Sigara İçerken Oluşan 8 Ölümcül Hastalıklar Nelerdir

  • 20 Mart 2017
  • 201 kez görüntülendi.
Sigara İçerken Oluşan 8 Ölümcül Hastalıklar Nelerdir

Kronik rahatsızlıkların yanı sıra sigara bir çok hastalık üzerinde de etkisi bulunmaktadır.Sigarayı az veya çok içmek sonucu pek değiştirmez.Sigara içmeniz bu hastalıklar için yeterli bir sebeptir.Maalesef ülkemizde her yıl binlerce insan sigaradan dolayı ölmekte veya ölümcül hastalıklara yakalanmaktadır.Bu yazımızda sigaranın sebep olduğu,insanlar arasında pek bilinmeyen hastalıklardan bahsedeceğiz.Sigara bırakmanız için bir neden arıyorsanız yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz.

1: Anfizem

Sigara,Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıkları (KOAH) olarak bilinen akciğer rahatsızlıklarına sebep olabilir.Anfizem ise akciğerlerde bulunan hava keseciklerinin içinde bulunan bir zardır.Bu hava keseciklerinin yırtılması veya tahrip olması amfizem hastalığı olarak isim konulmuştur.Sigara bu ince zarların parçalanmasına sebep olmaktadır.Dolayısıyla yırtılan bu kesecikler sonucunda çalışamaz duruma gelen kesecikler oluşmaktadır.Bunun sonucunda ise nefes alınsa bile oksijeni yeterli alınmamasına sebep olmaktadır.Sigara içenlerin erkenden yorulmasını ana sebebi budur.Bu rahatsızlığı sigarayı bırakmadan önlemek mümkün değildir. Tıbbi açıdan da bu zararları düzelmek riskli olduğu için sigarayı bırakmaktan başka bir yol gözükmüyor.

2: Kronik Bronşit

Sigara içenler arasında en yaygın sorunlardan biri KAOH rahatsızlıklarıdır.Akciğere giden hava yollarının iltihaplanması sonucu öksürükler meydana gelmektedir.Kronik Bronşit ise anormal derecede salgılanan mukustan dolayı öksürüğün şiddetlenmesidir.Uzun zamanda sürekli iltihaplanan akciğer ve solunum yolları bir süre sonrası işlev yapamaz hale gelebilmektedir.

3: Astım

Amerika’da yapılan araştırmalarda 12 kişiden biri hava yollarının daraldığı veya hava yolunun ihtihaplanması sorunu ile baş başadır.Sigara bu riski daha da yukarı çekmektedir.

İlginç bir bilgi olarak, hamile bayanların sigara içmesi bebeğin daha doğmadan astım hastalığına kapılmasına neden olduğu ispatlanmıştır.Bu yüzden hamile bayanların sigara içmek bir yana, sigara içilen ortamdan kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.

4: Kardiyovasküler Hastalık

Sigara sadece akciğer değil, kalp sorunlarına da sebep olmaktadır.Kalp atış hızını arttıran,kalp atış ritmini bozan olumsuz etkiyi sahiptir. Bu kalp sağlığını olumsuz etkileyen sebepler olarak etki etmektedir.Kalp krizi geçirenler arasında yapılan araştırmalarda kalp krizinden ölen kişilerin %40 ı sigara içmekteydiler.

5: Kanser

Kanser konusunda söylenen bir çok şeyin olduğuna eminiz.Tekrar hatırlatmak ve bilimsel olarak açıklamakta fayda vardır. Sigara 7000 civarında kimyasal toksit zararlı madde bulunmaktadır.Yapılan araştırmalarda akciğer kanseri olanların %80 i sigaradan dolayı kansere yakalanmışlardır.

REKLAM
X

Sigara içmek, ağız ve boğaz kanseri,dudak, yemek borusu, mide, kolon, rektum, karaciğer, pankreas, ses kutusu (larinks), trakea, bronş, böbrek ve renal pelvis, mesane ve serviks kanseri dahil neredeyse vücudun herhangi bir yerinde kansere neden olabilir.

6. İnme

İnme, beyne kan akışının azalması veya durması sebebiyle yetersiz oksijen gitmesi sonucu hücrelerin ölmesine sebep olmaktadır.Felç,kas güçsüzlüğü,hafıza kaybı,konuşmada zorluk gibi bir çok etkenlere sebep olmaktadır. Kısaca beyinde oksijen gitmeyen bölge çalışamaz hale gelmektedir.Dünya üzerinde inme, ölüm nedeni arasında 5. sırada yer almaktadır.

Sigara iyi kolesterolü düşürerek kan damarlarına zarar vererek, düzeni bozar ve kan bulunması gerekenden fazal yağ ve diğer maddeler taşıyabilmektedir. Bunun sonucunda kan pıhtılaşması artarak özellikle beyinde bulunan ince damarların tıkanmasına sebep olabilmektedir. İnme için ufak bir damarın tıkanması yeterli olacaktır.

7. Ülser

Sigara mide asidini arttırarak ülsere sebep olabilmektedir.Sigara bulunan maddeler yemek borusundan geçmek esnasında mide asidinden koruyan dokuyu tahrip etmektedir.Dolasıyla mide zarar görmekte ve asit oluşumu dengesi bozularak ülsere sebep olabilmektedir.

8. Diyabet

Araştırmalar sigara içicilerin sigara içmeyenlere göre% 30-40 daha fazla şeker hastalığı geliştirdiğini bildirmektedir. Sigara içen diyabetli kişiler sigara içmeyenlerden daha fazla insülin dozlama ve hastalığını kontrol etme konusunda sorun yaşıyorlar.

Sigara içen şeker hastalığı, böbrek hastalığı, retinopati (körlüğe neden olabilen bir göz hastalığı) ve periferik nöropati (kollarda ve bacaklarda sinir hasarı) gibi ciddi komplikasyonlara karşı daha duyarlıdır. Bu komplikasyonların çoğu sigarayı bırakmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak suretiyle en aza indirilebilir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ