Zona Hastalığı Nedir,Belirtileri Nelerdir,Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir

  • 06 Mart 2018
  • 151 kez görüntülendi.
Zona Hastalığı Nedir,Belirtileri Nelerdir,Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Tıptaki adı Herpes Zoster  olan Zona Hastalığı ciltte kabartı,kaşıntı ve ciltte döküntülere  sebep olan,ağrılarla kendini gösteren bir tür cilt hastalığıdır.Halk dilinde ise gece yanığı olarak da adlandırılmaktadır.

Bu hastalık en başta deride su toplar ve daha sonra bu su toplayan yerler kabuk bağlar.

Bu hastalığın nedeni , su çiçeğine sebep olan virüsle aynıdır.Bu virüs kişinin vücuduna girdikten sonra vücudu zayıf düşürmekte ve zona hastalığına sebep olmaktadır.

Vücudun zayıf düşme nedenleri arasında depresyon,stres,yaşlılık ve bazı hastalıklar gösterilebilir.

Zona hastalığı ağrılı bir hastalıktır.Ağrıların sebebi ise hastalığa  yol açan virüsün sinir köklerine yerleşmesidir.

Zona hastalığının görüldüğü yerler ,göğüs, kalça,boyun,baş.yüz,karın bölgeleridir.

Su çiçeği geçiren her bireyin vücuduna yukarıda bahsedilen virüs  bazı sinirlere yerleşmiştir. Bu virüs yıllarca vücutta hiçbir şey yapmadan durabilir.Virüsün tekrar aktifleşmesiyle zona virüsü vücuda yayılır.Bu aktifleşme vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıkmaktadır.

REKLAM
X

Bu hastalık hemen hemen her yaşta görülebilir fakat  yaş ve üzeri kişilerde risk daha fazladır.

Zona hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır.

Zona hastalığı geçiren herhangi bir bireyin yaralarına temas halinde temas eden kişiye bu hastalık zona olarak değil su çiçeği olarak bulaşmaktadır.

Zona hastalığı belli bir bölgede ağrı ,karıncalanma,kaşıntı ve yanma gibi belirtiler gösterebilmektedir.

Zona hastalığı tedavi edilmediği takdirde görme kaybı,işitme kaybı,yüz felci ,kasları oynatamama , enfeksiyon gibi daha büyük sorunlara sebep olabilmektedir.

Çok azda ola bu hastalık baş,yüz ve göz gibi organları da etkileyebilmektedir.Bunların yanında akciğer,sindirim sistemi ve beyni de etkileyebilmektedir.

Hastalığın tedavisi için vücutta hastalığa sebep olan virüsle savaşacak ilaç kullanılması gerekmektedir.Kullanılacak olan ilaçlar ağrıyı azaltarak,hastalık süresinin daha kısa sürmesine ve hastalığın dahada ilerleyip kötü sonuçlara yol açmasını engelleyecektir.

Her hastalıkta olduğu gibi erken tanı ,teşhis ve tedavi oldukça önem arz eder.Zona hastalığı sinirleri etkileyebilen bir hastalık olduğundan eğer tedavisi gecikirse  döküntü ve yaraların iyileşmesinin sonrasında bile daha sonralarda devam etme riski bulunmaktadır.

Ayrıca bu hastalığın tedavisinde vücudun dinlendirilmesi çok önemlidir.Yaraların tedavisinde düzenli ve saatinde yapılacak olan pansuman önemli yer tutar.Yaralar iyileşmeye başladıktan sonra tekrar enfeksiyona sebep olacak durumlardan oldukça kaçınılmalıdır.

Hastalığa sebep olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır.

Hastalığın Bitkisel Tedavi Yöntemleri :

-Zona hastalığına iyi gelecek, lahana kürü ile hastalığın daha çabuk iyileşmesine faydalı olacaktır. Lahana yaprakları ezilerek, lapa halinde konulur. Günde 4 defa içilmesi faydalı olacaktır.

-Vücut saf zeytinyağı ile ovulur.

-Vücut sirkeyle karıştırılmış olan su ile yıkanırsa faydalı olacaktır.

-Ağrı görülen yerler badem yağı ile masaj yapılarak ovulursa yararlı olacaktır.

-4 bardak suya, 4 kaşık ezilmiş kuşburnu konulur. 30 dakika kaynatılıp, nöbet şekeriyle tatlandırılarak, günde üç defa içilirse eğer faydalı olacaktır.

-Armut suyu güçlü bir antiviral bileşik olan kafeik asit bakımından zengindir. Zona hastalarının bolca armut yemeleri ve armut suyunu içmeleri tavsiye edilmektedir.

-Semiz otunun ıspanak gibi pişirilip yenmesi faydalı olacaktır.

-Çarkıfelek çiçeği, yumuşak bir sakinleştiricidir. Zona ağrıları için kullanmak faydalı olacaktır.

-Oğul otu, . Zona için bol miktarlar da oğul otu, zufa otu, yabani mercanköşk, nane, biberiye, adaçayı, yeşil nane, ve kekik gibi herhangi birini karıştırarak, yapılan çay faydalı olacaktır.

-Oğul otu ile, 250 ml. kaynar suya 2 çay kaşığı kurutulmuş halde hazırlayarak, çayı doğrudan döküntünün üzerine uygularsanız faydalı olacaktır.

-2 kase semiz otu 2 kaşık yoğurt ile karıştırılarak düzenli olarak sabah akşam tüketilirse yararlı olacaktır.

-Karabaş çayı günde bir kere akşam yatmadan yarım saat önceden tüketilmesi faydalı olacaktır.

Sağlıkla kalın..

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ