Pazardan alışveriş yaparken bunlara dikkat edin !!

  • 24 Nisan 2017
  • 102 kez görüntülendi.
Pazardan alışveriş yaparken bunlara dikkat edin !!

Bu yazımızda pazardan alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktaları açıkladık. Pazarcıların meyve – sebze tezgahlarında uyguladığı basit teknikleri öğrendiğinizde; daha kaliteli ürünleri seçmeniz kolaylaşacaktır.

1- Kırmızı domatesler

 

Genellikle pazara gittiğinizde domatesin en kırmızısını, en parlağını ve sertini seçmek istersiniz. Pazarcılar da bunu bildikleri için tezgahlarında domates sattıkları alanın üzerine kırmızı şemsiye veya çadır örterler. Bunu kapalı pazar yerlerinde bile görebilirsiniz. Kırmızı şemsiye domatesin rengini daha kırmızı gösterir ve albenisini arttırır.

Domatesi seçerken çadırın altından biraz uzaklaşın ve gün ışığında gerçek rengine bakıp öyle alın.

2- Cam gibi elmalar

Elmanın dışı ne kadar parlaksa o kadar taze ve çıtır çıtırdır. Bu yüzden pazarda en parlak elmaları almak istersiniz. Fakat bu elmalar üreticiden çıktığında uzun nakliye sürelerine ve depolama koşullarına dayanması, haşerelere karşı daha korumalı olması için genellikle mumlanırlar. Bu mumlamayı çoğu zaman gözzünüzle ayırt edebilirsiniz, çoğu zaman ise farkedemezsiniz. Elmanın dışı yağlı gibiyse, aşırı parlaksa şüpheli yaklaşıp almamakta fayda vardır.
Mumlama hakkında daha detaylı bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz: Elmalarda mumlama hilesi

3- Taptaze yeşillikler

REKLAM
X

Pazarlarda marul, maydanoz, roka gibi yeşilliklerin daha canlı ve taze görünmesi için üzerlerine sürekli su atarlar. Böylece tarladan yeni gelmiş hissi uyandırılır. Bunlar hep daha taze ve doğal görünmesi için yapılan ufak müdahalelerdir.

Yeşilliklerin taze olduğunu anlamak için yapraklarına bakmak gerekir. Maydanozun yaprakları arasında hafif kurumuş dallar varsa bu taze ve kuru maydanozların birleştirilip demetlendiği anlamına gelir. Ayrıca marulun tze olup olmadığını anlamak için iç göbeğine bakılmalıdır. İç göbeğindeki yapraklar top gibi birleşik ve ayrılmamışsa, rengi beyaza daha yakınsa o marul taze demektir. Marulun zamanı geçtikçe ortadaki yaprakları buruşur ve kendiliğinden yana doğru açılmaya başlar.Tüm bunların yanında yeşillikler ışığı en çok gören yere yerleştirilir ki renkleri daha canlı görünsün.

Marul, roka ve maydanoz alırken kökleri topraklı olanları almaya özen gösterin. Çünkü günümüzde bu yeşillikler genellikle topraksız seralarda üretilir !!! Bunları ya köpüklerin içine saplayarak yada suyun içine asarak yetiştirirler. Her iki yöntemde de toprak kullanılmaz.

4- Kırmızı çilekler

Çilek konusunda çok dikkatli olmanız gerekir. Artık o kadar yaygınlaştıki neredeyse tüm çilekler topraksız seralarda suni yöntemlerle üretilmektedir. Çilek tezgahında çileklerin hepsi yaklaşık aynı boy ve koyu kırmızı ise o çilekleri almayın. Ayrıca çileklerin konulduğu tezgahın üzerinde kırmızı kırmızı çilek suyu akmışsa ( genelde tepside satarlar ) o çilekler muhtemelen topraksız, sulu seralarda üretilmiş demektir. Buna hidroponik sistem denir. Sera ağaları paraları götürürken biz de mideye binbir türlü zehiri ve hormonu götürürüz.

Çilek alırken aralarında tam olgunlaşmamışlarıda olan, suyu tepsiye akmamış, hafif topraklı olanlarını tercih edin ( topraklı olanı büyük ihtimal eski usül yetiştirilmiştir. şimdi çilek toprakta bile yetiştirilse altlarına özel naylonlardan sererler ki toprağa değmesin )

5- Gümrükten geri dönen meyve sebzeler

Türkiye’de tarım gelirlerinin çoğu yurtdışında ihracattan elde edilmektedir. Seralarda yetiştirilen ürünler özellikle Avrupa’ya satılmaktadır. Avrupa ise bu konularda çok inceleyici olduğu için kimi zaman bu ürünler gümrükten geri dönüp iade edilmektedir. Bu satış iptalinin de genel nedeni hormon kullanılması, zehir kalıntıları ve/veya her ikisinin de fazla kullanılmış olmasıdır.

Geri dönen bu ürünler iç pazara sunulur ve normalden daha ucuza iç pazarda satılarak bitirilir. Bu ürünlere çok dikkat edilmelidir. Özellikle meyvelerde sarı ve beyaz benekler, bazı ufak lekeler, meyvenin doğal şekline aykırı yumrular, sap yapısında anormallikler, kabuk yapısındaki farklılıklar (örn. kalın kabuklar) bulunuyorsa bunlar kesinlikle tüketilmemelidir. Özellikle portakal ve domates ihracattan dönen ürünlerin başında gelir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ