Dondurulmuş Et ve Et Ürünlerinin Çözdürülmesi

  • 02 Mart 2016
  • 254 kez görüntülendi.
Dondurulmuş Et ve Et Ürünlerinin Çözdürülmesi

 

Günümüzde herkesin zamanı değerli.Modern çağ, insanları vaktini iyi kullanmak durumunda bırakıyor. Bu durum da tüketiciyi hazır gıda tüketmeye sevk ediyor. Alışverişler aylık yapılıyor ve alınan ürünler, gerek buzdolabında soğukta, gerekse dondurucuda dondurularak muhafaza ediliyor.Özellikle kırmızı et, tavuk, balık ve et ürünlerini uzun süreli muhafaza edilebilmek için, dondurarak muhafaza etmeyi tercih ediyoruz.

Peki dondurduğumuz et ve et ürünlerini doğru çözdürüyor muyuz?

Bir çoğumuz ne yazık ki doğru çözündürme yöntemlerini bilmiyoruz ve ya bildiğimiz halde tercih etmiyoruz. Oysa doğru çözdürülmemiş gıdalar, gıda zehirlenmeleri ve gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilmektedir. Uzmanlar bu nedenle “Hızlı Dondurma – Yavaş Çözdürme” yi tavsiye ediyor. Nedenlerini şu şekilde açıklayabiliriz:

Mikroorganizmalardan tamamen arındırılmış bir ortam oluşturmak pek mümkün değildir. Dondurma işlemi bir kısım mikroorganizmaları öldürürken, bir kısmının da faaliyetlerini durdurmaktadır ve böylelikle gıdalar uzun süreli muhafaza edilebilmektedir. Dolayısıyla dondurma işlemi mümkün olduğunca hızlı yapılmalıdır.

Çözünme sırasında, faaliyetleri durdurulmuş olan mikroorganizmalar yeniden faaliyete geçer. Dondurulup çözündürülmüş gıdalardaki mikroorganizmalar çok daha hızlı gelişip çoğalır. Dolayısıyla uygun olmayan sıcaklıklarda çözündürülen donmuş gıda ürünleri mikrobiyal açıdan sağlıksız hale geliyor. Oda ısısında ve hatta sıcak suya konularak çözündürme işlemi sırasında, gıdada aktif hale geçen mikroorganizmalar hızla gelişip çoğalıyor. Özellikle bu ürün bir et ürünü ise, ciddi gıda zehirlenmeleri ile karşı karşıya kalınıyor.

 

REKLAM
X

Dondurulmuş et ve et ürünlerini doğru çözündürme yöntemleri:
1) Zaman kısıtlı ise sıcak suda çözündürmek yerine mikrodalgada çözündürülebilir. Mikrodalga da hızlı bir çözündürme yöntemidir.Ancak sıcak suda ve ya oda ısısında çözündürme sırasında gıdanın yüzeyi ile iç kısımları arasında sıcaklık farkı fazladır ve esas risk oluşturan durum da budur.Mikrodalga gıdanın her noktasını aynı anda ısıtacağından mikrobiyal bir risk oluşturmayacaktır.

2) Zaman kısıtlamanız yok ise, dondurulmuş ürününüzü buz dolabı koşullarında ( +4 ˚C) yavaş yavaş çözündürmeniz sağlıklı olacaktır.Pişirme işleminden yaklaşık 24 saat kadar önce buzdolabına almanız çözünmesi için yeterli bir süredir.( Bu süre gıdanın boyutlarına bağlı olarak daha kısa ve ya uzun olabilir.)

Sağlık ve Sevgiyle Kalın 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ