Mide Yanması Çekenlerin Yememesi Gereken 8 Gıda Nelerdir

  • 18 Haziran 2017
  • 319 kez görüntülendi.
Mide Yanması Çekenlerin Yememesi Gereken 8 Gıda Nelerdir

Gastrit veya mide yanması ülkemizde görülen en sık sorunlardan biridir.Gastrit, kısa olarak mide etrafının zarar görmesi, iltihaplanması sebebiyle mide üstlerine ve boğazlara doğru asit çıkması, midede yanma hissinin oluşmasıdır.Mide yanmasının sebebi ne olursa olsun, çözümü aynıdır.İşte bu yazımızda her türlü gastrit sorununun engellemek ve azaltmak için 8 yoldan bahsedeceğiz.

 

1: Baharatlı Gıdalar

Baharatlı gıdalar gastrit sorununuzun temel nedeni olmayabilir, ancak kesinlikle kötüleştirebilirler. Gastrit sorunlarında mideniz zaten hassas ve etkileyen baharatlar onu çok daha fazla tahriş edebilir. En sevdiğiniz köri veya ağız sulandıran biber tavuğu olsun, hepsinden uzak durun! Bunlara turşu, biber, chilis ve sıcak soslar dahildir.

2. Yüksek Yağlı Gıdalar

Bir anda çok yemek yemenizin sizi gerçekten rahatsız ettiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni, sindirim sisteminiz verimli çalışamamasıdır. Bu, yüksek yağ içerikli gıdalar için de geçerlidir, bu da mide astarının tahriş olmasına neden olabilir. Araştırmalar, 3-4 ay gibi az bir sürede yağlı gıdaların tüketilmesinin gastrite neden olabileceğini bile gösterdi!

Bununla birlikte, tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar (omega-3 yağ asitleri) gibi bağırsaklarınızı iyileştiren belirli yağlar vardır. Bu yağları içeren gıda ürünleri fıstık ezmeli, tohum, fındık ve zeytinyağı içerir.Trans yağ harici bu yağları tüketebilirsiniz.

3. Kahve ve Diğer Kafeinli İçecekler

REKLAM
X

Çoğu sabah, tek ihtiyacınız olan güçlü bir fincan kahve içmek. Ancak, boş bir karnında, özellikle geç saatlerde, kahve içmek, aslında gastrit tetikleyebilir. Herhangi bir kafein içeren içecekler zaten varolan bir gastrit sorununu (hatta kafeinsiz kahve) kötüleştirebilir. Bu aynı zamanda, gastrite neden olabilecek karbonatlı içecekleri içerir.( Maden suyu gibi).

Gastrointestinal sorunlarınız yoksa, bardak kahve sayısını azaltın. Bunun yerine yeşil çay için gidin. Çalışmalar, anti-inflamatuar olduğu için çayın gastrit riskini azaltabileceğini ve daha az kafeinin olduğunu gösteriyor.

4: Alkol Tüketimi

Aşırı alkol tüketimi gastritin en yaygın nedeninden biridir.Alkol, mide astarınızı tahriş edebilen ve aşırı miktarda ve sürekli içtiğinizde iltihaba neden olan bazı toksinler içerir ve midenin zaten iltihaplanması durumunda, alkol içmek kanamanize neden olur ve mide ülseri gibi daha ağır koşullara neden olur. Bu yüzden alkol tüketmemenizi tavsiye ediyoruz.

5. Rafine Edilmiş, İşlenmiş ve Kızarmış Yiyecekler

Beyaz ekmek ve makarna gibi rafine edilmiş gıdalar, şeker içeren yiyecekler ve suni aromalı işlenmiş gıdalar, gastriti tetikleyebilecek potansiyel bir tahriş edicidir. Kırmızı et ile işlenmiş önemsiz yiyeceklerin sık tüketilmesi mide kanserine neden olacak derecede şiddeti artırabilir. Dolayısıyla, ne cazip gıda olursa olsun, sağlıklı ve evde mümkün olduğunca kendi yaptığınız yemekleri tüketin. Mümkün oldukça işlenmiş gıdaları azaltın.

6: Süt Ürünleri

Süt kreması,kaymak,tere yağı, gibi yüksek yağlı süt ürünleri mide suyu sıkışmasını tetikler ve mide rahatsızlığını kötüleştirir. Hatta bazıları, düzenli sütün kalsiyum ve proteinlerle birlikte asit üretiminin artmasına neden olabileceğine inanmaktadır. Ancak, hepsi vücudunuzun nasıl çalıştığına bağlı.

Süt ürünlerinden az miktarda deneyin ve sizin için nasıl çalıştığını görün; Sizi etkilemiyorsa onları diyetinizde saklayın. Fermente yoğurt (probiyotikler),kefir gibi süt gıdaları mide tahrişini giderebilir ve gastrointestinal sorunları azaltabilir.

7: Sigara

Sigara, gastriti kötüleştirebilecek temel yaşam tarzı alışkanlıklarından biridir. Çeşitli mide ile ilgili konuların gelişiminde büyük bir risk faktörüdür. Çalışmalar henüz gastrit ile doğrudan bir ilişki bulamamış olsa da, sigara mide mukozasının iyileşmesini yavaşlatabilir ve mide ülserlerine yol açabilir.

8. Allerjik Olduğunuz Gıdalar

Hep bir gastrit sorun yaşadıysanız, bazı sebzeler tahrişe neden olabilir ve işler daha da kötüleşir. Çoğu kişi midede soğan, sarımsak, domates ve patates yedikten sonra yakıcı bir ağrı şikayetinde bulunur. Allerjik olduğunuz sebzelere dikkat edin ve diyetinize karar verin.

Mutlu ve Sağlıklı günlere… Gıda Müh. Emir Erşat Kaboğlu

 

Kaynaklar ve Referanslar:

1. Gastrit . Ulusal Sağlık Servisi, İngiltere.
2. Laurila, Aino, Sheri P. Cole, Shiva Merat, Marygorret Obonyo, Wulf Palinski, Joshua Fierer ve Joseph L. Witztum. “Yüksek Yağlı, Yüksek Kolesterollü Diyet, LDL Alıcı-Negatif Farelerde Gastritin Sıklığını Artırır” Arteryoskleroz, tromboz ve vasküler biyoloji 21, no. 6 (2001): 991-996.
3. Chen, Quansheng, Zhiming Guo, Jiewen Zhao ve Qin Ouyang. “Yakın kızıl ötesi spektroskopiyi kullanarak yeşil çayda antioksidan aktivitenin ölçülmesinde farklı regresyon araçlarının karşılaştırılması” Farmasötik ve biyomedikal analiz dergisi 60 (2012): 92-97.
4, 6. Gastrit . Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi.
5. Roberts, DM “Kronik gastrit, alkol ve ülser içermeyen dispepsi” Gut 13, no. 10 (1972): 768-774.
7. Gao, Lei, Melanie N. Weck, Christa Stegmaier, Dietrich Rothenbacher ve Hermann Brenner. “Alkol tüketimi ve kronik atrofik gastrit: Almanya’dan yaşlı 9.444 yaşlı nüfusta nüfus tabanlı çalışma” Uluslararası kanser dergisi 125, no. 12 (2009): 2918-2922.
8. Zhu, Hongcheng, Xi Yang, Chi Zhang, Chen Zhu, Guangzhou Tao, Lianjun Zhao, Shaowen Tang ve ark. “Kırmızı ve işlenmiş et alımı yüksek gastrik kanser riski ile ilişkilidir: epidemiyolojik gözlem çalışmalarının bir meta-analizi” 1, 8 no’lu serbestlik. 8 (2013): e70955.
9. Pantoflickova, D., I. Corthésy-Theulaz, G. Dorta, M. Stolte, P. Isler, F. Rochat, M. Enslen ve AL Blum. “Lactobacillus johnsonii içeren fermente sütlerin düzenli olarak alınmasının Helicobacter pylori ile ilişkili gastrit üzerindeki olumlu etkisi.” Alimentary farmakoloji ve terapötikler 18, no. 8 (2003): 805-813.
10. Namiot, A., A. Kemona ve Z. Namiot. “Sigara alışkanlığı ve gastrit histolojisi”. Tıbbi Bilimlerdeki Gelişmeler (De Gruyter Açık) 52 (2007).

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ