Sebzelerde “ARILIDIR” ibaresi ne anlama gelir ? Arılılar daha mı doğaldır ?

  • 23 Nisan 2017
  • 189 kez görüntülendi.
Sebzelerde “ARILIDIR” ibaresi ne anlama gelir ? Arılılar daha mı doğaldır ?

Pazarlarda sık sık görürsünüz. Özellikle domateslerin üzerinde arılıdır yazar. Fakat çoğumuz bu arı meselesini bilmeyiz ve arı toplumumuzda ve dünyada sevilen, saygı duyulan üretken bir kanatlı olduğu için arılı domatesler de bize diğerlerine göre daha doğal gelir, arılı domatesler daha iyidir, daha daha sağlıklıdır izlenimi yaratır. Peki bu doğru mudur ? Madde madde inceleyelim.

1- Serada arı kullanımının amacı ne ?

Normalde çiçekler tozlaşırken rüzgar ve diğer canlıların yardımına ihtiyaç duyarlar. Özellikle arılar ve böcekler çiçeklerden nektar almak için üzerine konarlar ve ayaklarıyla, vücutlarıyla o çiçekten bulaşan polenleri başka çiçeğe taşırlar. Böylece çiçekler arası döllenme olur ve sonucunda meyve oluşur. Tozlaşma dediğimiz bu olay olmazsa kesinlikle çiçekler meyveye dönüşmeyecektir. Bu yüzden tüm çiçekler güzel koku salgılarlar, böcekler üzerimize konsun da tozlaşma sağlayalım…

İnsan eliyle kurulan seralarda ise böcek ve rüzgar etmeni olmadığı için bu tozlaşma olayını elle yapmak zorundadırlar. İşte bu yüzden seranın içine bir arı kovanı koyarlar ve arılar çiçekten çiçeğe gezdikçe tozlaşma doğal yoldan sağlanır.

Doğada tozlaşma hayvanlar ve rüzgar yoluyla yapılıyor

Doğada tozlaşma hayvanlar ve rüzgar yoluyla yapılıyor

2- Arılı sebzelerde hormon kullanılmıyormuş. Doğru mu ?

Arı kovanı bulunmayan seralarda tozlaşmayı sağlamak için özel bir tür hormon kullanılır. Bu hormon tek tek çiçeklere püskürtülür ve çiçeğin yapay yoldan döllenmesi sağlanır. Bu yüzden arılı seralarda tozlaşma hormonu kullanılmaz.

Fakat diğer tüm geliştirici ve olgunlaştırıcı hormonlar yine kullanılmaya devam edilir. Seracılara sorduğunuzda ise övüne övüne arılı domatesler hormonsuzdur kardeşim derler ki bu sözleri sadece ve sadece ticari çıkar sağlamak içindir. Arılar ile sağlanan döllenme ne meyvenin gelişimine etki eder, ne toprak kalitesini arttırır, ne lezzetini arttırır. Döllenmeden başka hiçbir işe yaramaz.

3- Kullanılan arılar özel mi ?

Normal bal arıları yavaş hareket ettiği için seralarda daha hareketli bir tür olan bombus arıları kullanılır. Bu arıların kullanılmasının çok mantıklı bir açıklaması daha vardır. Hormonlu dölleme ile arılı dölleme arasındaki farklar şöyle listelenebilir:

  • Hormonla dölleme yapıldığında her seferinde özel hormon almak zorundasınız. Ayrıca o hormonu uygulamak için elemanlara ihtiyacınız var. O yüzden hormonlu dölleme daha pahalıya gelir.
  • Bombus arıları çok hareketli olduğu için kısa sürede tüm döllenme işleri biter, zamandan tasarruf edilir.
  • Arılı dölleme yapıyorsanız sattığınız ürüne arılıdır ibaresi koyarak satışları arttırma şansınız daha yüksektir.
  • Ayrıca biz hormon kullanmadık diye insanımızı aldatıcı kelimeler kullanmanıza da imkan tanır 😉
Sera arıları böyle ufak kutular içinde satılıyor
REKLAM
X

Sera arıları böyle ufak kutular içinde satılıyor

4- Arıların ürün kalitesine bir katkısı var mı ?

Arıların ürün kalitesine hiçbir katkısı yoktur. Neden diye soracak olursanız onu da şöyle açıklayayım:

Seralar dış ortamla bağı kesilmiş izole alanlardır. Ve seralarda üretimde kullanılan toprak her zaman yerinde sabittir. Aynı toprak üzerinde senelerce aynı ürünler yetiştirildiği için toprağın mineral vs değerleri gittikçe düşer. O yüzden her sene toprağın kalitesini arttırmak için, seracılar binbir çeşit kimyasal ürün kullanırlar. Kimisi topraktaki zararlıları öldürür, kimisi toprağa potasyum vs madde desteği sağlar, kimisi suyu daha fazla tutması için kullanılır.

Tüm bunların yanında o toprakta yetişen bitkiler için de birçok kimyasal destekleyici kullanılır. Bitkinin topraktan daha iyi mineral çekebilmesi için, ışıktan daha fazla yararlanabilmesi için, meyvelerin daha hızlı olgunlaşması için… say say bitmez.

Bu kadar hormon ve kimyasal kullanılırken, ayrıca tüm o bitkiler özel fidelerden yetiştirilirken ( hepsine GDO’ludur diye damga vurmak istemiyorum ama çoğu öyledir ) sadece döllenme hormonu kullanılmadığı için arılı sebzeler doğaldır, sağlıklıdır diyemeyiz. Onu da kullanıverin efendim, ne olacak !! Nasıl olsa bin çeşit kimyasal tüketmeye alışığız.

GDO hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu yazıyı okuyabilirsiniz: GDO gerçeği
GDO’nun zararları ile ilgili yazım: GDO’nun zararlarıyla ilgili çalışmalar

Sonsöz

Sizlere naçizane tavsiyem; böyle kelime oyunlarına aldanmamanızdır. Arılısı arısızı, acısı tatlısı farketmez. Bir ürün serada yetişiyorsa ve bunun yanında bir de mevsimi haricinde üretiliyorsa lütfen almayın, yemeyin.

Sağlıklı günler.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ