Ruşeym Nedir Ne Demektir? Faydaları Nelerdir?

  • 26 Eylül 2018
  • 337 kez görüntülendi.
Ruşeym Nedir Ne Demektir? Faydaları Nelerdir?

RUŞEYM NEDİR?

Buğday insanlık tarihine yakın olan geçmişi ile un ve yem üretimlerinde ilk sıralarda yer alan bir tahıldır. Günümüz itibariyle dünya nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 60 kadarı günlük enerji ihtiyaçlarını buğday tarafından karşılamaktadır.
Ruşeym ise buğdayın en kıymetli ve en önemli kısmıdır. Ruşeym buğdayın embriyosunun içerisinde bulunmaktadır. Buğday tanesinin sırt ve başakçık eksenine yakın bir kısmın ucunda yer alır ve yeni bir bitkinin ortaya çıkmasında görev yapmaktadır. Dolayısıyla buğday için ruşeym hayat kaynağı diyebiliriz.

Buğday farklı şekilde öğütme aşamalarından geçen bir tahıl olup buna gore un elde edilebilen bir tahıldır. Öğütme buğday tanesinin embriyo ve kepek kısmının ayrılıp daha sonrasında endosperm kısmının una işlenmesini kapsar. Buğday içerisinde herhangi bir kısım ayrılmaksızın yapılan öğütmelerde ortaya çıkan un “tam buğday unu” olarak değerlendirilir.

Ruşeym içerisinde yüksek oranda protein,yağ,lipaz ve proteaz enzimleri,B1 vitamini içermektedir. Un üretiminde ise öğütmeden geçen buğday tanelerinden ruşeym ve kepek gibi kısımlar uzaklaştırılmaktadır. Yüksek oranda besin değeri bulunan ruşeymin öğütme sırasında uzaklaştırılması onun faydalarından yararlanmayı maalesef ki güç duruma getirebilmektedir.

Ruşeymi özel ve kıymetli yapan bir diğer durumu ise 1 ton buğday işlenmesi sırasında yalnızca 1 kg ruşeym elde ediliyor olmasıdır.

RUŞEYM FAYDALARI NELERDİR?

  • Buğday içerisinde yüksek oranda lif barındıran bir tahıl iken ruşeym buğdaydan daha fazla lif barındıran bir yapıdadır. Ruşeym içermiş olduğu yüksek oranda ki lif sayesinde tokluk hissi sağladığından zayıflamak amacıyla diyetlerde kullanılabilir.
  • Ruşeym tamamen bitkisel özellikte bir besin olduğundan kolesterol içermemektedir.
  • B1,B6,E ve K vitaminleri,aynı zamanda birçok mineral ve folik asit bakımından da oldukça değerlidir. Ruşeym de folik asidin bulunuyor olması hamilelerde de yararlı olabileceği anlamına gelebilir.
  • Ruşeym içerisinde doymamış yağ asitleri olduğundan dolayı kalp sağlığımızı olumlu yönde iyileştirebiliyor. Zengin bir besin kaynağı olan ruşeym tüketmek olası bir kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarına karşı alınabilecek önlemlerden biridir.
  • Ruşeym doğal yapısı gereği vücutta birçok hastalığa neden olabilen serbest radikallere karşı olup ve bunların düşmanı olan antioksidanları destekleyen bir besindir. Dolayısıyla serbest radikallerin neden olabileceği bakteri ve virus gibi hastalıklara karşı koruyucu özellikte olup içerisinde doğal olarak bulunan omega-3 ile vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirir özelliktedir.
  • Ruşeymin yüksek lif oranından dolayı tokluk hissi yaratarak zayıflamada yardımcı olduğunu söylemiştik. Fakat zayıflamada yardımcı olabilmesi için ruşeymin tek başına bir anlam ifade etmediğini söylemek gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmede spor ile birlikte tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olurken yalnız tüketilmesi içerisinde ki yüksek oranda bulunan karbonhidrattan dolayı kilo almaya bile neden olabilir.
    RUŞEYMİ NASIL TÜKETEBİLİRİZ?
    Ruşeym,yulaf gibi çeşitli ve renkli şekillerde tüketmemiz mümkündür. İster sabah kahvaltılarımızda suda ve sutte bekleyerek veya yulaf gibi lafa haline getirerek içerisine meyve,bal veya isteğe gore ceviz,badem,fındık konularak tüketilebilir.
    Bunun yanında dilerseniz yoğurt veya kefir ile birlikte de tüketebilirsiniz. Ayrıca ruşeymi toz halinde kullanarak kendi yapmış olduğumuz ev ekmeklerinin içerisine de katarak ekmeğimizin besin değerini oldukça yükseltebiliriz.
    Yine sabah kahvaltılarınız için yapacağınız omletlerinize veya kreplerinizin içerisine koyarak onları daha da doyurucu ve sağlıklı hale getirmek sizin elinizde!

BİR YEMEK KAŞIĞI RUŞEYMDE ;
1,5 g doymamış yağ,
4 g protein,
9 g karbonhidrat,
2 g lif(posa),
2 g şeker bulunmaktadır.
Yaklaşık olarak 70 cal enerji vermektedir.

REKLAM
X

Mutlu ve Sağlıklı Günlere. Gıda Müh. Neslihan Erdoğan

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ