Mikrodalga Fırın: Bir karmaşıklığa son verme vakti!!!

  • 11 Kasım 2016
  • 107 kez görüntülendi.
Mikrodalga Fırın: Bir karmaşıklığa son verme vakti!!!

Mikrodalga fırınlar önemli bir kolaylık; Eve geç saatlerde dönüp hızlı bir pişirme veya ısıtmaya ihtiyaç duyduğunuzda, habersiz bir misafir veya çocuğunuza yemek ısıtmanız gerektiğinde, dondurulmuş bir eti o anda çözündürmek istediğinizde, hatta mısır patlatmak için bile yardımınıza koşan teknoloji ürünleri kimisi çok zararlı olduğu için bırakın evine satın almayı yanından bile geçmiyor.

Peki gerçekten zararlı mı? bu aletler. Bu konuda çok fazla kirli bilgi piyasada gezdiğinden artık doktor ve uzmanlar bile bazı ticari beklentiler doğrultusunda yorum yaptığından yazımızda Dünya sağlık Örgütü(WHO) Açıklamalarına yer verdik;

microwave-oven

NEDİR MİKRODALGA FIRIN ?

Mikrodalgalar görünür radyasyon (ışık) gibi yüksek frekanslı radyo dalgaları ile çalışır. Mikrodalgalar cep telefonları da dahil olmak üzere TV yayıncılığı, hava ve deniz seyirde radar için ve telekomünikasyon hatta biberon, bıçak, makas vb. sterilizasyonda için de kullanılır. Ayrıca, diatermi tedavisi için tıpta, materyallerin işlenmesi için sanayide kullanılmaktadır. İçerisinde az veya çok su içeren gıdalarda suyun ışınları absorbe etmesi ve sonrasında su moleküllerinin bu enerji sayesinde titreşerek sürtünmesi sonucu ısıya dönüşmesi mekanızmasına dayanır.

ÖNEMLİ! bundan dolayı mikrodalgada ısınan bir yemeği bir müddet dinlendirmek gerekir.

ÖNEMLİ! mikrodalga fırına girmemesi gereken malzemeler ışığı da yansıtan malzemelerdir. Yani tek tek saymaya gerek kalmadan içine koyduğunuz malzeme ışığı yansıtır mı? diye sorun (porselenin kenarındaki yaldız, gümüş kaplama dahil). Dolayısıyla cam ve plastik malzemeler en uygunları.

mikrodalgada-pisirme

MİKRODALGA FIRINLAR GÜVENLİ Mİ ?

Üreticinin talimatlarına göre kullanıldığında, mikrodalga fırınlar ısıtma ve çeşitli gıdalar yemek için güvenli ve kolaydır. Ancak, birkaç önlem almak şartıyla, özellikle mikrodalga ışınlara direk maruz kalındığında oluşacak termal yanıklar ve gıda kaplarında meydana gelebilecek zararların gıdaya yansıması gibi.

REKLAM
X

GÜVENLİK? (Bu önemleri mutlaka alın)

-Mikrodalga ışınlar vücut tarafından absorbe edildiğinde dokularda ısı açığa çıkar ve özellikle kan hücrelerinin zayıf olduğu göz, testis gibi organlarda ciddi termal hasarlara neden olabilir? Bu yüksek ısıtma derecelerinde olabilecek bir durumdur.

-Biz düşük derecelerde uzun süre ısıtmalı bir kullanım tavsiye ediyoruz.

ÖNLEMLER ise fırın kapağının tam kapandığından menteşelerde bir oynama olmadığından, fırın kapağını fırını durdurmadan açmadığınızdan, (otomatik stop özelliğinin bozulabileceğini unutmayın!!!) fırının görünür bir dış yüzey hasarı olmadığından, doğru malzemelerle ısıtma yaptığınızdan, mümkünse bir emniyet kilidi bulunduğundan, camından çatlak vb. olmadığından emin olun.

-Bazı yüzeyi pürüzsüz (sosis vb.) ve kabuklu gıdalarda(kestane, yumurta gibi) patlamalar meydana gelirken, su ve süt gibi sıvı gıdalarda ocakta kaynarken olduğu gibi buhar yada kabarma gözlenmeden kaynama gerçekleşmiş olabilir. Bu da sizi yanıltacağından veya kaynama daha sonra aniden gerçekleşebileceğinden fiziki yanıklara neden olabilir.

GIDA SAĞLIĞI

-Pişirme ve ısıtma sırasında yemek yada gıda parçalarının eşit büyüklükte olması ısının eşit dağılımı açından önemli olup ince parçalar tam ısındığında kalın parçalara ısı tam ulaşamazsa mikroorganizmaların öldürülmesi gerçekleşmemiş olur bu gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

-Besin değeri olarak normal konvensiyonel ev fırınlarında pişen gıdalarla aynı besin değerlerine sahip olduklarını araştırmalar göstermiştir. Tek fark derin bir ısıtma yapan mikrodalga fırınlarda pişirme ısıtma zamanın kısalmış olması.

-Bazı yanlışları da gidermek gerekir; Mikrodalgada pişmiş bir yemek “radyoaktif” hale gelmez demek yanlış olur çünkü mikrodalga ışınlar ışık gibi hareket ederler. Lambayı kapattığınızda dahi ışık aslında kaybolmaz.

BİZİM YORUMUMUZ

Televizyon izliyor ve cep telefonu kullanıyorsanız mikrodalga fırın da kullanabilirsiniz. Gıdaya besin değeri açısından ciddi bir zararı yok ama yemeğinizi tavada bile pişirseniz radyoaktif (teflondan dolayı) hale gelmiş olabilir. Direk mikrodalga ışınlara maruz kalmak çok tehlikeli fırından pişirim sırasında olabildiğince uzak durun ve yukarıdaki önerilere mutlaka uyun. Unutmayın cep telefonu da masum görünüyor ve herkesin elinde, radyasyon yayıyor ve batarya patlamalarında ölüme neden olabiliyor.

Detaylar için http://www.who.int/peh-emf/publications/facts/info_microwaves/en/

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Cengiz dedi ki:

    Güzel ve faydalı bir açıklama. Teşekkür ediyorum.

BİR YORUM YAZ