Dereotunun Faydaları Nelerdir ?

  • 06 Mart 2017
  • 176 kez görüntülendi.
Dereotunun Faydaları Nelerdir ?

Dereotu geçmişten günümüze uzun yıllardır kullanılan bitkiler arasındadır.Sarılık, baş ağrısı, iştahsızlık, mide sorunları, mide bulantısı ve karaciğer sorunlarında ilaç olarak kullanılmaktaydı.Kereviz ailesine ait olan dereotu güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Şimdi faydalarına göz atalım.

1:Sindirimi Geliştirir

Dünya mutfaklarında sindirim sorunlarında dereotu çokça kullanılmaktadır.Dereotu içeriğindeki esansiyel yağ asitleri sayesinde sindirimi uyarıcı etkisi vardır.Bağırsağın peristaltik hareketini ( sindirilen gıdaların bağırsakta ilerlemesi) kolaylaşatırıcı etkisi vardır.Kabızlık sorunlarında faydası buradan kaynaklanmaktadır.

2: Adet Kramplarını Azaltır

Dereotu kadınlarda adet sorunları üzerinde tavsiye edilen gıdalar arasındadır.Dereotundaki esansiyel yağlar adet sancılarını azaltan hormonların üretimini arttıran maddeler içermektedir.

3:Serbest Radikallere karşı Korur

Serbest radikallerin kanserin en büyük sebeplerinden biridir.Çevre koşulları,alkol.sigara,stres,kötü beslenme gibi etkenler serbest radikalleri artırmaktadır.Dereotunda bulunan güçlü antioksidanlar sayesinde bu serbest radikaller vücuttan hızlı bir şekilde uzaklaştırılmaktadır.Bilim adamları serbest radikalleri temizleme açısından en etkili gıdalar arasına dereotunu koymuşlardır.

4:Enfeksiyonlara Karşı Mücadelede Etkilidir

Antik çağlardan beri, dereotu dezenfektan olarak kullanılmıştır. En az 5,000 yıldır şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır. Antik Mısırlılar dereotu yatıştırıcı bir ilaç olarak kullanmışlardır.Araştırmalar, dereotudaki uçucu yağının çeşitli bakteri ve mantarlara karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.Derotundaki antioksidanlar enfeksiyonlara karşı savaşma özelliği ile birleşip güçlü bir etki göstermektedir.

5 : İshal Tedavisi

Dereotundaki maddeler aktif anti bakteriyel etki göstermektedir.İshal tedavisinde, sebep olan bakterilerin uzaklaştırılmasında görev almaktadır.Aynı zamanda sindirim sistemini güçlendirip ishale yakalanma riskinide en aza indirmektedir.

6: Kolesterolü Düşürür

Kolesterolünüzü kontrol altına almak istiyorsanız daha fazla dereotu tüketmenizi tavsiye ediyoruz.Hem kolesterol hem de  trigliserit ( Yağlar) azaltıcı etkisi görülmüştür.Yapılan araştırmalarda yağları ve kötü kolesterolü düşürmek için kullanılan ilaç olan fibrizol adlı ilaçtan daha etkili olduğu görülmüştür. Bu yüzden kolesterol sorunlarında dereotunu tüketmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

7: Ağız Kokusunu İyileştirir

REKLAM
X

Dereotu gaz sıkışmalarını önleme etkisi bulunmaktadır.Özellikle reflü sorunları ağız kokularının sebebi arasındadır.Mide asidinin boğazlara gelmesini engeller ve sindirimi düzenleyerek ağız kokularını önlemede önemli etkileri bulunmaktadırç

8: Uyku Sorunları

Geceleri huzursuz bir uyku sorunu yaşıyorsanız yatmadan önce dereotu çiğnemenizi tavsiye ediyoruz.Dereotunda bulunan flavonoidler ve B vitaminleri sayesinde uykusuzluk sorunlarını gidermede etkili olacaktır. Çiğ yemek hoşunuza gitmiyorsa kaynatıp biraz da limon ekleyerek 1 gün beklettikten sonra suyunu da içebilirsiniz.

Geçmişten günümüze bir çok alanda kullanılan dereotunu bu denli faydalarından dolayı bol bol tüketmelisiniz. Bulunması kolay ve salatanın üstüne ekleyerek hoş bir şekilde tüketebilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı günlere… Gıda Mühendisi Emir Kaboğlu

Kaynaklar

1. Monsefi, M., M. Ghasemi ve A. Bahaoddini. “Anethum graveolens L’in kadın üreme sistemi üzerindeki etkileri.” Phytotherapy Research 20, no. 10 (2006): 865-868.
2. Setorki, Mahbubeh, Mahmud Rafieian-Kopaei, Alireza Merikhi, Esfandiar Heidarian, Najmeh Shahinfard, Roya Ansari, Hamid Nasri, Nafiseh Esmael ve Azar Baradaran. “Anethum graveolens tüketiminin hiperkolesterolemik tavşanlardaki aterosklerozun biyokimyasal risk faktörleri üzerindeki baskılanması” Uluslararası önleyici tıp dergisi 4, no. 8 (2013).
3. Jirovetz, Leopold, Gerhard Buchbauer, Albena S. Stoyanova, Evgenii V. Georgiev ve Stanka T. Damianova. “Bulgaristan’daki uzun süredir depolanmış dereotu (Anethum graveolens L.) tohumlarının esans yağının bileşimi, kalite kontrolü ve antimikrobiyal aktivitesi.” Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi 51, no. 13 (2003): 3854-3857.
4. Mirhosseini, Mahmoud, Azar Baradaran ve Mahmud Rafieian-Kopaei. “Anethum graveolens ve hiperlipidemi: randomize klinik bir çalışma” Tıptaki araştırmalar dergisi: Isfahan Tıp Bilimleri Üniversitesi’nin resmi dergisi 19, no. 8 (2014): 758.
5. Srinivasan, Subramani, Gajendren Sathish, Mahadevan Jayanthi, Jayachandran Muthukumaran, Udaiyar Muruganathan ve Vinayagam Ramachandran. “Streptozotosin ile indüklenen diyabetik farelerde glukoz metabolizmasının anahtar enzimlerini zayıflatarak öjenolün hiperglisemide iyileştirici etkisi” Moleküler ve hücresel biyokimya 385, no. 1-2 (2014): 159-168.
6. Panda, Sunanda. “Anethum graveolens L.’nin (dereotu) kortikosteroidle indüklenen diabetes mellitus üzerindeki etkisi: tiroit hormonlarının tutulumuFitoterapi araştırması 22, no. 12 (2008): 1695-1697.
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. İsmail dedi ki:

    Birde yanılmıyorsam tiroid’e iyi geliyor

BİR YORUM YAZ