Bifenil Nedir C12H10 ,Zararları Nelerdir

  • 19 Şubat 2018
  • 153 kez görüntülendi.
Bifenil Nedir C12H10 ,Zararları Nelerdir

Bifenil ,aromatik kokuya sahip beyaz kristalimsi bir maddedir.Bu madde doğal gaz,ham petrol ve zift de doğal olarak bulunmaktadır.Bu maddelerden bifenil elde etmek için distilasyon  yöntemi kullanılmaktadır. Bifenil suda çözünmeyen bir maddedir ama diğer bütün organik solventlerle çözünebilir.

-Bifenilin molekül yapısı iki tane ayrı benzen yapısından oluşmaktadır.Bu yüzden reaktif değildir.

-Bifenilin erime noktası 69-72 ˚C’dir.

-Herhangi bir nedenden dolayı ısıya veya sıcaklığa maruz kaldığı taktirde oldukça yanıcı bir buhar ortaya çıkarmaktadır.Çıkan bu buhar havayla temas halinde patlayıcı bir karışım haline gelmektedir.

-Herhangi bir nedenle nefes yoluyla solunduğunda,yutulduğunda veya deri-göz gibi organlarla teması halinde bazı olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.Ama diğer türlü normal zararsız bir maddedir.

-Nakli araçları konteynırlarında,narenciyelerin taşınmasında verim kaybını engellemek için kullanılmaktadır.

-Poliklorobifenilin üretilmesinde ham madde olarak kullanılmaktadır. Poliklorlu bifenil (PCB),birbirine bağlayan hidrojen halkalarının yerine klor atomlarının bağlanmasıyla oluşmaktadır.Bu yapı elektrik akımının iletilmesini engelleyen ,yalıtkan olarak yoğun bir şekilde kullanılan bir tür maddedir. PCB.Sıvı veya yağ görünümündedir.Renksizdir fakat ticari karışımları açık sarıdan koyu sarıya doğru değişmektedir.Kalıcıdırlar.Dünyanın hemen hemen heryerine yayılmıştır.İçerisinde yanıcı olan dioksin ve furan bulunmaktadır.Doğadaki her calının üreme özelliğini azaltmaktadır.Genlerin değişerek mutasyona uğramasına sebep olmaktadır. PCB,çevre ve insan sağlığı için oldukça tehlikelidir. PCB kullanılan bölgelerde çok kolay bir şekilde buharlaşma ve atmosferde uzun mesafeler boyunca taşınabilme özelliği bulunmaktadır. PCB’ye maruz kalan bireylerde akciğer,burun ve diğer solunum organlarında tahrişlerin olmasına sebep olmaktadır.

REKLAM
X

-PCB,çevre kirliliğine sebep olması ve hayvan hücrelerinde birikerek kansorojen etkileri sebep olmaktadırr.

-Bifenil,pekçok organik ürünün (optik beyazlatıcılar,plastik vb. gibi ) sentezlenmesinde kullanılmaktadır.

-Tekstil üretiminde Carrier’ın ham maddesidir.

-Boya,ilaç,anti mantar ürünleri ve optik beyazlatıcıların üretilmesinde ara ürün olarak da kullanılır.

Sağlıkla kalın..

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ