestane.Bu kadar tüketilmesinin sevilmesinin nedeni nedir peki ?Bu yazımızda kestanenin faydalarından ,ne çeşitlerde tüketimi yapıldığından içeriğinden bahsedeceğiz.

Kestanenin kökeni kuzey yarım küre olan kayıngiller ailesine ait  bir kuru yemiştir.Bu kuru yemiş  geniş yapraklı ve yapraklarını döken dışı dikenli olan bir kabuğun içinde yetişir.Bir ağaçta erkek ve dişi tomurcuklar birlikte bulunurlar.Diğer kuru yemişlere göre(kaju,fıstık vs.) daha büyük olurlar.Kestane dış kabuğuna nazaran pürüzsüz  ve koyu kahverengi bir özelliğe sahiptir.

Kestanenin büyük ve taze olanı tercih edilmelidir.Kestane uzun süre havaya ve aşırı neme kalırsa daha çabuk bozulacaktır.Kestane, içeriğince bolca lif,mineral,sağlık açısından iyi yağ asitleri ve vitamin içermektedir.Ayrıca kestane antioksidan deposudur.Kestane bolca life sahip olduğundan diyabet rahatsızlığı olanlarda diyabeti önleyici etkisi bulunmaktadır.Ayrıca kestane kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar.Kestane içeriğinde C vitamini bulundurmaktadır.Buda bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olmaktadır.

Kestanenin Faydaları:

-Kestane diğer kuru yemişlere göre daha düşük kaloriye sahip bir besindir ve daha az yağ oranına sahiptir.

-İçeriğinde bulundurduğu  mineral ve vitaminler bakımından zengindir.

-Kestane diğer besinlere göre bol nişasta içermektedir.Diğer nişasta içeren besin gruplarıyla karşılaştırıldığında daha iyi mineral,vitamin ve protein kaynağı olarak gösterilebilir.

-İçeriğinde bulundurduğu lif ile iyi bir diyet lif kaynağıdır.Lifler fazla kolesterolün bağırsaklarda birikmesini engelleyerek düşük kolesterol seviyesinin korunmasına yardımcı olmaktadır.

REKLAM
X

-Kestane C vitamini açısından oldukça zengin bir besindir.Bilindiği gibi C vitamini diş ,kemik ve kan damarları sağlı için önemli olmasının yanı sıra  sağlıklı döl yatağının oluşumu içinde önem arz etmektedir.

-Kestane içeriğinde çok az folik asit bulundurmaktadır. Folik asit alyuvarların ve DNA sentezini oluşturduğundan kuru yemiş ve çekirdekler için içeriğinde azda folik asit bulundurmak önemli bir özelliktir.Hamilelik süresince bolca folik asit içeren besinlerin tüketilmesi bebekte sinir yolu bozukluklarının önlemesine yardımcı olacaktır.

-Kestanenin iyi potasyum sağlamasının yanında içeriğinde bulundurduğu demir,magnezyum,manganez,kalsiyum,çinko ve fosfor bakımından oldukça zengindir.Sodyumun tansiyonu etkisine karşılık potasyum kalp atış hızını ve tansiyonu düşürmektedir.İçeriğindeki demirde kansızlığın giderilmesinde yardımcı olur.Kemikler için ise magnezyum ve fosfor mineralleri önem taşımaktadır.

-Ayrıca kestane B vitamini grupları bakımından da zengin bir besindir.

-Kestanenin diğer bir faydası ise beyin fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır.İçeriğinde bulundurduğu B vitamini nörolojik gelişim ile doğrudan bağlantılı bulunmaktadır.

-Kestanede bulunan Potasyum  beyne kan akışına yardımcı olur,konsantrasyonu ve hafızayı güçlendirmektedir.

-Ayrıca kestane içeriğinde bulundurduğu antioksidan sayesinde kansere sebep olacak hücrelerden vücudu korur.

Kestanenin Değişik Kullanımları:

–>Vücutta oluşan kızarıklıklar ve romatizma ağrılara karşı 3 Lt. suyun içine  4-5 tane kestane konularak su yarına inene kadar kaynatılır.Kaynatıldıktan sonra ağrıyan bölgeye sürülerek yıkanır.Bunu 15-20 dakika uygulanır.Bu uygulamayı her gün düzenli olarak iyileşme olana kadar  devam edilmelidir.

–>Kestane Balı ile yapılan maske ,Kılcal damarlarda olan hassaslığı  azaltır. Ultra viyole ışınlarından ve radyasyondan korur,İltihap önleyici özelliği vardır.Bütün ciltler için uygulanabilir. Ayrıca yapılan bu maske sayesinde yağ bezi salgısı normalleşmektedir.Cildin yaşlanmasını geciktirir.Kuru cildin nemlenmesine yardımcı olur.Yüze kestane balı güzelce sürüldükten sonra bir yarım saat kadar bekletilir ve ılık suyla yıkanır.Faydalı olacaktır.

Kestanenin Olası Yan Etkileri Nelerdir:

Kestane çiğ olarak da tüketilebilir fakat  çok aşırıya kaçılmamalıdır.Ayrıca çiğ at kestanesinin çekirdeği,kabuğu,çiçeği veya yaprağının tüketilmesi çok zararlıdır ve ölümle doğuracak sonuçlar dahi verebilir.Yanlışlıkla veya bilmeden tüketilirse zehirlenme belirtileri olarak mide bulantısı,böbrek rahatsızlığı,kas çekilmesi,halsizlik,göz bebeklerinde büyüme,kusma,ishal,felç ve uyuşukluk gösterilebilir.Tıbbi müdahale gerektirir.

Not: Kilo sorunu olanların haşlayarak tüketmesini öneriyoruz.Haşlanmış kestane kalori açısından daha düşüktür.

Sağlıkla kalın..

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ