Kemik Sağlığını Düşüren Alışkanlıklar Nelerdir?

  • 06 Nisan 2019
  • 158 kez görüntülendi.
Kemik Sağlığını Düşüren Alışkanlıklar Nelerdir?

Merhaba sevgili okurlarım. Günlük hayatta farkında olmadan yaptığımız birçok yanlışımız mevcut. Aslında zararlı olduğunu bildiğimiz şeyleri de alışkanlık diyerek yapmaktan vazgeçemiyoruz. Günümüzde yediklerimizden ve hareketsiz bir yaşamdan kaynaklı çeşitli sağlık sorunları oluşabilmektedir. Hareketsiz yaşam tarzının sebep olduğu hastalıklardan biri de kemik ve eklem rahatsızlıklarıdır.

Tıp dilinde osteoporoz, halk arasında ise kemik erimesi olan bu rahatsızlık sadece ülkemizde değil tüm dünyada sıklıkla rastlanılan hastalıklardandır. Kemik erimesi orta yaş ve yaşlılıktan ziyade artık çok küçük yaşlarda da görülebilmektedir. Durum böyle olunca dünyada ve ülkemizde kemik erimesine neden olan sorunlar araştırılmıştır. Kemik erimesine neden olan ve gün içinde yapmaktan vazgeçemediğimiz ve farkında olmadan yaptığımız yanlışların detaylarına bakalım.

Kemik Sağlığını Riske Atan Yaptığımız 7 Yanlış Davranış

1- Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek:

Birçok hastalığın sebebi olan hareketsiz yaşam, kemiklerin sağlığını da riske atmaktadır. Okula/işe servis, otobüs gibi ulaşım araçları kullanıldığından ve gün içerisinde de yeteri kadar yürüyüş yapılmadığı için kas ve kemiklerde ağrılar oluşmaktadır. Başlangıçta çok ciddiye alınmayan bu durum ileri ki dönemlerde kemik erimesi gibi rahatsızlıklara davetiye çıkarmış oluyor. Bu yüzden kas ve kemiklerinizin çalışması için işten /okuldan giderken veya dönerken mutlaka yürüyüş yapmanız gerekmektedir.

REKLAM
X

2- Yeterli miktarda kalsiyumun alınmaması:

Kemiklerin gelişiminden sorumlu olan kalsiyum vitaminidir. Küçük yaşlarda boy uzaması gibi birçok faydası bulunan kalsiyum 30 yaşlarına gelene kadar sonraki yaşlarda kemik erimesi yaşanmaması için günlük yeterli miktarda alınması gerekmektedir. Yetişkin bir kadının günlük alması gereken ortalama kalsiyum miktarı 1200 -1500 mg , erkeklerde ise 1000 mg ‘dır. Süt ve süt ürünlerinden büyük çoğunluğu karşılanmaktadır.

3- Sigara içmek:

Sigara içme alışkanlığı sadece kemik erimesine değil akciğer ve karaciğer rahatsızlıklarına kanser hastalıklarına neden olabilmektedir. Eğer sigara içiyorsanız birçok hastalığın sebebi olan sigarayı bırakmanız gerekmektedir.

4 Yeterli proteini alamamak:

İnsan vücudunun günlük alması gereken protein ve mineral miktarı bulunmaktadır. Bunlar yeterli miktarda alınmadığı takdirde hastalıklara neden olmaktadır. Rejim yapan kişilerde de yanlış diyet sonucu protein yetersizliğinden kaynaklı ciddi hastalıklar olmaktadır. Bu yüzden ister diyet yaparken ister günlük hayatta yeterli miktarda protein almaya dikkat edin. Her bir kilo için 0,8 gram yetişkin bir insanın alması gereken protein miktarıdır.

5- Fazla kafein almak:

Sabahları ayılmak için tüketilen kahve uyanır uyanmaz kazandığımız yanlış alışkanlığın başında gelmektedir. Uyanır uyanmaz vücuda hiçbir şey yemeden içilen kahve mideye rahatsızlık vermektedir. Sabahtan başlayıp gece yatana kadar aşırı şekilde tüketilen kahve kemik erimesine neden olmaktadır. Günlük en fazla 3 fincandan fazla kahve tüketmemeye dikkat edin.

6- Fazla tuz kullanmak:

Yemeklere başlamadan yemeğe tuz atmak tüm dünyada bilinen bir alışkanlığımızdır. Bu yüzden ekmek başta olmak üzere birçok alanda tuz azaltılmaya çalışılmaktadır. Bir insanın günlük tuz tüketiminin 5 gramı geçmemesi gerekmektedir. Fazla tuz idrarla atılan kalsiyumun miktarını arttırarak kemik erimesine neden olmaktadır.

7- Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak:

Her şeyin fazlası zarar diyen atalarımız güneş ışınlarının da fazlasının kemik erimesine neden olduğunu belirtmektedir. Vücuda alınan kalsiyum sindirim siteminde emilmesi için D vitaminine ihtiyaç duyuyor. Vücutta bulunan kalsiyum miktarı alınan D vitamini açısından fazla olunca kemik erimesine neden olmaktadır. Yetişkin bir insanın günlük alması gereken D vitamini miktarı 600- 800 IU’dır.

Sağlıklı günler dilerim..

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ