Engelli Raporu Nasıl Alınır Başvuru Nasıl Yapılır

  • 29 Kasım 2017
  • 246 kez görüntülendi.
Engelli Raporu Nasıl Alınır Başvuru Nasıl Yapılır

Merhaba sevgili okurlarımız. Sağlık sorunları her daim bizi rahatsız etmektedir. Bazı rahatsızlıklar sizleri hayat ortamında bazı zorluklara sebep olabilir.Bu yüzden devletimiz bu konuda bizlere yardımcı olmak için engelli raporu vermektedir.Bu yazımızda engelli raporu nasıl alınır, neler gerekir, hangi rahatsızlıklarda engelli raporu alınır, şeker hastaları ve diğer rahatsızlıklarda engelli raporu alınır, başvuru nasıl yapılır bu konulara kısaca değineceğiz.

Kimler Engelli Raporu Alabilir?

Bu konuda görünür rahatsızlıklar zaten bellidir.Şeker hastaları, kan hastalıkları, solunum yolu hastalıkları,kronik rahatsızlıklar dahil bir çok rahatsızlıkta alabilirsiniz.Bu yüzden küçük büyük sorununuz demeden denemelisiniz arkadaşlar. Tavsiye ettiğimiz bazı kişiler sorununun ne kadar ciddi olduğunun farkında değil. Bu yüzden sorun veya rahatsızlık duyduğunuz konuda hastaneye başvuracaksınız.Bir veya birden fazla sorun olması önemli değil. Hastaneye göre değişse de 8 – 10 farklı dalda doktora gideceksiniz ve gerekli durumu doktorunuz kontrol edecek ve karar vereceksiniz.Bu yüzden başkasının fikri ile hareket etmeyin.Sadece hastaneye gidin.

Başvuru İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

1 adet kimlik fotokopisi ve 2 adet resim yeterlidir. Hastaneler göre bu belgeler değilse de %90 ında bu belgeler yeterlidir.

Ücretli Midir?

Engelli raporu başvurusunun herhangi bir ücreti yoktur.

REKLAM
X

Hangi hastanelerde Başvurabilirim?

Devlet hastaneleri ve araştırma hastaneleri bu konuda sizlere yardımcı olmaktadır.Ancak gideceğiniz hastanelerde bütün bölümlerin olması gereklidir.Örnek olarak psikiyatri doktorunun olması gereklidir.Genel olarak bazı ilçe hastanelerinde eksik olduğu için merkezdeki hastanelere gitmenizi öneriyoruz.

Hastaneye Gidince Ne Yapmalıyım?

Belgeleri hazır ettikten sonra hastanenin sağlık kurulu bölümüne gidiyorsunuz ve engelli raporu almak için başvurmak istediğinizi belirtiyorsunuz.Ardından kaydınız yapılıyor ve kağıt üzerinde belirtilen doktorlara gidiyorsunuz.Rapor işlemlerinde öncelikli olduğunuzu unutmayın.Bu yüzden kapıda herhangi bir sıra beklemeyin. İlk hasta çıktığı zaman içeri gidip rapor için olduğunu belirtebilirsiniz.Bu şekilde sorununuzu bütün doktorlara söyleyin. Küçük büyük herhangi bir kısıtlama yapmadan bütün sorunlarınızı bütün doktorlara iletin. Başınız ağrıyorsa bile bunu doktora belirtin.Her doktordan alacağınız en düşük oranlar bile büyük öneme sahiptir.

Bütün doktorları dolaştıktan sonra dosyanızı kurula teslim ediyorsunuz ve heyet toplanma günü hangi gün ise size haber veriliyor o gün hastaneye gelip heyete görüneceksiniz. Sonrasında heyet uygun kararı alıyor ve 1 2 hafta sonra rapor sonucunu alıyorsunuz.

Oran Ne Kadar Olmalı?

Rapor içim minimum %40 rapor almak zorundasınız. %40 üstünde % 90 a kadar bir fark yoktur. % 90 bakım ücreti , ÖTV indirimli araba alabilir.Diğer engelli haklarından %40 ı geçen bütün hastalar yararlanabilir.

Raporu Aldım Ne Yapmalıyım?

Raporu aldıktan sonra hemen fotokopi çekin ve 3-5 adet ile tekrar hastaneye gidin ve aslı gibidir onayını alın.Çünkü bunları farklı yerlere vereceğimiz için sonradan uğraşmak zorunda kalmayın. Aslı gibidir onayı aldıktan sonra 1 adet resim ile bölgenize en yakın sosyal hizmetlere gidiyorsunuz. Buradan engelli kimliği için başvuruda bulunuyorsunuz.Ortalama 1 2 hafta sonra çıkıyor ve size haber veriyorlar.Sonra bu kimlik ile bütün haklardan yararlanabilir, belgeyi yanınıza taşımanıza gerek kalmaz.

Engelli Maaşı Şartları Nelerdir?

%40 ve üstü raporu olan herkes engelli maaşı alabilir Genel olarak sigortasız olmak, işsiz olmak gibi bazı şartları vardır.Bunun için bölgenizdeki kaymakamlığa giderek gelir idaresine engelli raporunuzla birlikte gidip başvurunuzu yapıyorsunuz.Gerekli incelemeleri yapıp size haber veriyorlar. Engelli maaşı %90 altı için aylık 377 civarındadır.Bazı şartlara göre değişiyor bunu tam olarak kaymakamlıktan bilgi alabilirsiniz.

ÖTV siz Araç Alabilir miyim?

Araç indiriminden faydalanmak için illa % 90 rapor olmaya gerek yok. %40 üstü olup ortopedik sorunlar veya arabanın orjinalini kullanmakta zorluk çekenler yararlanabilir.Örnek olarak vites atmakta zorlanıyorsanız otomatik vites araba almak için indirimden faydalanabilirsiniz.

Bunun dışında e KPSS, belediye dolmuşlarına ücretsiz biniş, sinema tiyatro indirimi, uçak ve otobüs bileti indirimi, telefon ve internet hatları indirimi gibi bir çok farklı avantajları bulunmaktadır.Bunlara rapor aldıktan sonra göz atabilirsiniz.Aklınıza takılan soruları mesaj atarsanız dönüş yapmaya çalışacağız.

Mutlu ve Sağlıklı günler dilerim.. Gıda Mühendisi Emir Erşat Kaboğlu

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 42 YORUM
  1. Beyza dedi ki:

    Bende 12 yaslnda şeker hastasl oldum şuan 38 yaslndaylm bende alabilirmiyim engeli raporu

BİR YORUM YAZ