Her Yerde Omega Yazıyor Nedir Bu Omega ?

  • 27 Ekim 2016
  • 88 kez görüntülendi.
Her Yerde Omega Yazıyor Nedir Bu Omega ?
Kafaları karıştırmadan Omeganın ne olduğunu hangi gıdalarda bulunduğunu neden almamız gerektiğini anlatalım ama öncesinde fazla tüketmenin de her gıdada olduğu gibi zararlı hale gelebileceğini belirtelim (Unutmayın meyveyi bile haddinden fazla tüketmek zararlı olabilir, hem herşeyin azı karardır 1 gr zehir bile yeseniz vucut tolere eder)
Omega  yağlı ürünlerde ve yağın bizzat kendinde bulunan vucut tarafından üretilemeyen ancak vitaminler gibi insanların ihtiyacı olan esansiyel(serbest-doymamış) yağlardır.

Ne işe yarar ?

Omega-6 yağ asitleri, kanamaları azaltıcı(pıhtılaşmayı arttıran) ve damar daraltıcı özelliğe sahiptirler. Omega-3 yağ asitleri ise daha çok yangı azaltıcı, pıhtı engellen, kalp ritm sıkıntılarını engelleyici ve damar genişletici özelliğe sahiptir. Böyle bakınca 2 ters özelliğe sahip çelişen yağ asitleri gibi görünebilir. Öyleyse hangisini tüketmeliyim; vucut bu iki yağ asidinin ikisini de vucudunuzda bulundurursanız  ihtiyaca göre kullanma özelliğine sahip yani ikisini de dengeli bulundurmak önemli.
Sen koy cebine vucut ihtiyaç duyduğunda sağ cepten omega 3 ü ihtiyaç duyduğundan sol cepten omega 6 yı çıkarsın kullansın. Genel olarak LDL(düşürür) ve HDL(dengeler) dediğimiz kolestrolü dengeler. Kalp rahatsızlığı olan kişilere önerldiğini araştırmalar gösterir.

Omega 3 en çok yağlı balıklarda (uskumru, ringa, somon, alabalık, sardalye ve hamsi) bulunur.Bu maddeyi yosun ve planktonlardan alırlar.

 

Omega içeren yemeklik yağlar

Omega sıvı yemeklik yağlar da satılmaya başladı. Bunlar genellikle kanola%40 aspir%40 ayçiçek%20 gibi yağların karışımından meydana gelip tabiki omega da içerdiklerinden sıvı yağı daha ekonomik hale getirmek hefefinde olan ama içeriğini belirterek kafa karışıklığı olmasın diye omega 3 ismiyle ile maskelenen yağlar gibi geliyor bana, ama zararlıdır vb bir cümle asla kullanmıyorum. Zaten omega aşağıdaki ürünlerin çoğunda var. Bu yemeklik yağlarda da bulunması gayet normal.

Hangi besinlerde bol bulunur ?

  • ƒ Taze elma, muz, kivi, kurutulmuş meyveler; özellikle kalsiyumu fazla olan hurma, incir, erik, üzüm,
  • Sebzeler; koyu yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak), rezene, mercimek, soya fasulyesi, ƒ
  • Yemeklik yeşil sebzeler, sarımsak, zencefil, maydanoz, biberiye, ısırgan, ƒ
  • Bal, kış kabağı, fasulye, ceviz, soğuk sıkım zeytin yağı(omega 9), keten tohumu, kış kabağı
  • Yağlı balıklar; uskumru, ringa (sardalya benzeri), somon, alabalık, sardalye ve hamsi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ