Günlük Protein Gereksinimi ve Yetersizliği Sonucu Oluşan Rahatsızlıklar

  • 11 Nisan 2016
  • 189 kez görüntülendi.
Günlük Protein Gereksinimi ve Yetersizliği Sonucu Oluşan Rahatsızlıklar

 

Merhaba sevgili okurlarım.Bu yazımızda günlük protein gereksinimi ihtiyacı ve protein az alımı sonrası eksikliğinde meydana gelecek hastalık ve rahatsızlıklardan bahsedeceğiz.

Günlük Protein Gereksinimi

Yetişkin bir insan protein gereksinimi vücudundan atılan protein miktarına eşittir.Ancak dış etkiler de düşünülerek alınan,atılandan biraz daha fazla olmalıdır.
[AdSense-A]

Büyümekte olanların protein gereksinimi vücuttan atılan proteine,büyümek için gereken protein miktarı da eklenerek bulunur.Bu bakımdan büyümenin hızlı olduğu dönemlerde proteine olan gereksinim de artmıştır. Aynı şekilde emzikli ve gebe kadının daha çok proteine gereksinimi vardır.

 

Protein gereksinimi diğer bazı durumlarda da normalden daha fazladır.Bu durumlardan biri,alınan proteinin kalitesidir.Yüksek kaliteli proteinin sindirimi kolay ve amino asitleri dengeli olduğundan daha az miktarda protein dengesi sağlanabilir. Daha düşük kaliteli proteinlerle beslenen kişilerin protein gereksinimleri de fazladır.Yalnız,düşük kaliteli protein kaynaklarından tek bir tanesinden fazla miktarda alınması, amino asit dengesizliğine yol açabilir.Çünkü diyette,protein miktarı arttıkça alınan düşük kalitedeki proteindeki yetersiz olan elzem amino asit,toplam proteine göre daha yetersiz bir durum almaktadır.Bu bakımdan pahalı olan iyi kaliteli protein kaynakları temin edilmediği zaman,protein gereksinimi,bitkisel kaynakların tek birinden değil,birkaçı karıştırılarak alınmalıdır.Böylece alınan protein kalitesi yükselmiş olur.Örneğin,buğdaydaki yetersiz amino asit lizindir.Halbuki kuru baklagillerde lizin yeterli protein kalitesi daha yüksek bir duruma gelmiştir.Değişik yaş,cinsiyet ve protein kalitesine göre protein gereksinimi tabloda verilmiştir.

REKLAM
X

liste

Tabloyada bakarak 50kg yetişkin bir kadın bitkisel besinlerle beslenirse 1.37*50=68.5gr  65kg erkek ise 1.37*64=89.1 gr protein alması gereklidir.

 

Protein Yetersizliği Sonucu Oluşan Hastalıklar

Vücudun önemli bir protein deposu yoktur.Az miktarda yedek protein ancak kısa süreli yetersizliği karşılayacak kadardır.Alınan protein miktarı vücudun büyümesi ve metabolik faaliyetler sonucu atılandan az olursa,çeşitli protein yetersizliği belirtileri ortaya çıkmaktadır.Bilhassa hızlı büyüme döneminde fazla olan gereksinimi karşılayacak kadar protein sağlanamadığında, protein yetmezliği sorunları oldukça yaygındır.

Protein yetersizliğinin ilk belirtisi büyümenin yavaşlaması ve zamanlar durmasıdır. Çocuk uzun süre yeteri kadar protein alamadığı zaman kuvaşiorkor hastalığı ortaya çıkar.Çocuk proteinle beraber enerji yönünden de yetersiz besleniyorsa marasmus hastalığı görülür. Kuvaşiokorun başlıca belirtileri vücutta su toplanması (ödem),karaciğer yağlanması,dalak büyümesi,cilt yaraları ve saçlarda renk değişikliğidir.Marasmus,aşırı ağırlık kaybı ile belirlenir.

 

Ülkemizde kuvaşiorkor hastalığı pek görülmemekle beraber marasmus olgularına 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda rastlanmaktadır.Bunun da nedeni daha sonra 6 aydan sonra yeterli protein ihtiyacını karşılayamamasıdır ve proteince zengin gıdaların bebeklere verilmemesidir.

Protein yetersizliği fiziksel gelişimin yanında,zihinsel gelişiminde gerilemesine sebep olmaktadır.Bu gerileme çocuğun tüm hayatı boyunca devam edebilir.

Yeteri kadar protein alınmadığı zaman,vücudun hastalık yapan mikroplara karşı direnci azalmaktadır. Bunun sonucundan vücut kolayca hastalanmaktadır.Ayrıca protein yetersizliğinde karaciğer hücreleri yenilenmediği için siroz hastalığı ortaya çıkmaktadır.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ