Gıda Makine İnşaat Elektrik Çevre.Hangi Mühendisliği Tercih Etmeliyim?

  • 28 Temmuz 2016
  • 113 kez görüntülendi.
Gıda Makine İnşaat Elektrik Çevre.Hangi Mühendisliği Tercih Etmeliyim?

Merhaba sevgili okurlarım. Üniversite tercihlerinin başlamasıyla birlikte mühendislik bölümlerini tercih edecekler için bir yazı hazırladık. Gıda, makine, inşaat, elektrik ve elektronik, çevre mühendislikleri iş imkanları, maaşları vesayire bir çok ayrıntılı bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Öncelikle arkadaşlar şunu belirtmek istiyoruz. Her bölümde ve her işte ana kural vardır. İşini doğru güzel yapan biri her zaman en iyi yerlere gelecektir. Özel sektörde boş adam aramıyor kimse. Bitirdiğiniz bölümde en ileri derece bilgilere sahip olmak her zaman sizi 1 adım öne çıkaracaktır. Peki böyle bir başarı nasıl gelir diye soracak olursanız işin özeti bölümü sevmekten geçiyor.Yani arkadaşlar bırakın mühendisliği bir inşaatta tuğla bile taşısanız işinizi iyi yapıyorsanız mutlaka daha iyi yerlere gelecek,daha büyük meblalar kazanacaksınız.Bunun içinde her ne işi yapıyorsak yaptığımız işi sevmeliyiz. Bölüme başladığınızda sıkılabilirsiniz ama hiç bir zaman pes etmeyin. Elinizden geldiğince bölümünüzü sevin.Kendinizi geliştirdikten sonra,işinizi iyi yaptıktan sonra para kendiliğinden gelecektir.

Her bölümde zor dersler vardır

Derslerine gelince.. Her bölümde zor dersler vardır arkadaşlar. Çevre veya Gıda sözel bölüm gibi gelebilir fakat sayısal derslerde vardır. Aynı zamanda diğer sözel derslerde sayfalarca ezber yapmak zorunda kalırsınız. Bölüme başladığınız andan itibaren hiç bir dersten korkmayın. Eğer orayı kazandıysanız zaten okuyacak kapasitedesiniz demektir. Bu yüzden içiniz rahat olsun derslerde biraz çalıştıktan sonra hiç bir zorluk çekmeyeceksiniz.

Ne yapmak istediğinize karar verin

Bir konuya daha değinmek istiyorum. Okula başlar başlamaz ne yapmak istediğinize karar verin arkadaşlar. Eğer okulda hoca olmak istiyorsanız ortalamanızı yüksek tutun, dersleri geçmek yetmez yüksek harf notuyla geçmek zorundasınız. Eğer özel sektör düşünüyorsanız kendinizi bu yönde geliştirmelisiniz. Eğitimlere, sertifikalar, işin içine derinlere dalmalısınız. İşi iyi bilen ve iyi yapan biri her zaman aranan kişi olacaktır.

Yabancı dilin etkisi

Son olarak arkadaşlar yabancı dil. Okula başlar başlamaz mutlaka bir kursa yazılın. İngilizce zaten gereklilik başka dilleride öğrenmeye çalışın büyük faydaları olacaktır. Aynı zamanda bölüme başladığınız yurt dışı eğitim programları erasmusa başvurun. Devlet size masrafınızı karşılayarak belli dönem yurt dışında okuma hakkı tanıyor. Mutlaka bunu değerlendirin size büyük büyük faydaları olacaktır. Bunu yalnız gidenler bilir. Öğrendikten sonra siz de anlayacaksınız. Zira yazılar yeteri kadar etkili olmayabilir….

İnşaat Mühendisliği Bölümü

İnşaat mühendisliği programı, her türlü bina, baraj,hava alanı, köprü, yol, liman, kanalizasyon, su şebekesi vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar.

Dersleri:
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: İnşaat mühendisliği programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilimler alanında dersler verilir.İkinci yılda, matematiğin yanı sıra uygulamalı mekanik, malzeme davranışı, mukavemet ve topografya gibi derslerle mühendislik kavramlarına giriş okutulur. Üçüncü yılda yapı mekaniği, zemin mekaniği, akışkanlar mekaniği, ulaşım gibi meslek dersleri ile bilgisayar uygulamalarına ağırlık verilir.

REKLAM
X

İnşaat Mühendisliğini Sevebilir miyim:
İnşaat mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin sayısal akıl yürütme, uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip; matematiğe, fiziğe, ekonomiye ilgili ve bu alanda iyi yetişmiş bir kimse olması gereklidir. Her bilim dalında olduğu gibi, inşaat mühendisliğinde de, kişinin bilgilerini anlamlı bir düzen içinde biraraya getirerek sentez yapabilme ve bundan yararlanarak problem çözebilme yeteneğini geliştirmiş olması gereklidir. Ayrıca iş sahipleri ve işçilerle iyi ilişkiler kurabilen, sabırlı, hoşgörülü ve düşüncelerini başkalarına iletebilen bir kimse olmak da inşaat mühendisliğinde aranan kişilik özellikleridir.

Genel olarak diğer mühendislikler gibi devlet atama puanları biraz yüksek bu yüzden büyük ihtimalle özel sektörde çalışacaksınız. 2000-2500 lira ile işe başlarsınız. Kendinizi geliştirdikçe aylık çok iyi paralar kazanabilirsiniz.

Makine Mühendisliği Bölümü

Her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Geniş bir çalışma alanına sahiptir. Özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tirbünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, havalandırma, ısıtma sistemlerinin tasarımında çalışılabileceği gibi, serbest çalışma imkanı da vardır.

Dersler:
Makine mühendisliği programının ilk yılında matematik, fizik, kimya, geometri, teknik resim gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, termodinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniği, mekanik, makine elemanları, makine tasarımı, nükleer enerji ve enerji dönüştürüm sistemleri konularında dersler,kuramsal ve uygulamalı olarak verilir.

Makine mühendisliği programına girecek ve makine mühendisliği alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğe, hayal gücüne ve yaratıcılığa, uzay ilişkileri yeteneğine ve el becerisine sahip; matematik, fizik, teknik resim ve tasarı geometri ile ilgili ve bu alanlarda başarılı bir kimse olması gereklidir. Özel sektörde ilk olarak 1600-2500 arası maaşla başlar en alt limit bu şekildedir.

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Elektrik üretimi, dağıtımı, sistemin bakımı, elektrikli aletlerin yapımı, elektronik sistemlerin tasarlanması, elektronik ev ve tıp aletlerinin üretilmesi, haberleşme alanında telgraf ve telefondan uyduya kadar her türlü sistemlerin tasarlanıp geliştirilmesi ve bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. PTT, TRT, Aselsan, THY, Alarko gibi resmi ve özel kuruluşlarda, tıp elektroniği ile ilgili firmalar da ve bilgisayar sektöründe çalışılabilir.

Elektrik-elektronik mühendisliğinin amacı, kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan alet ve sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve sistemin bakımıyla ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır.

Dersleri:
Bu bölümde matematik ve fizik temel bilim dalları tabanı üzerinde elektronik, elektromanyetik dalga teorisi gibi haberleşme sistemlerine ilişkin dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulmaktadır. Yaz aylarında staj yaptırılır.

Elektrik ve elektronik alanında çalışmak isteyenlerin üstün akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik, kimya ve ekonomiye ilgili ve yetenekli, dikkatli ve yaratıcıkimseler olmaları gereklidir.

Çevre Mühendisliği

Hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi şekilde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve rahatına uygun çevre şartlarının sağlığına ve rahatına uygun çevre şartlarının sağlanması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Mezunları planlamacı olarak Bayındırlık ve İskan, Kültür, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret, Tarım ,Orman Bakanlıkları, Karayolları Genel Müdürlükleri, DSİ, İller Bankası ve Belediyeler gibi kamu kuruluşlarında çalışabilir. Ayrıca uzmanlık alanlarına göre ulaşım, tarihi çevre doğal çevre ve turizm planlaması konularında da çeşitli iş sahaları bulabilirler.

Çevre mühendisliği, hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin kaynaklarında kontrolü ve yok edilmesi, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve refahına uygun çevre koşullarının yaratılması konularında eğitim ve araştırma yapar.

Dersleri
Örenimin ilk yılında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, çağdaş çevre mühendisliğinin gerektirdiği mesleki bilgi ve beceriyi kazandıracak dersler verilir. Bunlar arasında ikinci yıldan başlayarak, çevre kimyası, çevre mikrobiyolojisi ve kimyasal mikrobiyoloji; bilgisayar kullanımı; hidrolik; hava, su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi, en iyi biçimde kullanılması, kirliliğin kontrolü ve önlenmesi; katı, sıvı ve gaz atıkların, gerek alışılagelmiş gerekse ileri düzeyde teknikler kullanarak, çevreye zararsız hale getirilmelerine yönelik sistemlerin projelendirilmeleri gibi dersler ve uygulama çalışmaları bulunmaktadır. Bölümlerde ayrıca yaz stajları ve uygulama dersleri zorunludur.

Gıda Mühendisliği:

Gıda Mühendisliği hakkında ayrıntılı bilgiye : http://gidabilinci.com/gida-muhendisligi-bolumu-nasildir-is-imkanlari-dersleri adresinden ulaşabilirsiniz.

Şimdiden hepinize başarılar diliyorum. Umarım hepiniz istediğiniz güzel bölümleri kazanırsınız.Size mühendislik bitirmiş biri olarak vereceğim tek nasihat işinizi sevin,hiçbir şeyden kormayın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ