Pestisit Tarım İlacı Nedir? Zararları Nelerdir?

  • 04 Ocak 2018
  • 229 kez görüntülendi.
Pestisit Tarım İlacı Nedir? Zararları Nelerdir?

Tarım ilaçları artık günümüzde pek çok farklı alanda maalesef kullanılmaktadır.Bazı durumlarda kullanılması mecburi olan bir kimyasal maddedir.Peki nedir bu pestisit neden kullanılır, sağlık açısından zararları etkileri nelerdir bunlara değineceğiz.

Pestisit Nedir?

Pestisit en kısa tanımı ile tarım ilacıdır.Yani bitkileri veya meyveleri zararlılardan korumak için verilen ilaçlara denir. Bu zararlılar böcekler,bakterileri,virüsler, küfler, kurtçuklar veya büyük hayvanlar olabilir.Her gıdanın farklı özelliği olduğu için kullanılan pestisitin içeriği ve miktarı da farklıdır.Örnek olarak inciri küflerden korumak gerekir, domatesi ise zararlı böceklerden korumak gereklidir.

Pestisit Zehirlidir!

Amerikan Çevre Koruma Ajansına göre pestisit zehirli bir madde olarak tanımlanmaktadır.Bunun aksini söylemek saçma olacaktır.Çünkü her yıl 5 milyondan fazla insan arım ilacı yani pestisit sebebiyle yaşamını yitirmektedir.

Pestisitlerin İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

Bu zararlarını 2 aşamada değerlendirmek gerekir.

Kısa Vadede Zararları Nelerdir?

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Baş dönmesi
  • Halsizlik
REKLAM
X

gibi etkileri vardır.Bu etkileri vücut içine alınma durumunda ( solunum veya yutmak gibi) sebeplerden kaynaklanır.Cilt üzerinde teması durumunda alerji veya kaşıntılar gerçekleşebilir.Ancak solunum yolu ile kana geçmesi daha tehlikelidir.Eğer pestisit ile çalışırken bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmanız durumunda en kısa sürede doktora gitmelisiniz.

Uzun Vadede Etkileri Nelerdir?

Uzun vadede etkileri anlık tüketim veya uzun süreli tüketimde birikmeler sonucu etkilere rastlanabilir.

  • Parkinson, Alzheimer,kanser, tümör gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
  • Bazı genetik değişiklikler ve sinir hasarlarına yol açabilir.( İlerde biraz ayrıntıya gireceğim.)
  • Bazı çalışmalar depresyona sebep olduğu kanısına varılmıştır.
  • Hormonal dengesizliklere sebep olabilir.Özellikle tiroid gibi önemli hormonların dengesinin bozulması kilo alımı ve obeziteye sebebiyet verebilir.
  • Görme bozuklukları, hafıza sorunları, motor sinir rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.

Pestisitin Hamile Kadınlar Üzerindeki Etkileri:

Yapılan araştırmalarda meyveleri yıkamadan pestisitli şekilde tüketen hamile bayanların %30 oranında düşük yapma ihtimali yükseldiği görülmüştür.Bu yüzden hamile bayanların çok dikkat etmesi gerekir.Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında bebeğin sinirleri hızlı bir gelişim söz konusudur.Bu esnadaki olası bir pestisit etkileri ciddi olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir.Bu yüzden meyve sebzeleri sadece su ile değil sirkeli suda beklettikten sonra su ile güzelce yıkayın ve bu şekilde tüketin.

Pestisitin Çocuklar Üzerindeki Etkileri:

Bildiğimiz üzere çocuklarımızın bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha güçsüzdür.Aynı zamanda toksinleri parçalayan karaciğer de tam olarak gelişmemiştir.Bu yüzden pestisitlerden daha çok etkilenmektedir.Pestisitler çocuklarda bazı gelişim sorunları, sinirsel sorunlar,böbrek ve karaciğer hasarlarına sebebiyet verebilir.

Çocuklar özellikle meyveleri yıkamadan tüketebilirler.Bu yüzden onları uyarmalı ve bu alışkanlığı kazandırmalıyız.

Genetik Konusu ve Pestisit:

Yukarıda belirteceğimi söylemiştim.Pestisit ve genetik konusu çok karmaşık bir hal gelmiştir.Şöyle ki;

Tarım ilaçları bakterilere ve bitkilere doğrudan kullanılmaktadır.Belli süre sonra bu bakteriler de genetik değişikliklere uğrayarak bu tarım ilaçlarına karşı dirençli hale gelmektedir.Bu durumda olan gıdayı tüketerek te bu bakteriyi vücudumuza almış oluruz.Bakteriler arası geçişler sebebiyle vücudumuza ciddi zararlar verebilir ve diğer mikro organizmalara da bu özellik geçebilir.İspatlanmamış bir durum olsa da olası bir durum olduğunu düşünüyorum.Çünkü GDO işlemlerinde bitkiye verilen özelliklerin bakterilere geçtiği bilinmektedir.Pestisitlerin de bu şekilde benzer etkiye sahip  olduğunu düşünüyorum.Bu yüzden mümkün olduğunca pestisitten korumalısınız.

Peki Pestisitten Nasıl Korunuruz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Öncelikle organik gıdaları tercih edin. Fiyatı pahalı olsa da buna dikkat etmeye özen gösterin.
  • Her meyve ve sebzeyi mevsiminde tüketin.Yazın yaz, kışın kış meyvelerini tüketin.Çünkü aksi durumda pestisit kaçınılmazdır.
  • Sert gıdaları fırça ile ovun ve yıkayın. Yumuşak gıdaları akar suda elinizle okşayarak temizleyin.Lahana gibi kabuklu gıdalarda en dış kabuğu tüketmeyin.
  • Meyve ve sebzeleri 5 – 10 dakika sirkeli suda bekletip suda yıkamak en etkili yöntem olacaktır.
  • Mümkünse kendi sebze meyvenizi kendiniz ekmeye özen gösterin.
  • Hassas gıdalara dikkat edin.Örnek olarak çilek ve mandalina birbirinden farklı meyvedir.Çilek pestisit kalıntısını uzaklaştırmak oldukça zordur.Ancak mandalinanın kabuğunu soymak yeterlidir.Bol bol mandalina tüketin 🙂

Mutlu ve Sağlıklı Günlere… Gıda Müh. Emir Erşat Kaboğlu

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ