İçinde Ne Var ?- Bebek Bisküvisi – Bölüm 4

  • 02 Aralık 2016
  • 131 kez görüntülendi.
İçinde Ne Var ?- Bebek Bisküvisi – Bölüm 4

Bu hafta sizinle bazen süte bandırarak bazende paketi açtığımız gibi ikişer üçer götürdüğümüz, hepimizin çocukluğunun vazgeçilmezi olan çocuk bisküvilerini ele alacağız.

ÖNEMLİ NOT !!!

Şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir. Zararlı kimyasal maddelerin yasal olarak ürünlerde kullanılabilmesi o maddenin ve ihtiva eden ürünün sağlıklı veya zararsız olduğu anlamına gelmez !!!

Ülkeler bu tarz katkı maddelerinin kullanımına; ürünlerin daha ucuza üretilebilmesi ( dolayısıyla daha ucuza satılır ), uzun süre dayanıklılık sağlayıp dağıtımının ve satışının kolaylaştırılması ve bazı ürünlerde ülke ihtiyacının karşılanabilmesi ( seri ve hızlı üretim ) için izin verirler. Bugün yasaklanmış ve zararlı olduğu kabul edilen bir ürün yarın serbest bırakılıp gıda sektöründe kullanılması sağlanabilir.
Olaya bu bakış açısıyla yaklaşmanızı rica ediyoruz ki örneği daha önce çok kez yaşanmıştır.

Ürün : Sade Bebek Bisküvisi

bebek-biskuvisi-icinde-ne-var

İçindekiler

Buğday Unu (gluten içerir)
Şeker (kaynağı belirtilmemiş)
Bitkisel Yağlar : Hurma, Soya, Ayçiçek ve Pamuk Yağı
Nişasta
Yağsız Pastörize Süt %2,8
İnülin – Oligofruktoz %2,1
Yumurta %0,5
Kabartıcı : Amonyum Hidrojen Karbonat
İyotlu Tuz
Mineraller : Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Çinko, Bakır, Mangan
Vitamin Karışımı : A, E,C, D3, B1, B2, B6, B12, Niasin, Pantotenik Asit, Folik Asit, Biotin
Aroma Vericiler : Vanilin, Vanilya Ekstraktı
Eser Miktarda Susam

1. İnulin – Oligofruktoz

Hindiba bitkisinin köklerinden doğal olarak ekstrakte edilmektedir. Sıvı veya toz olarak gıda sektöründe kullanılır. Lezzet verici maddeler olmaları yanında inulin birçok üründe yağ ikamesi olarak yani yağın yerine kullanılır. Oligofruktozlar ise tatları sukroza benzemelerinden dolayı şeker yerine kullanılmaktadır. İnülin ve oligofruktoz vücutta sindirilmeden direkt olarak kalın bağırsağa geçer bu özelliklerinden dolayı besleyici lif olarak kabul edilmektedirler.
Vücudumuzda 15.000 ila 36.000 arasında bakteri vardır, bu bakterilerin bir kısmı zararlı olduğu gibi bir kısmıda yararlıdır. İnulin bağırsaktaki yararlı bakteriler için besin kaynağı olur ve buda bağırsak hareketini arttırarak dışkı ağırlığını arttırır.
inulin-powder-on-grey-background
Başta kalsiyum olmak üzere birçok mineralin emilimini etkileyerek, kemik mineral yoğunluğunu arttırır ve osteoporoz riskini azaltırlar. Uzun bir süre diyetinizde bulunması halinde potansiyel bir kan dengeleyici olarak görev yapabilir. Günlük alım miktarı ABD tarafından 1-4 gram olarak belirlenmiştir, Avrupa ülkeleri ise bu değeri 3- 10 gram olarak belirlenmiştir.


2. Amonyum Hidrojen Karbonat

Görünüşü beyaz, toz veya sert yapıdadır ve amonyak kokar. Suda çözünebilir. Değişken oranlarda amonyum karbamat, amonyum karbonat ve amonyum hidrojen karbonattan oluşur. Asitlik düzenleyici ve kabartıcı ajan olarak gıdalar da kullanılmaktadır. Kimyasal maddelerden oluşan ürün birçok içerikten daha doğal ve zararsızdır. Ancak alerji yönünden sıkıntısı olan kişilerde olumsuzluklara yol açabilir. Ayrıca bazı kişilerde yan etki olarak mide de sindirildikten sonra gaz oluşturabilir.
hot-sale-ammonium-bicarbonate-ammonium-hydrogen-carbonate


3. Vitamin Karışımı

REKLAM
X

Vitamin karışımlarının gıdalar da kullanımının asıl sebebi besin takviyesi sağlamaktır.

– Niasin :

Adı yabancı gelsede niasin diğer adıyla Vitamin B3’tür. Süt, yumurta, karaciğer, et, ekmek gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler.

Ayrıca toksik bileşiklerin vücuttan atılımını sağlar. Eksikliği Pallegra; deride yanık, yüz ve boyunda, el ayakta, parmak uçlarında his kaybına neden olur. Çok aşırı dozda alımı ise merkezi sinir sistemini etkiler ve ölüme neden olabilir. Yetişkinler için 9.2-13.3 gram NE gereklidir.
vitamin-b3-niasin

– Folik Asit :

Doğal olarak mercimek, narenciye, kuşkonmaz, brokoli, barbunya da bulunur. B12 vitamini ile birlikte anne karnındaki fetüsün gelişmesinde elzemdir.

L-5-metil-tetrahidrofolat (L-5-metil-THF) diyetteki folik asidin baskın halidir ve besin takviyesi olarak kullanılmaktadır. Günlük alımı vücut ağırlığı başına 3 µ/kg olmalıdır. Tabi bu durum hamilelik döneminde olan bayanlar için 2 katına çıkar.tumblr_static_tumblr_static_8g2gk1eipb0gwk4wo4owk40sc_640

– Pantotenik Asit :

B4 vitaminidir. Et, karaciğer, tahıllar, baklagiller, mantar, brokoli en iyi kaynağıdır. Herhangi bir toksik etkisi yoktur. Günlük alımı 4-6 mg olmalıdır.
642x361_image_1_vitamin_watch_what_does_b5_do


NOT:

Birçok besin takviyesindeki vitaminler sentetik yolla petrol türevi veya hidrojene şekerlerden yapılır.

Kaynaklar

Food and Agriculture Organization. (b.t.). Erişim Aralık,2,2016. http://www.fao.org/food/food-safety-quality/scientific-advice/jecfa/jecfa-additives/detail/en/c/7/

Food-Info. (b.t.) Erişim Aralık,2,2016. http://www.food-info.net/tr/e/e503.htm

Yabancı N., 2010. İnülin ve Oligofruktozların İnsan Sağlığı ve Beslenmesi Üzerine Etkileri. Akademik Gıda. 8 (1) (2010) 49-54.

Health Line. (b.t.). Erişim Aralık 2,2016. http://www.healthline.com/health/food-nutrition/top-inulin-benefits#Overview1

Kimyaevi.org. (b.t.) Erişim Aralık 2, 2016. http://www.kimyaevi.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF7EE1F1486EE5030EB856E08843ECBADB

Bailey ve ark., 2010. Folic acid and L-5-methyltetrahydrofolate: comparison of clinical pharmacokinetics and pharmacodynamics. Clin Pharmacokinet. 49(8):535-48. doi: 10.2165/11532990-000000000-00000.

Thiel R., (b.t.) The Truth About Vitamins in Nutritional Supplements. Erişim Aralık 2, 2016. http://www.doctorsresearch.com/articles4.html

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ