Parkinson Titreme Hastalığı Nedir,Belirtileri Nelerdir Tedavisi

  • 14 Mart 2018
  • 151 kez görüntülendi.
Parkinson Titreme Hastalığı Nedir,Belirtileri Nelerdir Tedavisi

Genel olarak motor sistemi hastalıkları grubuna ait ,dopamini üreten beyin hücrelerinin yitirilmesiyle oluşan bir hastalıktır.Parkinson hastalığın en belirgin dört bulgusu vardır:

-Tremor(titreme),elde,kollarda,bacaklarda ve çenede titremeler görülmektedir.

-Kol,bacak ve gövde de sertleşmeler

-Hareket becerilerinde yavaşlamalar

-Dengede kalabilme ve koordine gerektiren hareketlerde zorlanmalar

Bu hastalığın pek çok evresi vardır ve yavaş yavaş ilerleme göstermektedir.Zaman ilerledikçe de elde,ayakta,çene veya yüzde görülen  titremeler artış gösterir ve daha kötüleşmeye başlar.Hastalık evresi ilerledikçe de bireyde yürümede zorlanma,konuşmada zorlanma, en basit günlük ihtiyaçlarını kendi başına yapamayacak duruma gelebilmektedir.

Bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır amaç sadece hastalığın seyrini hafifleterek hastanın yaşam kalitesini biraz daha iyileştirmektir.Bazı özel durumlarda beynin bazı bölgelerine ameliyatla müdahale edilebilmektedir.

REKLAM
X

Parkinson hastalığının genellikle görülme yaşı 50 yaştır.Hastalığın seyri bireyden bireye farklılık göstermektedir.Bazı hastalarda hastalığın seyri oldukça şiddetli ve hızlı ilerlerken bazı hastalarda daha yavaştır.

Ayrıca parkinson hastalarında yoğun görülen depresyonlar,yutma ve çiğneme de zorlanmalar,kısık sesle konuşma,kabızlık,idrar sorunları,ciltte görülen yağlanmalar,uyku bozuklukları gibi belirtilerler de görülmektedir.

Hastalığın teşhisini koyarken bireyin anlattığı olay örgüsüne ve yapılan nörolojik muayenelere göre teşhisi konur.Diğer hastalıklardan ayırt edebilmek için doktor laboratuar testleri ve beyin görüntülemesi isteyebilir.

Parkinson Belirtileri Nelerdir

Bu hastalık baş gösterdiğinde vücut için önemli bir kimyasal olan dopamin üretimi durmaktadır.Vücuttaki dopamin miktarı azaldıkça Parkinson hastalığı belirtileri ortaya çıkamaya başlamaktadır.

Yukarıda belirtiğimiz gibi hastalığın belirtileri her bireyde farklıdır.Belirtiler ilk başta vücudun tek tarafını etkilemekte hastalığın seyri ilerledikçe her iki tarafı etkiler.

-Titreme:Ellerde titreme,baş parmakta kontrolsüz hareketler,çenede ve dudaklarda titremeler en çok görülen belirtilerdir.

-Hareketlerde yavaşlama:En basit fiziksel hareketleri yapmakta zorlanmaktadır.Daha yoğun çaba gerektirerek uzun sürelerde yapabilmektedir.Mesela yürürken ayaklarını yere sürterek yürüdüğünden yürümede zorluk yaşar.

-El yazısının Küçülmesi:Bireyin yazısında meydana gelen ani değişimler bu hastalığın belirtisi olabilmektedir.Kelimeler birbirine daha yakın  karışık bir şekilde yazabilir.Birde yaşın ilerlemesiyle görme bozukluğuna bağlı olarak yazmada meydana gelen değişimlerden farklı olarak aniden oluşmaz ,yavaş yavaş gelişir.

-Konuşmada bozulmalar:Normal olandan daha hızlı ve daha kısık sesle konuşmaya başlar.Konuşurken el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanmada zorlanmalar görülmektedir.

-Koku almada zorlanmalar görülür.Çok derin kokuları bile alamazlar.

-Parkinson hastalığıyla birlikte birey denge kurma ve koordinasyonunda bozulma,kambur durma gibi sorunlar yaşar.

-Hasta uykudayken etrafına yumruklar atmaya başalar,yataktan düşebilir.

-Bağırsakların yavaş çalışması sebebiyle kabızlık görülmektedir.

-Hastalık ilerleme gösterdikçe yutkunmada zorlanmalar görülmektedir.

-Hastalığın seyri ilerledikçe depresyon çok sık görülmeye başlamaktadır.Duygu değişimleri yoğun olarak görülür.

-İdrarını yapmada zorlanma ve idrarını tutmakta hasta zorluk yaşar.

-Düşük tansiyon görülebilir ve buna bağlı olarak da  gözlerin kararması,baş dönmeleri gibi problemler yoğun bir şekilde yaşanmaktadır.

Hastalığın Nedenleri Nelerdir

-Hastalığın ortaya çıkmasının tam bir nedeni bilinmemektedir.Fakat bazı faktörlerin bu hastalığa sebep olduğu ortaya konmuştur.

-Bazı meydana gelen mutasyonların bu hastalığa sebep olduğu belirtilmektedir fakat en bilindik nedeni budur diyemeyiz.

-Yine bazı toksin maddelerin de bu hastalığa sebep olduğu belirtilmektedir.

-Bu maddeler dışına kalıtımsal özellikler,yaş ve cinsiyette Parkinson hastalığının nedenlerindendir.Mesela hastalık daha çok 50 yaş üzeri yetişkinlerde görülmekte ayrıca erkeklerde kadınlara oranla dah çok rastlanmaktadır.

Parkinson Hastalığının Tedavisi

Parkinson hastalığının kesin bir tedavisi yoktur.Fakat uygulanan tedavilerin amacı hastalığı kontrol altında tutmak,normal hayatına devam edebilmesini desteklemek ,hastalığın seyrini yavaşlatmaktır.

Uygulanan bazı ilaçlar hastalığı yok etmese de beyin tarafından dopamine dönüştürülürler.Diğer ilaçlarda direk dopamine benzer etki göstermektedir.

Bu hastalığın ortaya çıkardığı belirtileri kontrol altına almak hastalığın erken teşhis edilebilmesine bağlıdır.

İlaç tedavisinin yanında derin beyin stimülasyonu adı verilen ve beynin bazı bölgelerine elektrotlar yerleştirilerek gerçekleştirilen cerrahi yöntemde uygulanmaktadır.

Koenzim Q10

Masaj

Akupunktur

Yoga/Meditasyon

Parkinson Hastalığı İçin Şifalı Bitkiler:

-Kadife Fasulye

-Japon Eriği

-Fasulye

-Fındık

-Muz

-Ay Çiçeği Tohumları

-Et.balık,süt,peynir gibi ürünler tüketilmeli şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.

Sağlıkla kalın..

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ